Főoldal » Mit vittem haza a múlt heti Szabadidősport Konferenciáról?

Mit vittem haza a múlt heti Szabadidősport Konferenciáról?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Múlt csütörtökön a Magyar Edzők Társasága és a MOB Szabadidősport Tagozata Szabadidősport konferenciát szervezett a Magyar Sport Házába. Sajnos a megnyitóról és Simicskó államtitkár úrról lemaradtam (késett a gépem), de Monspart Sarolta alelnök asszonyra megérkeztem. Ő a szokásos vehemenciával és lelkesedéssel adott elő, és számokat is mutatott nekünk: a tavalyi évben 322,79 millió ft volt (az eredeti 413 milliót kicsit “megcsapolták”, majd “maradék pénzeket” is hozzátettek, így lett ez a végösszeg), 2013-ban pedig 372 millió ft van a központi költségvetésben szabadidősportra. Saci azon “bosszankodott”, hogy ugyanakkor a TAO-ból 33 milliárd jutott az öt sportágnak, 15 milliárd jut a kiemelteknek idén, milliárdok jutnak stadionépítésre… “Az öt éhes száj” (azaz az öt MOB tagozat) nem egyenlő módon van etetve…

Havas Judit, a Magyar Televízió főszerkesztő helyettese a “szabadidősport a médiában” témáról beszélt, és úgy kezdte előadását, hogy a “semmiről nincs mit beszélni”. A média feladata lenne rávenni az embereket a mozgásra, ezért rendszeresen “szajkóznia” kellene a szabadidősportról, valamint a szabadidősport eseményeket be kellene harangozni, és beszámolók is kellenének. Ilyen akkor van, ha celeb csinált valamit, átlagember soha, vagy nagyon ritkán van megszólaltatva. Az nem elég, hogy néha kampányszerűen van egy-egy anyag ahhoz kapcsolódóan, hogy hogyan férjünk bele a bikininkbe. Nagy hiányosság, hogy nincs rendszeres egészségnevelő rovat a nyomtatott médiában sem. Judit szerint ha megjelenik valahogy a szabadidősport, az az esztétikumhoz, a fogyókúrához kapcsolódik, és nem az egészséghez, az egészségneveléshez. A közszolgálati tévében pedig igenis helye lenne egészségnevelő, szabadidősport magazinnak. Volt a Pálya, a Havazin és a Mozdulj című, ami most van, a Spuri. Judit szerint a Médiatörvénybe kellene beleírni, hogy legyen.

Katus Tamás azt mondta, hogy a szabadidősport “hátránya”, hogy nincsenek mérhető számok. Majd bemutatta a MOB “fitnesz-koncepcióját”, ami hamarosan elindul, egy fél éves kísérleti programként, és ha beválik, ki lesz terjesztve. Tamás szerint össze kellene fogni a terület szereplőinek, államnak, önkormányzatoknak, MSZSZ-nek, szponzoroknak, egyéneknek, vállalkozóknak, egyesületeknek, csak így lehet előre menni…

A természetjárók főtitkára az Országos Kék Túráról beszélt, ennek a túraútvonalnak a fontosságáról. A vonal modernizálni kell, az infrastruktúrát felújítani, vonzóvá tenni.

Aztán jöttek a TV-sek, Bolsa Miklós és Gajdos Tamás, akik a példaképek fontosságáról, és a “futás-függőségükről” beszéltek.

A kerekasztal beszélgetésből kiderült, hogy mindenhol (kajak-kenu, foci, torna, tánc és kerékpár) vannak álmok, koncepciók, tervek, de pénz nincs, vagyis várják a támogatásokat, pályázatokat, együttműködőket.

Perényi Szilvi előadása zárta a konferenciát, aki az Ifjúság 2000, 2004, 2008 és 2012-es kutatásokról beszélt. Sajnos 2008-ról 2012-re tovább csökkent a sportoló fiatalok száma.

Ami nekem hiányzott, Kocsis Árpád előadása a BSI-től, hiszen ők ma a legtöbb embert megmozgató eseményszervezők, és üzleti alapon működnek, nem az államtól várják a pénzt.

Az államnak ugyanis egyre kevesebb jut szabadidősportra. Más megoldások után kell nézni… én nagyon támogatnám azt az elgondolást, hogy a TAO-ból kapott pénzek egy részét szabadidősportra kellene fordítani!!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.