Főoldal » Moto2 – Philip Island: Hatalmas lehetőség a Espargaroék előtt

Moto2 – Philip Island: Hatalmas lehetőség a Espargaroék előtt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Esteve Rabat minden tekintetben a legjobb volt pénteken, és bár az időmérőn nem ő volt a leggyorsabb, csapattársával eszméletlen tempót diktáltak. Ők most egy nagy lehetőséget kapnak a pontverseny szempontjából, mert az azt éppen vezető Scott Redding, egy olyat esett, hogy azzal eltörte a csuklóját. Sokáig kérdéses volt az indulása, mostanra azonban biztos a diagnózis: egy futamot ki fog hagyni a brit versenyző. A pole pozíció Pol Espargaróé lett.

Esteve Rabatra abszolút esélyesként kellett tekinteni, miután mind a három szabadedzést megnyerte az időmérő előtt. Volt azonban kire figyelnie neki is, mert Scott Redding, lévén a pontverseny éllovasáról beszélünk, folyamatosan stabil és gyors tempót hozott, de Rabat csapattársa Pol Espargaro is ebbe a kategóriába tartozott bele. Ők hárman tehát egy külön versenyt futottak, ha úgy vesszük, miután a többieknek nagyon tudtak beleszólni a pole-ért folytatott csatába, nekik köszönhetően. 

A kvalifikációt Redding kezdte a legerőseben, a brit pilóta 1:33.160-as időt ment, ezzel pedig az első helyre került azon nyomban. Kb. tíz percig ott is tudott maradni, de eztán megkezdődött az igazi harc a pole-ért, miután a 10. perc leteltekor már a Tuenti HP40 egyik motorosa került az első helyre, egészen pontosan Esteve Rabat. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy összen csak 26 ezreddel tudta megelőzni Reddinget. Ezek után tovább javította az idejét 1:32.778-ra, Redding pedig gyorsan visszaesett a negyedik helyig, miután Espargaro a harmadik, Mika Kallio pedig a 2. helyre jött fel.

Rabat elképsztően gyors volt már az első nap is, az időmérőn pedig még ennél is jobb formát mutatott, így már nem volt meglepő, mikor  1:32.735-el ismét javított és még többet vert rá az ellenfelekre.  Redding nem volt valami túl boldog ekkor, legalábbis erről tanúskodtak a felvételek, miközben a boxban ült. Persze nem is kellett annak lennie, mert megint hátrányban volt, a legutóbbi nyolc edzést pedig Rabat nyerte.

Elsőként nem is ő, hanem csapattársa, Kallio próbált most meg riválisa nyomába eredni, és a finnek sikerült is egy tizeden belülre lopni a távolságot. Espargaro mindeközben fél másodperccel elmaradva csapattársától csak a 9. helyen szerénykedett, így neki mindenképp javítania kellett a folytatásban, volt még rá 25 perce.

Először viszont nem ő gyorsult tovább, hanem Rabat, aki újabb 4 századot csippentett le a hétvége legjobbjából. Espargaro reakciója sok mindent elárult – a bokszban ülve értetlenül mutatott a képernyő felé saját szerelőinek, mintha csak azt kérdezné: „Ez meg mit művel már megint?”

Nem sokáig kellett értetlenkednie Polnak, hiszen hamarosan fordult a kocka – Rabat a következő körben technikai probléma miatt félreállt, miközben ő 1:32.530-tal átvette a vezetést. Ekkor azonban mindenkiben elakadt a levegő egy pillanatra, hiszen egy hatalmas bukás miatt előkerült a piros zászló, miután egy spanyol pilóta, Marielarena komoly sebességgel, frontálisan a gumirakásnak csapódott, majd utána magatehetetlenül rogyott a földre. Mindig szívszorító ilyet látni, és csak remélni merjük, hogy nincs a versenyzőnek komolyabb baja.

A többiek mindenesetre a mentés után, úgy 10-15 perc múltán újra zöld zászlót kaptak, így folytatódhatott a hajsza a pole pozícióért. A sajnálatos intermezzo Rabatnak jött a legjobban, hiszen az állást kihasználva szerelői újra menetkész állapotba hozták a Kalexet. Tito azonban elvesztette picit a fonalat, és ismét a kavicságyban kötött ki, ezúttal a saját hibájából. Felállította a motort, és ment tovább, de természetesen nem ez volt a leggyorsabb köre a hétvége során. Bukott Kallio is, amit az ő motorja jobban megsínylett, mint spanyol kollégájáé az imént, és bukott Redding is ugyanabban a körben, nem a Marc VDS Racing perce volt tehát ez! Redding ráadásul nagyon csúnyán ráesett a vállára, első ránézésre ez egy tipikus kulcscsonttörésnek tűnik, ami akár keresztet is vethet a pontversenyt jelenleg vezető brit vb-esélyeinek.

Miközben Reddinget a mobilklinikán vizsgálták az orvosok, Rabat az utolsó 5 percbe fordulva megnyitotta a véghajrát a pole pozícióért, kerek egy tizedre csökkentve hátrányát Espargaróval szemben. Ennél közelebb viszont már nem tudott kerülni csapattársához, az Ausztrál Nagydíj pole pozícióját így Pol Espargaro szerezte meg Rabat és Jordi Torres előtt. A végén többen is javítottak még, így Redding végül csak a 10. lett, a vb-éllovas tehát csak a 4. sorból rajtolhat holnap, amennyiben el tud rajtolni.

Espargaro az élen, Redding a mobilklinikán – a vb-cím szempontjából az izgalmak a tetőfokára hágtak. A Moto2 futamát vasárnap magyar idő szerint hajnali 5:20-kor rendezik.

Eredmények:

http://www.motogp.com/en/Results+Statistics/2013/AUS/Moto2/QP 

Források: P1race.hu/Motogp.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.