Főoldal » Moto3: Luis Salom diadala

Moto3: Luis Salom diadala

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Luis Salom akárcsak tette azt Mugelloban úgy most is hasonló taktikával vitte el az első helyet a Katalán nagydíjon a Gyorsasági motoros Világbajnokság Moto3-as kategóriájában. A Red Bull KTM spanyol versenyzője így hazai pályán tudott nyerni méghozzá úgyhogy a verseny vége felé már nem tudták támadni. Mögötte Alex Rins és Maverick Vinales végzett még a dobogón. Salom ezzel nagyot ment hiszen így a pontversenyben is ő vezet. 


A rajtnál Salom volt a pole-ban mellőle pedig Rins, Oliveira  volt még az első sorban aki elrajtolhatott ezen előkelő helyekről. A rajtot Alex Rins kapta el a legjobban így az élre került megelőzve a Salomot aki így a második volt ég Marquez előtt állt. Vinales a negyedik volt ekkor. A második körben már változott a dolog mert Vinales nagyon jó tempót ment és feljött előbb a harmadik helyre majd Luis Salommal együtt nyomultak az első két helyen megelőzve Alex Rins-t, ám ez nem tartott ki sokáig mert az őrült száguldásban Rins apait-anyait beleadva nyomta neki ahogy a csövön kifér és így vissza vette az első helyet megelőzve az időközben elég gyorsan motorozó csapattársát Alex Marquezt. Mire a célegyenesbe értek addigra egy elég érdekes dolog történt hiszen bár Rins megpróbált tőle telhetően elmenni annyira amennyire tud, ez nem jött össze hiszen a célegyenesben már megint összébb rázódott a vezető négyes.

Folyamatában változgatott így a sorrend ahogy telt-múlt az idő, majd 16 körrel a vége előtt Efren Vazqueznek került az élre ám nem sokáig élvezhette az első hely ízét hiszen előbb Marquez majd Rins is megérkezett mögéje így pedig hamar visszafoglalták az Estrella Galicia csapat versenyzői az első két pozíciót. A folyamatos változások közepette lehetett kapkodni a fejeket hiszen sok minden történt. Jack Miller is ki akarta használni ezt így jöhetett fel Rins mögé a 2.helyre ám nem volt olyan gyors hogy a vezetést át vegye sőt a Caretta csapat motorosa inkább csak tartani tudta a helyét egy ideig hiszen Marquez jóval gyorsabban ment a 3.helyen.  Miller addig tudott az élmezőnyben megmaradni amíg a célegyenesbe nem értek hiszen ott már tehetetlen volt a mögötte érkezőkkel s mivel tempója jólav gyengébb volt másoknál így fokozatosan esett egyre hátrább.  A végén az ausztrál a 7.lett.  Az első négyben az állás ekkor Rins, Marquez, Vinales, Salom volt. Efren Vazquez a 12.körben (azaz egy körrel az előbbi események után) még okozott meglepetést mert visszazárkózott az első négyes bolyra és ahogy megérkezett abban a pillanatban elkezdte támadni Luis Salomot ez pedig egy nagyon érdekes tényt vetett fel mert az első ötben csak spanyolok álltak, így egy házi csata indult el mindegyikőjüknek a hazai pályáján. 

Már csak összesen hét kör volt hátra amikor egy kicsit vissza vettek a fiúk a tempóból és tartalékolni kezdték erejüket a nagy hajrára. Mert hogy az bizony igen erősen várható volt hogy a végén ez az öt ember nagyon kemények neki fog menni egymásnak (képletesen értve természetesen) a győzelemért. 

Vinales átvette vezetést és még pár körig meg is tudta tartani azt, ám Salom jókor indított és a verseny alatt már sokadjára vette vissza az első helyet. Ekkor ugyan azt akarta megcsinálni amit nemrég Olaszországban azaz hogy most meghúzza a gáz kart és ahogy tud elmegy a többiektől nagyot robbantva ezzel és megnyerve a futamot. Ez most nem volt ennyire egyszerű de a terv kivitelezése elég jól sikerültnek látszott már az elején is hiszen egy kicsit eltudott lépni az ötös csapattól igaz csak úgy hogy mögötte Rins és Vinales jött vele így csak tulajdonképpen két embert szakítottak le magukról úgy ahogy. 

Nagyon szépen taktikusan mentek egymás mögött a pilóták hiszen nem akart senki sem kamikaze akcióba kezdeni, inkább csak nézelődtek hol tudnának el menni a másik mellet. Egy kör volt már csak hátra az állás pedig úgy szólt hogy Salom vezetett mögötte a 2.Rins volt megelőzve ezzel a harmadik és negyedik Vinalest és Marquezt. Az utolsó körben azonban bár nagyon sokszor be akart bújni Vinales Rins mellé igazi helyzete nem volt erre Rins pedig nem igen tudott előzéshez elég közel kerülni az élen haladóhoz így pedig Luis Salom gyakorlatilag majdnem ugyanúgy ahogy nyert ahogy tette azt Mugelloban is. Rins 2., Vinales 3., Marquez pedig 4.lett

Részletes eredmények:

http://www.motogp.com/en/Results+Statistics/2013/CAT/Moto3/RAC

/Szikora Tamás – Ultimate-sport.hu/

Képek és eredmények forrása: P1race.hu/Motogp.com/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.