Főoldal » Moto3 – Philip Islands: Salom robbantott a legjobbkor

Moto3 – Philip Islands: Salom robbantott a legjobbkor

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Maverick Vinales ott folytatta a harmadik szabadedzésen, ahol egy nappal ez előtt abbahagyta, azonban mindhiába, hiszen az időmérő edzésen, már vetélytársa, Luis Salom volt a leggyorsabb. Három esélyesre lehetett számítani, de a nagy tömeg rendesen megkeverte paklit. 

Vinales háromból két szabadedzést tehát elvitt, így pedig joggal számított az időeredmények és a teljesítmény szempontjából egyaránt a legnagyobb esélyesnek az Ausztrál Nagydíj pole pozíciójának megszerzésére. Akiktől viszont abszolút tartania kellett, az Luis Salom és Jonas Folger voltak. Előbbi az első szabadedzést nyerte meg és volt mindvégig (talán az utolsó tréningen volt kicsit lemaradva) ott volt az élmezőnyben, míg Folger hasonlón jó tempót ment pénteken és helyi idő szerint szombat délelőtt is, nem mellesleg mind a három edzésen a 2. helyen zárt. Viszont a pénteken látott idők alapján még bárki beugorhatott az első háromba meglepetésként, főleg annak tükrében, hogy a második szabadedzésen az első négy helyezett 37 ezreden belül volt!

Ha csak címszavakban kellene a Moto3 időmérőjét összegezni, akkor a helyezkedés, a nagy tumultus és társaik benne lennének az fix! Már a lámpa zöldre váltásakor rengetegen, sőt gyakorlatilag mindenki kihajtott, majd ezek után öröm volt nézni, amilyen elánnal röpködtek a jobbnál jobb köridők. Fantasztikus csata kezdődött meg, már az első félórában, ekkor ugyanis az első (és most sokan lehet azt hiszik majd, hogy rosszul látnak) 17 pilóta egy másodpercen belül volt! A legnagyobb öröme az ausztráloknak lehetett, mert a hazai kedvenc Jack Miller kezdett az élen, majd többször is visszakerült oda, ám a végén nem sikerült nagy bravúrt végrehajtania. Ez egy 10. rajtpozíciót jelentett a számára. Aki viszont a lehető legjobban végezte a munkáját, az Luis Salom volt. Ő és Alex Rins kb. 30 perccel a vége előtt kerültek az élre, majd nem nagyon lehetett eltávolítani őket onnan és ez egy nagyszerű taktikai húzás volt legfőképpen a VB éllovastól. 

Salom a legjobbkor futotta meg a legjobbat, miután az utolsó negyedórára olyan forgalom alakult ki, hogy bárki is volt nála gyorsabb, nem igazán tudott javítani, mert másodpercek alatt utolérték egymást a versenyzők, így pedig egy futamhoz hasonló helyezkedés indult meg mindenhol. Jonas Folger azonban még viszonylag jó ütemben jött ki ebből, ugyanis kereken 15 perccel a vége előtt még átvette a vezetést, de az 1:37.268-as idejét már nem igazán tudta továbbjavítani. És mivel ezt nem tudta megtenni, Salom pedig igen (még ebben az őrült hajrában is!), így a Red Bull KTM-Ajo csapat motorosáé lett az első rajtkocka, mellőle pedig az Aspar Team versenyzője indulhat másodikként. A harmadik (a meglepetés faktor végül is ő volt) Efren Vaquez lett, megelőzve a legnagyobb esélyesnek tartott Vinalest, aki így a negyedikről indul majd.  

Nagy tömeg, előzések, sajnos így bukás nélkül nem úsztuk meg az edzést. Ami viszont jó hír, hogy ebből csak egyetlen egy volt és annak sem lettek komoly következményei, főként ha Miguel Oliveira vagy épp Zulfahmi Khairuddin egészségi állapotát nézzük. Előbbi a nyolcadik, míg utóbbi a kilencedik helyről várhatja a folytatást. 

Ha jó versenyt akar látni az ember, akkor pedig keljen jó korán, mert a Moto3-as kategória küzdelmei (mármint a futam) hajnali 4-től folytatódik, az előtte lévő szokásos warm up pedig 1:40-tól kezdődik. 

Eredmények:

http://www.motogp.com/en/Results+Statistics/2013/AUS/Moto3/QP

Képforrás: Motogp.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.