Főoldal » Naturál testépítés – Halál a doppingra!

Naturál testépítés – Halál a doppingra!

Naturál testépítés - Halál a doppingra

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     A naturál testépítés, vagyis természetes testépítés a test fejlesztésének természetes táplálékkal, vagy ellenőrzött táplálékkiegészítőkkel való módja. Ezen cikkben a testépítés, mint példa áll a középpontban, azonban bármely más sportágra is vonatkozik az elmondottak érvényessége.

 

A naturál testépítés Magyarországon

A naturál testépítés kifejezés hazánkban a 90-es években kezdett egyre inkább tért hódítani, amikor az egyre szélesedő információáradat hatására, a hitetlenkedők számára is nyilvánvalóvá vált a „hagyományos testépítés” tisztátlansága. Évtizedeken át ez a téma megbújt az árnyékban, sokan sejtették és sokan tudtak róla, de a médiában mindig a külcsín jelent meg, a siker, a látvány és az eredmények. A dolog odáig fajult, hogy a testépítésből kivált egy „rész”, egy mozgalom, amelyet naturál testépítésnek neveztek. Ez hazánkban a 90-es évek második felében élte fénykorát, több folyóirat is megjelent és naturál testépítő versenyeket kezdtek szervezni. Csúcspontját a ’98-as Superbody versennyel érte el.

Akkoriban elég nagy volt a „hadjárat” a naturál testépítés mellett és számos lelkes egyén csatlakozott a mozgalomhoz. Sajnos ennek a pozitív mozgalomnak az ereje igazán csupán néhány évig tartott, mert a 2000-es évekre egészen ellaposodott. Újabban 2012-ben tartottak ismét naturál testépítő versenyt hazánkban az   INBA szervezésében.

 

Halál a doppingra! – Miért a pénz az úr?

Az izmokat mesterséges módon, gyorsabban és nagyobb mértékben növelő szerek, úgy mint anabolikus szteroidok és társaik már régóta jelen voltak a különböző sportágakban. Már az 50-es, 60-as években használtak a testépítők ilyen szereket, bár ezek hatásaikban még elmaradtak a későbbiektől és nem is ismerte mindegyik őket. Akkoriban ezek megjelenése még nem volt olyan mértékű, mint később. Figyelemmel kísérhetjük a testépítők külsejének megváltozását, ha megnézzük a fényképeket és videofelvételeket az 50-es évektől a 2000-es évekig. Egészen a 70-es évekig a testépítőknek viszonylag „normális”, akár szépnek mondható alakjuk volt. Bár már a 70-es években is jókora izomtömeggel rendelkeztek, tetszetős arányokkal is bírtak, a derekuk karcsú volt. A 90-es évekre már hatalmas gyomorral, vaskos derékkal és elképesztő izomtömeggel léptek a színpadra.

Kérdés csak az, hogy miért tesznek úgy, mintha mindez normális lenne? A profi testépítők úgy viselkedtek, mintha életükben nem használtak volna tiltott szereket és a szövetségek és szervezők is ezt a képet mutatják magukról. Valójában már olyan sok pénz van ebben az egyébként nagyszerű sportban, hogy hatalmas üzletté, iparággá nőtte ki magát. Bizonyos fokig a nézők, a rajongók is közrejátszottak ebben, akik mind nagyobb és nagyobb „vadállatokat” akartak a színpadon látni. Azonban ezzel azt érték el, hogy sokan megvetik és természetellenes sportágnak tartják a testépítést.
A legszomorúbb ez a színjáték. Miért tesznek úgy, miért kommunikálnak, mintha tiszta lenne az egész, amikor nem az? A valóban tiszta, vagyis naturál versenyek pedig alig-alig kapnak figyelmet. A látvány és a pénz, ezzel együtt a reklám ereje megtéveszti a közönséget.

 

Naturál testépítés – Csak így érdemes

A testépítés az egyik legnagyszerűbb sport a világon, mert az ember minden egyes testrészét fejleszti és minden testtípus számára alkalmas. Lehet természetes módon nagy, fejlett, látványos, arányos izomzatot építeni. Akik azt mondják, hogy nem, azok sohasem végeztek testépítést, vagy edzettek, de hamar feladták.
A probléma a motivációban kezdődik. Megfigyeltem, hogy sokan – akik egyébként nem sok mindenben kaptak elismerést – csak azért edzenek, hogy mások lássák, csodálják és elismerjék őket. Ez része lehet a testépítésnek, azonban saját meggyőződésem szerint nem képezheti egy testépítő életmód alapját. A valódi testépítő akkor is karban tartja testét, ha azt senki nem látja. A testépítés elsősorban életforma, s csak másodsorban színházi látványosság.

Az embereket – főleg ha szellemileg nem jutottak még elég magas szintre – elkápráztatja, lenyűgözi, megtéveszti a testi nagyság. Az az ember akit hatalmas izmaiért csodálnak, rengeteg pszichikai energiát kap ettől a csodálattól és ez egészen erős tévutakra vezetheti. A mind nagyobb és nagyobb izmok, bármi áron, egészségkárosító doppingszerek csábításához vezethet. De miért kell úgy kinézni, mint egy hatalmas, felfújt luftballon? Ez tiszteletet, csodálatot, de ezzel együtt hatalomérzést válthat ki, ami az egót erősíti. Lehetséges egy görög szoborhoz hasonló, szimmetrikus, arányos csodaszép testet is építeni. Ez sokkal vonzóbb és ugyanolyan látványos, mégis oly kevés testépítőt látok ilyennek.

 

Éljen a naturál testépítés – Halál a doppingra

Amikor már komolyabb sportolóktól is azt hallja az ember, hogy tiltott szerek nélkül nem lehet versenyben maradni, el kell gondolkodni. Két dolgot aláz meg a dopping, amelyek a legfontosabbak közé tartoznak az ember életében: az egészséget és a becsületet. Hogyan lehet büszke bárki olyan győzelemre, amelyhez nem normális, törvényes úton, magyarán csalással jutott? Ráadásul odadobja az egészségét. Most ott a siker, a csodálat, de később oda a lelkiismeret és az egészség is. Ezt minden sportoló mérlegelje!
Sok butaságot hallani olyanoktól, akik nem ismerik a testépítést. Egy orvostól hallottam, hogy az edzés tönkreteszi az ízületeket és káros. Nem méltattam válaszra, az előítélet annyira nyilvánvaló volt. A szabályosan végzett testfejlesztés nemhogy nem káros, hanem nagyon is kedvez az egészségnek; erőssé tesz testileg-lelkileg-szellemileg.

Manapság már rengeteg, évtizedek alatt kifejlesztett, magas minőségű táplálékkiegészítő áll rendelkezésre. Ezek a kereskedelemben is kapható, ellenőrzött, egészségkárosító anyagokat nem tartalmazó kiegészítők nem fújják fel az izmokat akkorára, mint a doppingszerek, de látható eredményt hoznak.
Összegezve: Normális módon is szépen fejlett fizikumot lehet építeni. A doppingszer a legnagyobb őrültség amit az ember elkövethet a lelke és a teste ellen.

Érdekesség:
Steve Reeves testépítő színész élete

Testépítő könyvek

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.