Főoldal » Nem mind arany, ami fénylik – avagy unfair-play gyanú az EBEL-ben

Nem mind arany, ami fénylik – avagy unfair-play gyanú az EBEL-ben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tények azt mutatják, hogy idén (2011-2012-es idény) megváltozott az EBEL-liga lebonyolítási rendszere. Az eddig két szakaszból álló ligarendszerű bajnokság három szakaszból áll idén, ami azt jelenti, hogy az alapszakasz és a play-off közé beékelődött egy középszakasz, ahol a csapatok alsó-, és felsőházban játszanak egymással a minél jobb play-offbeli pozíciókért. A csapatok száma is bővült, ugyanis a Znojmo is csatlakozott a ligához, ezzel 11 gárda vesz rész az eredetileg osztrák bajnokságban. az alapszakasz végeztével a legjobb hat csapat (Linz, Medvescak, Klagenfurt, Salzburg, Olimpija és az Alba) a felsőházban, míg a másik öt team (Villach, V. Capitals, Znojmo, Jesenice és a Graz) az alsóházban játszott egymással egy oda-visszavágó rendszerű körmérkőzést. A felsőház minden csapata automatikusan, míg az alsó régió legjobb két csapata kerülhetett be a play-off első körébe, azaz a negyeddöntőbe. Az EBEL rendkívül kiszámíthatatlan liga, hiszen adott esetben képes az utolsó is megverni az elsőt, nem úgy, mint mondjuk a Primera Division-ban, ahol elképzelhetetlen, hogy a Zaragoza akárcsak megközelítse a királyi gárdát.

Az utolsó fordulóban még sok kérdés nyitott volt, mind az alsó-, mind a felsőházban. a gyengébbik öt csapat az életéért küzdött, míg a felsőház tagjai már számolgattak. Az utolsó fordulóban Medvescak-Alba, Linz-KAC és Salzburg-Olimpija meccseket rendeztek. A Linznek tulajdonképpen már teljesen mindegy volt minden, így annak rendje és módja szerint ki is kapott a csapat és már készült a rájátszásra. A fehérvári és a zágrábi alakulat ment a második helyért, amelyre szinte biztosan megjósolható volt a horvátok sikere, hiszen az előzéshez idegenben kellett volna nyerni 3 góllal a Medvescak ellen, amely az előtt az Alba számára igencsak rágós falatnak ígérkezett. A legnagyobb kérdést a 4-6. hely kiosztása jelentette, hiszen e három pozíció két meccs függvényében dőlt el. 

Az Alba nem várt módon ugyan legyőzte a Zágrábot, ám nem három góllal, így véglegessé vált, az alba várja majd a 3. helyről, míg a Medvescak a dupla pályaelőnyt biztosítő 2. helyről a play-offot. Ezzel a meccsel az is eldőlt, hogy a fehérváriak játszanak a hatodik, míg a horvátok a hetedik helyezettel. A Ljubjana salzburgi kirándulása során potyogtak a gólok. A rendes játékidő 6-6-tal ért véget, amikor már a többi mérkőzés eredménye ismert volt szinte bizonyossággal. A remi azt jelentette, hogy a Salzburg tutti negyedik, míg a Ljubjana, ha nyeri a hosszabbítást, akkor 5. és a Salzburggal mérkőzik a final fourba kerülésért, ha bukik, akkor a Fehérvár vár rájuk.

A szlovén kapus a büntetőpárbaj során kiállt a kapuból, amelynek következtében a Red Bull játékos könnyedén értékesítette a büntetőt, ezzel hozzásegítve a csapatát a vereséghez és a 6. helyhez. A vereség következtében a szlovénok a Volánnak, a Salzburg a Klagenfurttal találkozott a negyeddöntőben. A szövetség megbüntette a Ljubjanát; az edzőt és a kapust is több mérkőzéses eltiltással sújtották.

Elképzelések (nem tényadat) Az Olimpija botrányos viselkedésre több magyarázat is elképzelhető, ezek közül most kettővel foglalkozom, a teljesség igénye nélkül. Mindazonáltal bármi is az igazság, nem tekinthető 100%-ban bizonyosnak az általam leírottak, csupán eshetőségek…

1.) A szlovén csapat azzal védekezett, hogy a bíró túl korán adott jelet a büntető elvégzésére, s így a kapus még nem állt készen. A korai jelzés elleni tiltakozás szándékával állt kis a Ljubjana kapusa a kapuból.

2.) Sokak úgy sejtik, hogy az Olimpija szándékosan veszített, hiszen el akarta kerülni a Salzburg csapatát vagy másoldalról megközelítve a fehérvári alakulatot szerette volna megkapni a negyeddöntőben. Tekintettel arra, hogy a többi mérkőzés eredményei a büntetőpárbaj során már ismert volt, a szlovén csapat könnyen tudta kontrollálni az eseményeket.

Amennyiben ez a cél vezérelte a szlovén csapatot ezen cselekedetek elkövetésére, akkor nem biztos, hogy a legjobb megoldást választották. Ennek az alapja az, hogy a Fehérvár 6-szor találkozott riválisával és ebből öt alkalommal le is győzte a szlovén együttest. Ezen felül az a tény is megnehezíti a Ljubjana dolgát, hogy a magyar csapat mérlege parádés a középszakaszban, ami azt mutatja, jó formában van az alakulat.

  • a Volán szerezte a legtöbb gólt (37)
  • a Volán kapta a legkevesebb gólt (26)
  • a gárda szerezte a legtöbb győzelmet és pontot (10 mérk. 6  1  –  3   14p)

Mindezeket végiggondolva valóban nem ez lett volna a legbölcsebb döntés, ha valóban ez játszott közre. (ezen érvet alátámasztja az első mérkőzés eredménye, amely 7-2-es fehérvári győzelemmel zárult)

Összegezve: bármi is van az ügy hátterében, a sport tisztaságát veszélyezteti, valamint azt az élvezetet, amit az események bizonytalan kimenetele idéz elő. Véleményem szerint a sportember, bármi is van, mindig a maximumot adja ki magából és soha nem adja fel a mérkőzést taktikai okokból.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.