Főoldal » Olvadás – avagy elindult a XXII. Téli olimpia Szocsiban!

Olvadás – avagy elindult a XXII. Téli olimpia Szocsiban!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elég érdekes, főleg, hogy téli játékokról van szó, ilyen címet adni ennek az írásnak, de mindjárt meglátja mindenki, hogy bizony ennek értelme van! Volt itt gond a szállással, korrupciós ügyekkel, hogy miért is került ilyen sokba ez az olimpia, terrorfenyegetettség és hasonlók. Minden adott volt ahhoz, hogy feszült legyen a légkör és kicsit mindenki féljen, ha nem is mondja ki, azért mélyen a lelkében úgy gondolta, nem lesz egyszerű ez a két hét .Nos mikor ez az írás készül, már két és fél napja mennek az események hivatalosan és eddig nincs vagy ha nagyon kötekedünk, nem nagyon lehetett ok panaszra. De akkor hol is volt a gond?

A probléma sokak szerint ott kezdődött, hogy 2007-ben Oroszország Szocsi városának elnyerte a 2014-es Téli Olimpiai játékok rendezési jogát. Nos bár sokan támadják vagy megpróbálják, majd két nap után azt lehet mondani, hogy elég élvezetes és kellemes olimpiát látunk, még ha a szervezéssel voltak is gondok az elmúlt hetekben-hónapokban. Azonban mivel tudjuk jól, van akit tényleg csak a sportok érdekelnek az olimpiákkal kapcsolatban (boldog ember, irigyeljük!), és esetleg egy kukkot nem értett abból, mi is folyt itt az esemény körül mostanság és korábban, így foglaljuk össze gyorsan, csak azért, hogy senki se maradjunk ezen tudás hiányában. Utána pedig abban bízva, hogy az eddigi tendencia, miszerint ez az olimpia nagyszerű lesz már csak a helyszínek miatt is (ahol pl. a síelőket tekintve, vegyük csak a sífutók vagy az alpesi síelők pályáját, ami nagyon nehézre és megpróbáltatóra sikeredett a versenyzők elmondása szerint), folytatódik és nem lesz különösebb gond semmire sem. És ha még valaki mindig nem értené, miért lett a cikknek olvadás a címe, nos itt egy kis magyarázat: mindazok után ami történt (és amit most majd kicsit részletesebben is kielemzünk), a megnyitó vége felé, sőt leginkább amikor az a sok tűzijáték már ott volt az égen és az olimpiai láng is elfoglalta méltó helyét az olimpiai stadion előtt, úgy lehet csak nekem volt olyan érzésem, de tényleg mintha egyszerre több ezer ember vett volna egy mély levegőt, persze pozitív értelemben.

Amikor ugyanis a TV közvetítésekben Szujó Zoltán és Szabó Gábor úgy indítják a megnyitó előtti perceket, hogy nem más a téma, mint a terrorfenyegetettség és hogy miért is lett ilyen drága ez a rendezvény, meg minden más amit majd most kivesézünk, hát lássuk be, annyira azért nem jelent jót! Jó persze volt már rá precedens, hogy ilyen légkör fogadta az egyik nagy világméretű eseményt vagy sporteseményt, ez nem újdonság, de olyan fagyos volt a hangulat, ami még egy téli olimpián vagy egy északi sarki bulin sem az igazi. Főként, hogy a megnyitó előtt voltunk! Az ember azt várta volna, hogy mindenki azért vár lélegzet visszafojtva (némi írói túlzással élve), mert olyan hatalmas nagy show-t várunk, hogy leessen az állunk és mosolyogva menjünk ki a stadionból, normál esetben, így álljunk fel otthon az ágyról vagy a fotelból (tudom is én, mindenki máshogy néz TV-t), ám most más volt a helyzet. A két kommentátor előtt egyébként le a kalappal, mert ezt nem lehetett szó nélkül hagyni valahogy muszáj volt összefoglalni és akkor a TV közvetítések körüli kisebb és nem olyan nagy vihart kavaró (legalábbis a nagy átlag nem minden esetben tudott róla) újdonságáról még nem is beszéltek, viszont a többi témát elég gyorsan és ügyesen összefoglalták igazi profik módjára.

A NOB új elnöke pedig amikor a megnyitón gyakorlatilag finoman fogalmazva kinyilvánította véleményét a sport és a politika különbségéről és azzal kapcsolatban, mit is gondol erről, valószínűleg egy hosszú időre elnyerte sokak szimpátiáját. De erről majd később, úgy is jön egy összefoglaló arról mi történt a megnyitón, még akkor is ha ezzel már egy kicsit az ember úgy érzi megkésett!

Fordulópont és a nagy tervek:


Szocsi tipikusan egy olyan tengerparti város Oroszországban, ami kb. olyan üdülőhely (csak, hogy mindenki értse), mint mondjuk nekünk a Balaton. Sokan járnak oda, főként Putyin elnök, mi több rengetegszer viszi oda más államok képviselőit, vezetőit is. Nagyon jó kis hely tehát és sok pénz van benne, nem csak a mostani olimpia miatt, alapvetően sokat raktak bele, hogy világszínvonalú legyen, ám jöttek-mentek itt a válságok, nem volt tehát az államnak olyan könnyű és egyszerű dolga. Na már most a 2007-ben elnyert pályázat, hogy ötkarikás játékokat rendeznek arra rá hét évre, egy nagyszerű lehetőség volt, már csak ki kellett használni, idő pedig volt rá, amennyiben minél hamarabb hozzálátnak a tervek megvalósításához. Tervek pedig voltak, méghozzá grandiózusak, azok pedig mint a mellékelt ábra mutatja az idei esztendő februárjában, bizony egy szép kis olimpiai parkkal (ha csak azt tekintjük) benne, meg is valósult. De ez döcögősen ment és gyakorlatilag mindent fel kellett túrni ahhoz, hogy rendben legyenek a dolgok.

Amikor Guatemalában 2007-ben megnyerték a pályázatot, akkor a dél-koreai Pjongcsangot és az osztrák Salzburgot sikerült maguk mögé utasítaniuk. Érdekesség, hogy a dél-koreaiak nem nyugodtak bele a vereségbe és vagy türelem rózsát terem alapon vagy nem, de kitartóak voltak és erre rá négy évre 2011-ben megkapták a következő, nevezetesen a 2018-as Téli Olimpiát. Most ahhoz képest, hogy 12 milliárd dollárra, tehát mintegy 2500 milliárd forintra becsülték azt az összeget, amennyibe nekik kerülni fog az egész, elég horribilis szám jött ki a végén. 51 millárd dollár lett a végösszeg! De hogy lehet ez? Nos a tervek úgy szóltak, felhúznak Szocsiban több nagy sportkomplexumot és stadiont, ehhez kellettek új utak, ja és ezt nagyon gyorsan el kellett kezdeni, de lehetőleg oly módon, hogy ne csússzon hiba vagy ha úgy tetszik porszem a gépezetbe. Ilyen szituációkban, azonban (és ezt nem előítéletekkel tele mondom) előszokott fordulni a korrupció, pláne Oroszországban. Na ez volt az első probléma! Ahhoz, hogy a terveket meg tudják valósítani, kellett csinálni 365 kilométernyi utat, 50 kilométer autópályát, meg néhány hidat, mindezt például az új vízelvezető csatorna okán. Ha ez pedig megvolt, akkor már nem maradhatott ki az a 60 kilométer vasútvonal ami szintén oda lett telepítve és el is készült. Vannak akik azt mondják, tényleg nagyon kellett ez az olimpia, mert így anyagilag is jól járnak majd később, még ha esetleg nem is lesz feltétlen nyereséges az esemény, sokan megismerik a várost és így rengetegen ellátogatnak majd. Elvégre ez egy turistahely lenne vagy mi!

A korrupciókkal kapcsolatban az volt a gond, hogy elvileg az orosz elnök és a kormány elmondása szerint az építkezéseket „tisztességes magánbefektetőkkel” sikerült kivitelezni, ám ez így nem igaz, mert szinte kivétel nélkül csak olyan cégek fektettek bele, mint a Gazprom, az orosz állami vasút és hasonlók, amik meg alapvetően állami tulajdonban vannak. Lehet nem teljesen, de részben mindenképp. Ez csak azért fontos, mert úgy gondolták eredetileg (legalábbis kívülre ez volt a sztori), a 12 milliárd egy részét állami támogatásból, egy másikat pedig állami cégek és magánbefektetőkből hozták volna össze. Ha ezt nézzük, akkor is ez lett volna minden idők legdrágább téli játéka, ám ez még legalább a négyszeresére nőtt, miután ott voltak állítólag a kivitelezési nehézségek és persze a korrupció. Az 51 milliárd dollárral egyébként mindenkit sikerült lekörözniük, mert még a Pekingi olimpia is csak 42 milliárd lett, míg ha az utóbbi éveket nézzük aligha lehetett ezzel bármiféle probléma, a vancoveri játékok csak 5 milliárdba kerültek és a 2012-es londoni nyári olimpia is csak 15-öt kóstált.

Nagyon túláraztak mindent, miután egyes elemzések alapján világosan látszik, hogy az eddigi legdrágább pekingi olimpia központi stadionja nézőnként (ugyebár a férőhelyeket tekintve) „csak” 5400 dollár volt, Londonban ez kicsit magasabb 9450, addig ennél jóval több itt Szocsiban. Az összegtől ha nem is esünk hanyatt, azért meglepődni megfogunk: 19 500 dollár. Egy főt tekintve az átlagos síugrópályák 4500 dollárba kerülnek, ehhez képest ez 36 ezerre jött ki az oroszoknál. Ez volt egyébiránt a legjobban túlárazva, ezek után pedig nem volt meglepő, hogy sokan bírálták a szervezőket, főként azt látva, hogy Szocsiban így a gáz és az elektromos áram igénye is hatalmas léptekkel nőtt. Mit lehet tenni ilyenkor, nos az oroszok építtettek egy új gázvezetéket, amit meg a Gazprom választott ki. A tervező a Sztrojgazmontazs lett, aminek a vezetője pedig  Arkadij Rotenbereg, Vlagyimir Putyin gyerekkori barátja. Ahogy az olimpiai építkezések többi részénél, itt is magasabbak lettek a költségek. Ezek után már egyre többen mondták, hogy ez nem is kicsi korrupció, majd olyan esetek is előfordultak, hogy olyan helyre terveztek építkezést, ahol valaki lakott. Ezzel olyan esetben, hogy ha az ott élők beleegyeznek és elköltöznek nincsen gond, de mivel a házban élő család nem akart el menni, mindannak ellenére, hogy lehetőség volt a költözésre és a hatóságok kínálták ezt fel, így nem kellett sokat várni, hogy feljelentsék a hatóságok a tulajt tiltott helyen való építkezésért, majd kicsi később letolják a házat. Több hasonló ilyen esetet is fel lehetne még sorolni, hosszú ideig, pl. mikor az autópálya, amit a domb oldalra építettek többször is megcsúszott, ezek pedig ismételten csak az időt húzták és növelték a költségeket.

Azért mentségükre szóljon:

Ha a pozitív oldalát akarjuk meglátni ennek az 51 milliárd dollárnak amit ráköltöttek, akkor azt lehet mondani, hogy bár nyilván nem így kellett volna csinálni, de megérte! Aki pénzt keresett rajta annak azért, aki pedig odalátogat annak azért, lássuk be ez egy üdülőhely volt, egy turistaközpont, szóval sokat kellett dolgozni vele, hogy minden olyan legyen, amilyennek eltervezték és hogy egy nagyszerű olimpiát rendezzenek. Gyakorlatilag sok olyan része volt ennek, amit a nulláról kellett elkezdeni, sok alapja nem volt annak, hogy ide jöjjenek a világ legjobbjai megmérettetni magukat, ráadásul ehhez még egy teljesen új Formula 1-es pályát is felhúztak. Ennek ellenére viszont, ha késve is, de minden elkészült és így két nap után, jó versenyeket láttunk azon az olimpián, amin ráadásul új versenyszámokat is köszönthetünk szép számban, ami a téli olimpia rohamos fejlődését mutatja. Vannak ugyanis olyan sportágak melyeket egyesével négy évente a közvetítések alkalmával be kell mutatni a nézőknek, mert szerencsétlennek fogalma nincs, hogy mit lát. Van aki nagyon ritkán néz, vagy esetleg még rosszabb esetben soha nem látott szánkó versenyt, vagy egyszerűen nem tudja az erőviszonyokat. Ez viszont már a TV csatornák dolga, hogyan kommunikálják a látottakat, hogy mindenki értse, adott esetben megszeresse a sportágat, ami elég fontos, főleg a még nagyon fiatal nézőknek. Azok a gyerekek, akik most látnak először téli olimpiát, vagy maximum másodszor, esetleg harmadjára, elég fontos, hogy ha beletudnak szeretni valamelyik ágba, mert később ki tudja, talán őket láthatjuk majd ott versenyezni és értük szoríthatunk. Magyarországon ez különösen fontos, mert az Eurosport ugyan folyton tudósít a téli sportok világkupa futamairól, de azért azt nem mindenki követi rendszeresen figyelemmel, egy olimpiát pedig általában az is megnéz, aki azt se tudja a sporttal kapcsolatban, hogy eszik e vagy isszák. 


Szóval a jó rendezés már csak ezért is kritikus pont, mert jobb erről beszélgetni, elemezni a versenyeket és szurkolni, mint csomó ideig a korrupciós ügyeket megvitatni és így elkezdeni egy ilyen fantasztikus eseményt. 

A végén jött a nagy meglepi:

Hogy ezek voltak az utolsók azt csak remélni tudjuk, de még hivatalosan el sem kezdődött pénteken az olimpia, már is itt volt a következő botrány szagú eset. Először is kb. egy héttel a kezdés előtt elhíresültek a szállás helyeken található sok esetben meg nevettetető képek s tények. Az egyik a WC, amiből kettő volt egymás mellett egy helyiségben válasz fal nélkül, isten tudja mi akart lenni ennek a funkciója, a másik pedig szintén a mosdóhoz köthető eset, a csapból ugyanis elég, hát elnézést nem tudja az ember másként megfogalmazni, vizelet színű víz jött ki, ehhez pedig csak annyit csatoltak a rendezők, hogy nem kellene vele arcot mosni, mert veszélyes! Robbantások voltak Szocsi körül, aztán jöttek a hírek a terrorfenyegetettséggel kapcsolatban, bajlódtak sokan azzal, lesz e egyáltalában hó a helyszínen és még sorolhatnánk.

Amit viszont még a végére fontos megemlíteni az két eset: az egyik a TV közvetítésekkel kapcsolatos, ahogy az korábban említve is lett, míg a másik az olimpiai chartával köthető össze. Utóbbinál kavart nagy port, hogy az Oroszország joggyakorlata távolról sincs összhangban az olimpiai eszmével. Éppen ezért a melegekre utaló szivárvány színű logóval ünnepelte a megnyitó napját a Google, míg a németek ezekben a színekben vonultak be az ünnepségen.

A logó alatt egy idézet az Olimpiai Chartából:

“A sport gyakorlása alapvető emberi jog. Minden természetes személyt megillet a sportolás joga a diszkrimináció bármely megnyilvánulási formája nélkül az Olimpia szellemében, amely kölcsönös megértést követel meg a barátság, szolidaritás és tisztességes játék szellemében.” 


Előbbinél pedig az okozott problémát, hogy a NOB Európában elkezdte másképpen értékesíteni a TV közvetítések jogait, amivel elérték azt, hogy sok helyen, így például nálunk is kevesebb olimpiát kapjunk. Majdnem minden olimpiánál azt láttuk, hogy a közszolgálati csatornák mellett, az Eurosporton szinte folyamatos a közvetítés, így gyakorlatilag semmiről nem maradtunk le. Most változik a helyzet, de nem csak itt Szocsiban, még Rióban is ez lesz!

Az Eurosport Szocsiból és Rióból már nem közvetíti az olimpiai játékokat. Évekkel ezelőtt ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy nem az eddigi módon kívánja értékesíteni a televíziós közvetítési jogokat, nem az Európai Műsorsugárzók Unióján (EBU) – melynek az Eurosport is a tagja – keresztül, hanem más partnereket keres. Az új partnerek viszont országonként kizárólagos közvetítési jogokat kértek. Ezek a csatornák nem kimondott sportadók, vagyis az olimpiáknak csak egy bizonyos részét fogják közvetíteni, hiszen más kötelezettségeik is vannak. Ezzel viszont nagyságrendekkel kevesebb olimpia kerül a képernyőre, mint korábban az Eurosport közvetítésének köszönhetően” – vázolta a helyzetet a Nemzeti Sport Online megkeresésére a csatorna vezető kommentátora, Szabó Gábor.

 

„Amíg korábban az Eurosporton az olimpiák alatt kizárólag a játékokról sugároztunk, ami az esemény teljes ideje alatt megközelítőleg 500 órás közvetítést jelentett, addig most ez a töredékére csökkenhet. A téli olimpián kimondott célunk volt például, hogy minden egyes sportág minden egyes döntője képernyőre kerüljön élőben, felvételről, esetleg összefoglaló formájában. Az MTVA-tól, amely most Magyarországon közvetíti az eseményt, nyilván nem várható el ugyanez, hiszen egyéb igényeket is ki kell szolgálnia. Ezzel viszont azok a sportrajongók szenvednek hiányt, akik az olimpia egészére kíváncsiak lennének. Ráadásul éppen a kizárólagosság miatt az sem működhet, hogy átkapcsolunk a ZDF-re vagy mondjuk az ARD-re, és az ő műsorukat nézzük, amikor nálunk éppen nincs a tévében olimpia. A közvetítéseknek ugyanis geokódoltaknak kell lenniük, vagyis Magyarországon – legalábbis a kábeltévéken keresztül – csak az MTVA-n lesz látható a szocsi játékok. Ráadásul a televíziós jogok az internetes jogokat is tartalmazzák, amelyekre szintén vonatkoznia kell a geokódolásnak, hiszen a kizárólagos közvetítési jogból fakadó előny nem érvényesülne, ha az interneten közben mindenki azt nézne, amit akarna” – tette hozzá a riporter.           

 

Ez utóbbi kitétel egyben azt is jelentheti, hogy a világhálón sem szörfözhetünk kedvünkre az ingyenes streamek között, jó eséllyel korlátozni próbálják ezek elérhetőségét, vagyis Magyarországról csak az MTVA netes közvetítése lesz biztosan elérhető. Szabó Gábor a C-közép nevű sportblogjában is részletesen foglalkozik a témával, melynek konklúziójában megjegyzi: „A NOB úgy döntött, hogy legyenek csatornák, melyek kizárólagossággal bírnak egy-egy országban, függetlenül attól, meg tudnak, akarnak-e mindent mutatni. Hogy a tervük beválik-e, az három hét múlva kiderül. De nem kell hozzá atomtudósnak lenni, hogy megmondjuk, aki ezt a döntést meghozta, sokat fog csuklani a következő hetekben.”


Persze azért így sem panaszkodhatunk, az MTVA azzal, hogy megvette a kizárólagos jogokat, a két hét alatt összesen 150 órát közvetít és hogy semmiről sem maradjunk le az esti összefoglalókban szépen megmutatnak mindent. Ezért az egészért a közmédiának 420 ezer eurót kellett kipengetnie. Ezzel kapcsolatban pedig minden részlet megtalálható az NSO cikkében: http://www.nemzetisport.hu/teli_olimpia/kevesebb-olimpiat-kapunk-420-ezer-euroert-2313411

Mindezek után, hogy két nap alatt szinte semmi baj nem történt és csak a sporttal lehetett foglalkozni, mondhatni, hogy hála az égnek! Mert ahogy csak simán leírja az ember mi történt a 2014-es játékokat megelőző években, hónapokban, hetekben és napokban, már az is nehezen emészthető meg, ám ahogy az elején is írtam, megindult a rohamos olvadás a fagyos hangulatból! Élvezzük hát ezt a két hetet amíg lehet és szurkoljunk teljes szívünkből a magyar csapatnak, mert az utóbbi években úgy tűnik nagy esélyünk van arra, hogy ne csak reménykedjünk egy esetleges pontszerzésben, de gyakorlatilag biztosra vesszük magunkban, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyázóknak ez sikerülni fog, sőt akár kis szerencsével még az éremszerzés is összejöhet, mi több nem csak ez az egyetlen szám, ahol esélyünk van jó és szép eredményeket elérni. Egy-egy pontszerző hely, vagy érem, pedig az egész társadalom hozzáállását megváltoztathatja nálunk a téli olimpiával kapcsolatban, addig pedig a kicsit is meg kell becsülni! Aki a kicsit nem becsüli, az pedig a nagyot nem érdemli!

Mindenkinek jó szurkolást és jó szórakozást! 

Források: Index.hu/Nso.hu/Google.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.