Főoldal » “Sport, ami rólad szól”

“Sport, ami rólad szól”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A „Bíbor Béka” civil kezdeményezés elindította a „Sport ami rólad szól” kutatási programot, ahol első körben a budapesti egyetemisták és főiskolások szabadidősporthoz kötődő viszonyáról szeretne minél többet megtudni. Szeretnék, ha minél többen mozognának, és ehhez az adott érintettek véleményét akarják meghallgatni, tudni, felhasználni a változtatások elindításához! Szerintem szuper kezdeményezés J Csak támogatni tudom!

Látogass el a honlapra: http://biborbeka.hu/, és ha Budapesten jársz egyetemre vagy főiskolára, tölts ki a kérdőívet: http://fluidsurveys.com/s/sport-ami-rolad-szol/, több szempontból is megéri!

 

Éppen ideje egy ilyen kezdeményezésnek újra, 2013-ban. Jómagam is próbálkoztam hasonlóval, 2004-ben, 2006-ban és 2010-ben. 2004-ben budapesti egyetemisták szabadidőeltöltési-szokásait, valamint szabadidősport-fogyasztását vizsgáltam. Azt kutattam, hogy mely sportágak iránt van keresletük, mennyit és miért sportolnak, miért azt az adott sportágat választják, amit választanak, és mennyit költenek a szabadidősportra, összesen 641 Budapesten tanuló egyetemista körében. 2006-ban, a kutatást megismételtem, kiegészítve a kérdőívet három olyan fontos kérdéssel, hogy hol sportolnak és mely tényezők fontosak egy szolgáltató megítélésénél, szabadidősport-szolgáltató választásánál. 539 Budapesten tanuló egyetemistát kérdeztem meg, online-kérdőívvel. 2010-ben harmadszor is megismételtem a kutatást, szintén online, ekkor 619 budapesti egyetemista válaszadóm volt. A főbb megállapítások a kutatásokból:

         A szabadidős tevékenységek közül a mintában szereplők leggyakrabban passzív szabadidős tevékenységeket végeznek, zenét hallgatnak, újságot olvasnak, napi gyakorisággal, vagy legalábbis hetente többször, mint ahogy tették ezt 2004-ben és 2006-ban is, viszont a tévézés mennyisége csökkent, a sportolásé nőtt a vizsgált időszakban a budapesti egyetemisták körében.

         A férfi budapesti egyetemi hallgatók többet sportolnak, mint a női hallgatók. 2004-ben ez nem volt így, 2006-ban igen.

         Egyetemisták körében az anyagi helyzet nem befolyásolja a sportolás mennyiségét. 2004-ben és 2006-ban is ezt mutattam ki.

         Mindenki az idő hiányát jelölte meg, mint legfontosabb okot a nem sportolásra. Ez 2004-ben és 2006-ban is így volt.

         A rendszeresen sportoló egyetemista sokaságot tekintve a fő indokok a sportolásra, hogy a sport kikapcsolódást, szórakozást jelent és fejleszti az egészséget, valamint fitté tesz. 2004-ben és 2006-ban is ezek voltak a legfőbb motivációk.

         2010-ben a legkedveltebb sportágak a budapesti egyetemisták körében: kondizás, aerobik, foci és futás. Nem volt változás 2006-hoz képest.

         Nem állítható egyértelműen, hogy a szabadidősport individualizálódik, a foci mellett megjelent a kosárlabda már 2006-ban, 2010-ben pedig a tenisz és a tánc is a legkedveltebb sportágak között szerepelt. 2004-ben csak a foci szerepelt, mint nem egyéni sportág.

         A megkérdezettjeim szerint a legfontosabb szempont egy sportág kiválasztásánál a közelség. 2004-ben és 2006-ban is így volt ez.

         Összességében a rendszeresen sportoló egyetemista megkérdezettek 66%-a vesz igénybe üzleti alapon működő szabadidősport szolgáltatót. 2006-hoz képest növekedés tapasztalható.

         A szolgáltatók értékelésénél elsődleges szempont az ár.

(Akit további részletek érdekelnek: http://edok.lib.uni-corvinus.hu/114/, valamint http://edok.lib.uni-corvinus.hu/478/1/Szabo_154.pdf)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.