Főoldal » SPorttörvény-módosítás

SPorttörvény-módosítás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Január 1-én lépett életbe a sporttörvény módosítása. A legfontosabb változtatások a következők:

Az eddigi öt helyett egyetlen köztestület, a Magyar Olimpiai Bizottság irányítja, koordinálja a magyar sportéletet. Eszerint megszűnik a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség és a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége mint köztestület, (szakmai tagozatok lesznek), feladataikat a MOB veszi át, vezetőik pedig az olimpiai bizottság alelnökei lesznek.

Állami támogatást a sportszervezetek pontérték-táblázat alapján, programfinanszírozással, pályázati alapokon kaphatnak. Állami pénzt csak olyan sportszervezetek kaphatnak, amelyek rendelkeznek fejlesztési stratégiával és teljesítik doppingellenes feladataikat. Kiemelt sportegyesületekkel a négyéves olimpiai ciklusra szóló támogatási megállapodás is köthető. A sportegyesületek mellett ezután a sportszövetségekkel szemben is lefolytatható csőd-, illetve felszámolási eljárás.

A versenyzők kötelezettségei között nevesíti a törvény a doppingellenes és a fogadási csalás elleni küzdelmet. Kimondták, hogy a pozitív vizsgálati eredményt vagy a doppingvétséget megalapozó más magatartást és az emiatt hozott jogerős büntetést az eljárás befejezését követő három munkanapon belül a doppingbizottság nyilvánosságra hozza. A sportfegyelmi, illetve doppingeljárás miatt kiszabható büntetéseket szigorítják.

14 éven felüli fiatal sportolókkal amatőr szerződés köthető, azok időtartamát azonban egy évben maximálták. Ugyanakkor a jövőben az amatőr sportolók nem kaphatnak szponzori szerződés alapján pénzügyi támogatást.

A módosítás a 2004-ben elfogadott sporttörvény előszaván is változtatott. „Minden embernek alapvető joga van a sporthoz, és e jogát az állam biztosítja, függetlenül attól, hogy versenysportról, a szabadidő eltöltéséről, a diák-, főiskolai-egyetemi sportról, a fogyatékkal élők sportjáról vagy az egészség megőrzéséről van szó”.

Az előszón kívül hol van előtérben a szabadidősport?Persze, több interjúban hallhattuk, hogy szeretnék, hogy a lakosság fizikai aktivitása javuljon, és ehhez szeretnének igényt teremteni. De hol? Hogyan? A Mindennapos testnevelés egy nagyon jó, üdvözítendő módszer… de ez még nem elég…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.