Főoldal » Tánc óvodáskorban

Tánc óvodáskorban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nehéz döntés előtt állnak ma a szülők, akik szeretnék kisgyermeküknek biztosítani a megfelelő mozgásmennyiséget, ugyanakkor nem terhelni le túlságosan ovis korú gyermeküket.

A gerinc csigolyaívei a csigolyatestekkel az óvodáskor folyamán nőnek össze. A csontok görbületei ebben az életkorban még rugalmasak, ezért ilyentájt feltétlenül kerülni kell az egyoldalú, monoton, egy izom és csontcsoportot terhelő mozgásformákat. A medence csontjai még nem nőttek össze, így a nagyobb terheléseket, erősítő sportokat emiatt is ajánlott mellőzni.

A szülők azonban ösztönösen tudják, hogy ebben a korban legfontosabb az örömteli játék. Empirikus adatgyűjtések eredményei azt mutatják, hogy egy családon belül az anya sporthoz való viszonya a domináns. Ezért fontos, hogy már az óvodás kor kezdetén érdekes, játékos mozgás, például a tánc segítségével ismertessék és szeretessék meg a mozgás örömét. A kicsik a kreativitást, fantáziát szabadon engedő természetes mozgásokra épülő foglalkozások során könnyebben motiválhatóak. A sikerélmény pedig olyan pozitív impulzusokat alakít ki bennük, melyek segítségével egyre inkább feltámad bennük az igény a testmozgás iránt. Az óvodás szívesen táncol, melynek során sokszor a felnőttek mozgását utánozzák, követik. És mivel szívesen táncol, könnyen sikerélménye lesz, ha megtanul egy új mozdulatsort. Minden új fizikai teljesítmény megünneplése a kisgyermek magabiztosságát erősíti, ami fontos segítség ahhoz, hogy újabb kihívásokkal birkózzon meg.

Minél több mozgásmegállító funkció alakul ki, annál koordináltabb maga a mozgás is, az agy pedig annál fejlettebb tevékenységre képes. 3- 6 éves korban mozgással hozhatók működésbe az érzékleteket feldolgozó agyi központok. Óvodáskorban hihetetlenül fontos szerepet tölt be az érzelem. Cselekvésük, megnyilvánulásuk érzelmi életükön keresztül befolyásolható és közelíthető meg. A klasszikus, vagy kortárs zenére történő tánc segítségével könnyed, játékos formában élhet át és jeleníthet meg a kisgyermek különböző érzelmeket, szerepeket. A tudatosan felépített gyakorlatok, táncmozdulatok révén megfigyelhetjük, és kis segítségnyújtással elősegíthetjük gyermekünk ügyesedését, ami a kicsi önbizalmát is erősíti.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.