Főoldal » Tour de France: Top 10-es harc a szakaszgyőzelemért

Tour de France: Top 10-es harc a szakaszgyőzelemért

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hegyi időfutamot rendeztek Embrun és Chorges között a 100. Tour 17.szakaszán. Ezen meglepően az igazi időfutam specialisták nem tudtak nagyon brillírozni, viszont helyette is volt mit néznünk. Az összetett élén állók között sokkal nagyobb csata alakult ki a szakaszgyőzelemért, mint az várható lett volna. A nap embere végül Chris Froome lett.

Nem volt könnyű az a 32 kilométer melyet teljesíteniük kellett a versenyzőknek. Az etap sok olyan elemet tartalmazott, amely sokszor sok helyen kizökkentette a ritmusból a mezőny nagy részét.

Ezen a szakaszon volt egy elég meredek emelkedő, egy technikásabb lejtmenet, majd egy lankásabb emelkedő következett, a vége felé pedig egy újabb lejtmenet, melyet az is nehezített, hogy az utak elég nedvesek voltak.  Sok múlott ezek láttán a kerékpár választáson. Nem volt mindegy ugyanis, hogy milyennel fog menni egy-egy kerekes. A nagy többség két dolog közül választott. Az egyik a sima könyöklővel rendelkező bringa végig az egész szakasz során, vagy azzal indulnak el és a folytatásban ( a meredek részek elhagyása után) jöhet egy csere az időfutam kerékpárra.

Természetesen nemcsak az volt a fontos, hogy ki milyen géppel megy végig, hanem hogy hogyan kezeli azt. Így tehát előkerültek esélyesként azok, akik ebben nagyon jók szoktak lenni. Ennek megfelelően Alejandro Valverde nagyszerűen ment végig amikor ő következett és egy fantasztikus időt futott, így rendesen kellett dolgoznia a riválisoknak. Joaquim Rodriguez általában csak küzdeni szokott a hagyományos kronókon, de ezúttal szakított a rossz sorozatával. A Katyusa kerekese volt az első aki megtudta előzni Valverdét, így pedig mindenki nagyot nézhetett aki az ellenkezőjére számolt a dolognak. Nos ez szép volt tőle, de honfitársa Alberto Contador még nála is jobbat ment, sőt! A Saxo spanyol versenyzője olyan jó időt tekert, hogy Rodriguezre majdnem egy másodpercet rávert! Arra hogy megfogja előzni számítani lehetett, mivel hogy majdnem minden egyes ellenőrzőponton gyorsabb volt ellenfelénél, így a kérdés csak az volt mennyivel fogja megverni? A választ viszont hamar megkaptuk. 51:42, nem is rossz idő. 

Voltak olyanok akiknek eközben bejöttek a kerékpár cserék menet közben és ezzel együtt is nagyon jó időt tudtak összehozni. A végén úgy tűnt ez volt a hasznosabb döntés, hiszen például Contador a hagyományos géppel nagyon jól ment a nehezebb és technikásabb részen, ám a végén jobb döntés volt az időfutam bicikli. Ennek köszönhetően Rodriguez bár nem tudta megverni Contadort, azért az utolsó részén a szakasznak tudott hozni egy kicsit a spanyolon. Nem csak ő tudott azonban ezzel jól teljesíteni, volt olyan ugyanis aki ezzel meg is verte őt. Nem lehetett ez más, mint a sárga trikós Chris Froome. A Sky legjobbja a második dombtetőn az első bringával még hátrányban volt, majd ahogy a váltáshoz ért, egy teljesen új Froome-ot kaptunk, miután a végéig olyan tempót ment amitől valószínűleg még a Saxo csapattagjainak is tátva maradt a szája. Eszméletlenül jól ment, majd aztán a célban kiderült a különbség nagysága, 9 másodperccel verte meg Contadort a kenyai-brit kerekes!

Ez pontosan jó volt arra, hogy a végéig kitartson az előnye. Chris Froome tehát már a harmadik szakaszgyőzelmét aratta ezzel, Alberto Contador pedig megtette amit lehetett. A spanyol ennél közelebb nem tudott kerülni a Sky első számú bringásához, így abban a szerencsés helyzetben lehetett, hogy 9 másodpercnél nem szedett össze nagyobb hátrányt az időfutamban.

Mint azt utólag Froome elmondta, leginkább az áttételek miatt cserélt kerékpárt, miután a nagyobb fogszámú nagytányérral sokkal jobb sebességet lehetett elérni a lejtmenetben néhányszor. Ennek láttuk is az eredményét. A Saxo-Tinkoff-nál viszont nem igen tudtak rájönni arra, hogy mi is lett volna a jobb választás, de erre egy csapat csak úgy nem is jöhetett volna, miután ez egyénfüggő. Vannak olyanok ugyanis, akik kevesebbet szokotak edzeni az időfutam biciklin, így az ilyen versenyzőknek nincsen könnyű dolguk a technikás lejtmenet kanyarjaiban. Ezek miatt egyébként leginkább az szokott előjönni, hogy a lassabb kanyarsebességnél többet veszít azzal, mint amennyit azzal nyer, hogy az egyenesekben nagyobb tempót ér el. 

A legtöbbet ezen a napon Jean Christophe Peraud vesztett. A francia az összetett 9.helyét foglalhatta el eddig, ám miután két alkalommal is esett  az időfutam során, így sajnos az ekkor keletkező sérülések miatt feladta a versenyt. Nem ő volt az egyetlen olyan aki mérges lehetett, hiszen Bauke Mollema a papírforma alapján az élen harcolhatott volna az első helyért, de ehhez képest két perc kilenc másodperces hátrányba fejezte be a szakaszt, a 12.helyen.  Az összetettben így továbbra is Chris Froome áll az élen 4:34-es előnnyel az etap után a második helyre fellépő Alberto Contador előtt. Mollema elvesztette a második helyét, a negyedikre esett vissza., a harmadik helyen pedig Roman Kreuziger áll. Nagy a Sky-os előnye az élen, de egyáltalán nem megnyugtató, a legnehezebb szakaszok csak most jönnek, így nagyon jól kell mennie minden alkalommal, amennyiben be akarja biztosítani a sikerét.

Tour de France – 17.szakasz:

1 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:51:33  
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Team Saxo-Tinkoff 0:00:09  
3 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:00:10  
4 Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff 0:00:23  
5 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:00:30  
6 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 0:01:11  
7 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:01:33  
8 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:01:34  
9 Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp 0:01:41  
10 Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:01:51  
11 Bauke Mollema (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:02:09  
12 Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard 0:02:17  
13 Michael Rogers (Aus) Team Saxo-Tinkoff 0:02:25  
14 Jon Izaguirre Insausti (Spa) Euskaltel-Euskadi    
15 Andy Schleck (Lux) RadioShack Leopard 0:02:27  
16 Laurens Ten Dam (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:02:29  
17 Lieuwe Westra (Ned) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team    
18 Rein Taaramae (Est) Cofidis, Solutions Credits 0:02:40  
19 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:02:41  
20 Alessandro De Marchi (Ita) Cannondale Pro Cycling 0:02:42

Az összetett állása a 17.szakasz után:

1 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 66:07:09  
2 Alberto Contador Velasco (Spa) Team Saxo-Tinkoff 0:04:34  
3 Roman Kreuziger (Cze) Team Saxo-Tinkoff 0:04:51  
4 Bauke Mollema (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:06:23  
5 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 0:06:58  
6 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:07:21  
7 Laurens Ten Dam (Ned) Belkin Pro Cycling Team 0:08:23  
8 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 0:08:56  
9 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:11:10  
10 Daniel Martin (Irl) Garmin-Sharp 0:12:50  
11 Michael Rogers (Aus) Team Saxo-Tinkoff 0:13:19  
12 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar Team 0:15:12  
13 Andrew Talansky (USA) Garmin-Sharp 0:15:13  
14 Daniel Navarro Garcia (Spa) Cofidis, Solutions Credits 0:16:43  
15 Maxime Monfort (Bel) RadioShack Leopard 0:17:04  
16 Andy Schleck (Lux) RadioShack Leopard 0:23:34  
17 Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:23:36  
18 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:24:44  
19 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha 0:27:35  
20 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:28:43

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.