Főoldal » Utánpótlás nevelés a vitorlázásban – interjú Szoják Balázs MVSZ főtitkárral

Utánpótlás nevelés a vitorlázásban – interjú Szoják Balázs MVSZ főtitkárral

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az utánpótlás nevelés (UPn) egy nagyon érdekes, de ugyanakkor kényes téma a hazai sportirányításban. Minden sportágra másképpen hat a magyar UPn rendszer működése, ki könnyebben viseli, ki nagyobb akadályokba ütközik. A következőkben a magyarországi vitorlássport helyzetét mutatom be az utánpótlás nevelés tükrében. Interjút készítettem Szoják Balázzsal, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkárával, aki felvázolta nekem a sportág és az UPn rendszer viszonyát.


Immáron második éve tölti be a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkári posztját. Többször nyilatkozta, hogy mennyire fontosnak tartja az utánpótlás nevelést. Milyen törekvései voltak, amikor megkapta a pozíciót?

Sz. B.: Gondolom a kérdés az utánpótlás nevelés szempontjából közelít… Kiemelt feladatnak tartottam az utánpótlás nevelés támogatásának erősítését mind pénzügyi, mind szakmai szempontból. Ez nem csak anyagi támogatást jelent, hanem annak a széles bázisnak a kiépítésének a segítését, ami ebben a sportban szépen elindult. Ez sok olyan feladatot jelent, amit ugyan elvégezhet más szervezet is, de a leghatékonyabban a Sportági Szakszövetség tudja ellátni. Lehet itt gondolni hatékony bizottsági munkára (edzőbizottság), utánpótlás koordinátori feladatokra, valamint nem utolsó sorban az egyre fontosabb kommunikációra.

Ezekből a törekvésekből mennyit sikerült megvalósítani a mai napig?

Sz. B.: Tudni kell, hogy a vitorlás sportban az utánpótlás nevelés alapvetően a klubok keretei között zajlik hármas finanszírozásban. Ez azt jelenti, hogy az adott költségeket (edzés, technika, verseny stb.) a szülők, a klub és a Szövetség közösen vállalják. Ebből Szövetség szabályok mentén tud támogatni több formában. Tudtuk növelni az eredményességi támogatásunkat, ami szerencsére kifizetésre is kerül, mert egyre szebb eredmények születnek. Normatív támogatásként minden évben adunk műhelymunka támogatást azoknak a kluboknak, ahol a legintenzívebb utánpótlás munka zajlik. A Szövetség az utánpótlás erősítéséhez sok esetben tud technikai eszközöket (busz, edzői motoros stb.) biztosítani, ami sok esetben nagy segítség az egyesületeknek, vagy csapatoknak. Minden adott lehetőségben igyekszünk a legkisebbeknek forrásokat vagy bármilyen segítséget, motivációt biztosítani.

Mennyiben fejlődött az utánpótlás nevelés a vitorlázás sportágban?

Sz. B.: Azt gondolom ebben a sportágban nagyon sokat fejlődött ez a terület. Ebben a kluboknak nagyon nagy szerepe volt az edzőkkel egyetemben. Az, hogy ezen a szinten tovább lehessen lépni, akár egyes versenyzők esetében, akár a teljes utánpótlás kérdésében, a Szövetségnek döntő szerepe van.

Kik a legkiemelkedőbb versenyzők, és milyen eredményeik vannak?

Sz. B.: Sok hajóosztályban van most számos kiemelkedő versenyző. Ha egyet kell kiemelnem, Vadnai Benjamint emelném ki, aki éppen most kapott Prima Primissima Díjat is ifjúsági kategóriában.

A szövetség mekkora mértékben tudja támogatni/finanszírozni az utánpótlás nevelést? Itt költségvetési vagy számadatokra is kíváncsi lennék! A szülőknek mekkora szerepet kell vállalnia a támogatásból?

Sz. B.: A Magyar Vitorlás Szövetség évente közel 60 millió Ft-ot szán az élsportra. Ebből az utánpótlás közel 20-25 millió Ft évente. Ez az éves költségvetésünkhöz képest viszonylag nagy szám, kiemelve, hogy a sportág, éves költségvetésének kevesebb, mint 4%-át kapja állami támogatáskén. Érdekességképpen, egy olimpiára készülő versenyző éves programja közel 50 000 Euro. Ebből nagyon nagy hányad esik a szülőkre.

 

Az interjúból is kiderül, hogy a vitorlássport, ezen belül is a versenyvitorlázás ma Magyarországon leginkább a háztartások, vagyis a szülők által támogatott rendszerben működik. Nem véletlen, hogy ezt a sportágat általában a tehetősebb szülők gyermekei választják, akiknek nem okoz gondot finanszírozni a külföldi edzőtáborokat, a hajót és a felszerelést. A vitorlázás egy külön kategória a hazai UPn rendszeren belül, hiszen kevesebb a kiemelkedő tehetség, kisebb tömegbázissal rendelkezik, így nehezebb a merítési lehetőség, valamint kevés olyan szakember van, aki edzőként megállja a helyét a nemzetközi porondon is. Ebben a sportágban leginkább a fiatal versenyző személyes elszántságán, motiváltságán, szorgalmán múlik az, hogy milyen szintet tud elérni és mennyire lesz eredményes. Míg a tradicionális vagy csapatsportoknál évente akár több száz gyermeket is támogat az állam az előmenetelében, addig a vitorlázásban csupán pár tíz fiatal tud a hazai-, és csak pár darab a nemzetközi élvonalba kerülni. Éppen ezért szurkolunk Vadnai Benjaminnak, hogy eredményeivel tovább öregbítse a hazai vitorlás sport hirnevét.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.