Főoldal » Vizes Vb: Bronzérmes lett a magyar női vízilabda válogatott!

Vizes Vb: Bronzérmes lett a magyar női vízilabda válogatott!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Oroszország legyőzésén keresztül vezetett az út, azért a dologért ami az utóbbi évek világbajnokságain sajnos valahogy soha nem akart összejönni: az éremszerzéshez. Ez most sikerült, miután a lányok 10-8-ra megverték az orosz válogatottat, így pedig világbajnoki bronzérmes lett a magyar női vízilabda válogatott. Bár még mindig élénken ott van az emberekben a Spanyolország elleni vereség az elődöntőben (azzal a fantasztikus játékkal amit a tornán nyújtottunk döntőben akartuk látni csapatunkat), de így is hatalmas volt az öröm a harmadik hellyel. 

Tekintve, hogy nyerni jöttünk ide, így a lányok már a mérkőzés előtti pillanatokban is hatalmas magabiztosságot árasztottak magukból és közben nagy koncentráció látszott az arcokon. Nagyon jól játszottunk ezen a Vb-n, így egyáltalában nem volt mindegy, hogy csak negyedikek leszünk (mondjuk az sem lett volna “csak”) vagy éppenséggel egy egyrészt szépen csillogó bronzérmet hozunk haza Barcelonából. Az előző három világbajnokságon nem tudott érmet szerezni a női válogatott, előtte viszont (az mondjuk még egy másabb csapat volt) világbajnokok voltak a lányok 2005-ben. Az utána következő eseményeken azonban nem értünk fel a dobogóra. Nagyon akart tehát mindenki, a nagy akarásnak pedig nem a szokásos közhely, vagyis nyögés lette a vége. Helyette egy támadófelfogásban játszó csapatot láttunk a medencében, méghozzá egy olyat, amelyik egy idő után átvette a mérkőzés irányítását.

Az elején nem a legfényesebben kezdtünk (az előbb leírtak ellenére), miután egyrészt nem hoztuk el a labdát, majd Olga Beliajeva szerzett vezető gólt. Bolonyai Flóra ezt sajnos nem tudta kivéteni. A második gólt nem mi szereztük, helyette már két gólos előny volt az előny az oroszoknál, miután emberelőnyből lőtt gólt Alekszandra Antonova a rövidbe. Nem lankadt a mi támadó képességünk sem, bár nem volt egyszerű dolgunk az elején. Kisteleki a következő magyar támadásnál jól adta át a lasztit Menczingernek, így pedig máris 2-1 volt az állás! Igaz, hogy négy perc után érkezett az első magyar találat, de a lényeg, hogy megvolt és ezzel már is egyre csökkent a hátrányunk. 


Sajnos a két gólos különbség (és annak hirtelen egyre csökkentése) kezdett állandósulni, miután előny Olga Bjelova alakította az állást 3-1-re, majd a következő alkalommal azonnal visszajöttünk egyre, mikor is Tóth Ildikó lőhetett közelről. 3-2

Ekkor még úgy tűnt, hogy az ellenfél néminemű fölényét megtudja tartani, de az első egyenlítésünk után megváltozott a meccs képe. Mondjuk az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy nem az első játékrészben. Ez utóbbi dolog, majd inkább a második negyedben kezdett megmutatkozni. Szűcs emelte át a labdát a kapus feje felett (gyönyörű volt) azok után, hogy Antal Dórától kapott remek labdát. 3-3-al zárult tehát az első negyed.

Az egyik ami a későbbi győzelem kulcsává vált, az a remekül működő és mozgó védekezésünk volt. Nem volt még ekkor sem zökkentő mentes a meccs, hiszen ez a negyed volt amolyan ébresztő kávé a lányoknak, hogy aztán a továbbiakban már Oroszországnak kelljen futnia az eredmény után és mi. Bár az ellenfelünk szépen játszott és elhozta másodjára is a labdát, Bolonyai ebben a negyedben nagy bravúrokat mutatott be, aminek köszönhetően, bár szerettek volna, nem tudtak kifogni rajta szinte sehogy sem az oroszok. Az elején legalábbis nem. 

Ezek után már vártuk mikor szerezzük meg végre a vezetést, Keszthelyi Rita egy kicsit küzdött a védőkkel, majd egy átemeléssel nagyon szép gólt szerzett. 4-3 Örültünk ennek, de a realitás talaján kellett maradnunk. Hamar jött ugyanis az egyenlítés. Jekatyerina Tankajeva érkezett a kapu felé, majd széthúzták a védelmünket, így pedig sima helyzetből lett egál a meccs. 4-4 után megint mi szereztünk vezetést, ami a játék képét is megfigyelve igen bíztató volt a hátralévő pár percre és az utána következő félidővel. Szűcs a második gólját szerezte, de bár lehet védhető lett volna, Bolonyai jobbnak látta kiúszni egy kicsit a kapuból. Sajnos nem bizonyult jó döntésnek, mert Beliajeva 5-5-re zárta le az első félidőt. Az első kért negyed után azt lehetett mondani, hogy bár vannak lehetőségeink és azokat nagyjából ki is használtuk, azért még egyáltalában nem volt tökéletes a magyar csapat. Kicsit feszültnek tűnt a játékunk, de ezt az idegeskedést sikerült ledobnunk magunkról a fordulás után. De még mennyire!


Bár a harmadik negyedben is az oroszok hozták el a labdát, innentől fogva magabiztosan szereztük meg minden egyes egyenlítés után a vezetést. Tóth Ildikó kettőt is lőtt ebben a negyedben, hozzá pedig még Keszhtelyi csatlakozott, így ezek után jöhetett a végjáték, amit 8-7-el kezdhettünk!

Először hoztuk el a labdát, de utoljára is, ezzel viszont jeleztük: kezdünk felülkerekedni az ellenfélen. Persze azért még ettől nem rémült meg senki, de egy jó jel volt a következő 8 percre, pláne azok után, hogy Keszthelyi hamar gólt és ezzel a találkozón először két gólos fórt szerzett a javunkra! Szépen húztuk az időt, járattuk a labdát amikor kellett, így bőven megnehezítettük az oroszok dolgát, de nem véletlen jutottak el ők sem az első négybe, így eztán két és fél perccel a dudaszó előtt lett 8-9 az állás. Még mindig mi vezettünk, de figyelni kellett, mert pillanatok alatt is egyenlíthettek volna, amennyiben egy kicsit is kihagyunk. Nem hagytunk ki, így pedig azok után, hogy Takács Orsolya egy elképesztően nagy bombával állította be a 10-8-as végeredményt, a lefújás után ölelkező és kezet rázó csapattagokat láttunk a magyaroknál. Igen, ez azt jelentette, hogy a magyar női vízilabda válogatott bronzérmes lett! 


A magyar különítmény, ha mind az úszást, mind pedig a vízilabdát megnézzük, akkor azzal, hogy később Gyurta Dániel világbajnoki címet szerzett 200 mellen, két arany és két bronz éremmel állunk jelenleg. Jó ezt kimondani! A női vízilabdásainknak pedig csak gratulálni tudunk, mert minden egyes mérkőzésen pazar játékot nyújtottak és bár az elődöntőt elvesztettük, bronzéremmel térhetnek haza. 

Eredmény:

Magyarország – Oroszország 10-8 (3–3, 2–2, 3–2. 2–1)

Barcelona, 300 néző. Vezette: Drury (amerikai), Bianchi (olasz)
Magyarország: BOLONYAI, Antal, KESZTHELYI 3, TAKÁCS O. 1, Bujka, SZÜCS G.2,Kisteleki D. Csere: Menczinger K. 1, TÓTH I. 3, Miskolczi, Illés A., Garda. Szövetségi kapitány:Merész András
Oroszország: Karnauk, Timofjeva, Prokofjeva, A. ANTONOVA 3, BELJAJEVA 2, Ivanova, Bjelova 2. Csere: Karimova, Grineva, Tankejeva 1, Zelencsova. Szövetségi kapitány: Mihail Nakorjakov
Gól – emberelőnyből: 8/3, ill. 11/5 
Gól – ötméteresből: 1/1, ill.. –
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/0
Kipontozódott: Timofjeva (25. p.)

Képek és eredmények forrása: Nso.hu/MTI/Veol.hu/Sportgeza.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.