Főoldal » Vizes Vb: Gyúrta történelmet írt – pénteki összefoglaló

Vizes Vb: Gyúrta történelmet írt – pénteki összefoglaló

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sok minden történt péntek este Barcelonában, de ami számunkra a legemlékezetesebb marad, az nyilvánvalóan Gyurta Dániel úszása. Ez több szempontból is igaz, mert egyrészt egy nagyszerűen felépített úszást és egy jó versenyt láttunk, másrészt az ami az egészet körülvette, ahogy az emberek megannyi győzelem után (köztük két vb és egy olimpiai arannyal) várták az úszást, akár a helyszínen akár a tv előtt, az egy nagyon nagy élmény. Nem írom ide, hogy leírhatatlan, mert nem az! Egy tipikusan olyan dolgot láttunk, amit le lehet írni, pont azért, mert fantasztikus volt, így ezt maximum csak jelzőként lehet rá használni. Pedersen a női 200 mellen hiába úszott a középdöntőben egy világcsúcsot, a fináléban csak ezüstérmes lett mindenki nagy meglepetésére. Eközben nekünk érdemes volt figyelni Cseh Lacira, Hosszúékra és Bernek Péterre is.

Női 100 m gyors döntő: 

A délutánból már szokásosan estébe átnyúló középdöntők és döntők sorozata a női 100 gyors fináléjával indult. Ebben a mezőnyben tartózkodott a legjobb idővel bejutó Sarah Sjöstrom, Missy Franklin, a német Britta Steffen, a holland Kromowidjojo és az ausztrál Cate Cambell. Nem soroltunk fel mindenkit, de nem is baj, a lényeg, hogy nagy nevek sorozata állt fel az első számban a rajtkőre. Ezt a számot az ausztrál Campbell nyerte meg, méghozzá egy 52.34-es idővel, így megelőzte az egyik nagy esélyes svéd Sjöströmöt és a harmadik helyre beérő Ranomi Kromowidjojót. Az amerikai Franklin pont leszorult a pódiumról, így pedig az éremszerzésről is, miután 5 századdal kikapott a hollandtól. Szoros volt, de az európai úszó jobban tudott hajrázni. Az élen persze már más volt a helyzet, Cambelltől a svéd majd fél másodpercet kapott. 

Női 200 m hát középdöntő:

Ez volt az a szám, amelyben két magyarnak is lehetett drukkolni a döntőbe kerülésért. Az egyik az első futamban úszó Verrasztó Evelin volt, míg a másik, az ezen a világbajnokságon már egy arannyal és egy bronzzal rendelkező Hosszú Katinka volt. Katkát nem véletlen tartották a vb előtt az egyik legerősebb magyar úszónak a most Barcelonába kiutazó csapatból, hiszen a pénteki napig csak ő szerzett érmeket a magyar különítménynek. Nem mellesleg jegyezzük meg, hogy ez egy fantasztikus teljesítmény volt, mi pedig szeretnénk majd ma is dobogón látni őt ebben a számban. Sajnos Verrasztónak nem volt olyan szerencséje, hogy róla is áradozni lehessen, mert az utolsó 16.időt úszta az összesítésben, miután futamában rosszul rajtolt, majd az első 50 után beragadt a 7-8.helyen. A végén még a délelőtti egész ígéretes 2:10.86-os idejétől is elmaradt, így pedig 2:11.83-al, futamában a 8.lett. Az összesítésben pedig a 16. Kár érte, pedig jól indult a nap. 


Ami Hosszú Katinkát illeti: 2:08.93-at ment délelőtt, majd nagyon jól kezdte a futamát a középdöntőben és még a második helyen is állt az első fele után a távnak. Ezek után lassabbat ment a riválisoknál, de az élmezőnnyel tudott maradni, így egy 2:08.97-el bejött negyediknek is. Bár nagyon kevéssel, de ő is rosszabbat ment a bejutó idejénél. Rosszabb vagy sem, ott van a fináléban a hatodik legjobb idővel. Különben sem itt, hanem majd a döntőben kell nagy formában úszni! Ezt pont egy kétszeres világbajnok ne tudná? 

“Lecsúszott a lábam a rajtnál, így aztán az első ötven most nehezebb volt, ezáltal az egész kétszáz nehezebb volt. Még tanulom a technikát, hiszen csak most kezdtem ebben az úszásnemben versenyezni” – mondta Hosszú.

“Ez jó nagy… szóval rossz volt az egész. Kaptam oldalról a hullámokat rendesen, de nem ezért nem ment. Ez van. Úsztam a vb-n három középdöntőt” – így Verrasztó Evelin.

Férfi 50 m gyors középdöntő: 

Ebben a számban Takács Krisztián kísérelte meg a döntőbe kerülést, de érthetően nem volt egyszerű dolga. Egy nagyon erős mezőnyben csöppent és ezen a napon ő sem arról volt híres, hogy jobbat ússzon az előfutamban elért időeredményénél. Ennek következtében a 16.helyen zárta ebben a számban a Vb-t, miután egy 22.28-as idővel lett futamában 8. A döntőben olyanok lesznek ott, mint mondjuk Florent Manaudou, Anthony Ervin,Nathan Adrian,Frederick Bousquet és még egy-két nem ismeretlen ember. 

“Már a rajtnál tudtam, hogy elment a hajó. Beakadt a kezem, nem siklottam a rajt után, ahogyan kell, hanem beestem a vízbe. Az úszással nem volt gond, de ilyen távon nemigen lehet korrigálni. Csalódott, nagyon csalódott vagyok” – mondta a középdöntő végeztével Takács Krisztián. 

Férfi 200 m mell döntő:

Az egyik legjobban várt döntő volt ez. Úgy álltunk a döntő elé (pontosabban ültünk le a Tv elé), hogy amennyiben Gyurta megnyeri, akkor történelmet ír, hiszen eddig még soha senki sem volt képes arra, hogy háromszor egymás után világbajnoki aranyat tudjon nyerni 200 mellen. Nos Gyurtának ez volt az egyik teher amivel meg kellett birkóznia. Kicsivel este fél nyolc után jött el a finálé ideje. Már a rendezők is érezték ki az igazi esélyes, pláne azok után, hogy bár rácáfolhattak volna az egyértelmű esélyekre az időeredmények, nem ez történt. Olyannyira nem, hogy Dani a legjobb idővel kvalifikálta magát és a négyes pályáról startolhatott el. A rajtnál nem a legjobban jött el, de ott volt együtt a mezőnnyel. Ahogy elsőre a falhoz értek, kezdtünk izgulni és egyben kicsit megnyugodni, mert 3.helyen állt, viszont ahogy az lenni szokott, hagyta előre menni az ellenfeleket az első százon. Ez nem lett volna gond, de ijesztő jelenet volt, amikor Dani neve csak a 7.helyen volt.

Ahogy a falhoz érés és a fordulás után elmentek kb. 25 métert, a felülnézetből már látni lehetett, Gyurta az élre tör! Az első háromban volt, a falnál 50-el a vége előtt pedig már vezetést szerzett. Olyan tempóban kezdett el úszni, amit nézni is gyönyörű volt. Egy profin és tökéletes módon felépített taktikát láttunk aminek köszönhetően tönkre vert mindenkit és egy kis ideig még világcsúcs részidőn belül is volt! Amikor megnyerte a döntőt, két dolog miatt is felugorhattunk örömében. Először is azért, mert kilehetett jelenteni már harmadjára, hogy Gyurta Dániel világbajnok! Másodjára pedig azért, mert világbajnoki rekordot úszott a mi magyar versenyzőnk! Fantasztikus volt ezt látni és megélni! 2:07.23, ez az új Vb csúcs.


Boldog vagyok, hogy a dubai rövid pályás világbajnokságot leszámítva öt éve veretlen vagyok. Tartom magam a győztes csapaton ne változtass elven, mert az eredmények is azt mondják, hogy a teamünk sikeres. A célom mindenképpen az, hogy Rióban megvédjem az olimpiai bajnoki címemet” – mondta a győzelem után Gyurta Dániel. 

Férfi 200 m hát döntő:

Ebben a számban is izgulhattunk egy magyarért, mégpedig Bernek Péterért. Bernek a 8.helyen jutott be, 1:57.37-es idővel. A fináléban jól indult el és bár harcban volt a hetedik helyért is, végül a nyolcadikkal kellett beérnie. Nem volt mondjuk ez sem egy könnyű menet, főleg ha azt nézzük milyen nevek sorakoztak fel a rajtkőre. Ott volt és egy sima győzelemmel világbajnok lett az amerikai Ryan Lochte. Ott volt az ezüstérmet megszerző Radoslaw Kavecki, aki egy ezüstöt hozott el a lengyeleknek és nem hagyhatjuk ki a bronzérmes Tyler Clary-t sem, ahogy a kért japánt, Rjoszuke és Koszukét sem. Ők is jól mentek, de itt nem fértek fel a dobogóra.

Női 200 m mell:

A bevezetőben szó volt a női 200 méteres mellúszásról is. Nem véletlen. A dán Rikke Möller Pedersen hatalmas idővel jutott be első helyen a döntőbe, méghozzá egy olyan hatalmas idővel, ami csütörtökön egyből világrekord volt. Ez a középdöntőben elég szokatlanul nézett ki, de ha már így volt, akkor annal ellenére, hogy igen erős úszókkal volt tele a nyolcas mezőny, Pedersent lehetett tartani a főesélyesnek. Erre persze csak akkor lehetett volna biztosan fogadni, amennyiben ismertük volna részletesen a fizikai állapotát, tehát ha nem úszta ki magát a középdöntőben. Ismét érvényesül az ami korábban lett leírva ebben a cikkben, tehát a döntőben kell a legjobbnak lenni. Jó nyílván előny az a többiekkel szemben, hogy ha az ember már ilyenkor is elképesztő tempóban tud úszni, de nem minden esetben éri meg a dolog. 


Pedersen hatalmas nagy erőben volt a rajtnál is, így jól kezdett és az élen úszott. Ez egészen addig tartott, míg nem az erejét méterre pontosan (és így győztes taktikát választva) beosztotta az erejét, az orosz Julia Jefimova, aki 100 méternél még csak 75 századdal, de már vezette a versenyt! Ezek után már csak nőtt az előnye és bár benne volt a pakliban, hogy a dán még egy nagy utolsó hajrába kezd, meg kellett elégednie egy világrekorddal és egy ezüstéremmel. Szép csatát vívtak az orosszal, ezt pedig sokan várták, így mindenki jól szórakozhatott a pénzéjért. A harmadik helyre Micha Lawrence érkezett be, aki a japán Kateno Rie-t és a mögötte úszókat leszakította, de az első kettőről viszont lemaradt, így magányosan jött be a dobogóra. Mindenesetre elégedettnek látszott és örült bronzéremnek. 

Férfi 100 m pillangó:

Ebben a számban úszott Cseh László, aki a 200 vegyes után azt nyilatkozta, fejben újra összekell rakja magát. Hogy ez mostanra mennyire sikerült, nem tudni, de egy új országos csúccsal lett futamában a negyedik, míg az összesített táblán az ötödik. Jó lenne Lacit a mai döntőben is hasonló formában látni, mert eddig pályafutása során minden Vb-n szerzett valamilyen érmet, így nem szeretnénk (és nyílván ő sem), ha megszakadna ez a sorozat. Az első futamot az egyik nagy esélyes, Chad le Clos nyerte meg 51.52-vel, megelőzve a döntős idők közül Lacit is, aki 51.61-et úszott. 

Az előző magyar rekord 51.77 volt (azt is ő tartotta), így ez egy nagyon jó időnek mondható volt a középfutamok erősségét tekintve. A legjobb idő nem a dél-afrikaié lett, hanem az amerikai Ryan Locte úszta meg. Lochte nagyon jó kedvébe volt még a futama előtt is, amikor nagyon jókat nevettek és mosolyogtak Lacival. Jó kedve volt és lehetett is miért, miután nagy formában van mostanság.

“Magyar csúcs, ennek azért örülök. Meg annak is, hogy ilyen erős futamba kerültem. Alakul ez, nem is fáradtam el annyira, de azért úgy pörgetni még nem tudok, ahogyan a többiek” – mondta a futam után Cseh László.


Férfi 4×200 m gyorsváltó döntő:

Ez volt a nap záró száma. Itt a várható esélyek alapján, az amerikai válogatott simán elvitte az aranyat, miután Locte, Conor Dwyer, Charles Gipson Houchin és Ricky Berens hozták a szokásos formáját az USA csapatának. Szépen otthagyták már az elején a mezőnyt, így maximum a második helyért lehetett volna csata. Ez sem nagyon történt meg, Oroszország amit tudott azt elért, ez pedig egy ezüstérem volt jelenleg, megelőzvén ezzel a harmadik helyezett Kínát.


Eredmények:

Férfi 200 m mell döntő:

1. Gyurta Dániel 2:07.23 p
2. Marco Koch (német) 2:08.54
3. Matti Matsson (finn) 2:08.95
4. Andrew Willis (brit) 2:09.13
5. Michael Jamieson (brit) 2:09.14
6. Vjacseszlav Szinkevics (orosz) 2:09.34
7. Jamagucsi Akihiro (japán) 2:09.57
8. Tateisi Rio (japán) 2:10.28

Női 100 m gyors döntő:

1. Cate Campbell (ausztrál) 52.34 mp
2. Sarah Sjöström (svéd) 52.89
3. Ranomi Kromowidjojo (holland) 53.42
4. Missy Franklin (amerikai) 53.47
5. Femke Heemskerk (holland) 53.67
6. Britta Steffen (német) 53.75
7. Tang Ji (kínai) 54.27
8. Shannon Vreeland (amerikai) 54.49

Férfi 200 m hát döntő:

1. Ryan Lochte (amerikai) 1:53.79 p
2. Radoslaw Kawecki (lengyel) 1:54.24
3. Tyler Clary (amerikai) 1:54.64
4. Irie Rjoszuke (japán) 1:55.07
5. Hagino Koszuke (japán) 1:55.43
6. Craig McNally (brit) 1:55.67
7. Hszü Csia-jü (kínai) 1:57.13
8. Bernek Péter 1.58.26

Női 200 m hát középdöntő:

A döntő mezőnye:

1. Missy Franklin (amerikai) 2:06.46 p
2. Hilary Caldwell (kanadai) 2:07.15
3. Elizabeth Pelton (amerikai) 2:08.20
4. Belinda Hocking (ausztrál) 2:08.49
5. Darina Zevina (ukrán) 2:08.74
6. Hosszú Katinka 2:08.97
7. Darija Usztinova (orosz) 2:09.08
8. Sinead Russell (kanadai) 2:09.97

Férfi 50 m gyors középdöntő:

A döntő mezőnye:

1. Florent Manaudou (franca) 21.37 mp
2. Anthony Ervin (amerikai) 21.42
3. Nathan Adrian (ausztrál) 21.60
3. César Cielo Filho (brazil) 21.60  
5. Frederick Bousquet (francia) 21.62
6. Vlagyimir Morozov (orosz) 21.63
7. Roland Schoeman (dél-afrikai) 21.67
8. George Richard Bovell (trinidadi) 21.74

Női 200 m mell döntő:

1. Julija Jefimova (orosz) 2:19.41
2. Rikke Möller Pedersen (dán) 2:20.08
3. Micah Lawrence (amerikai) 2:22.37
4. Kaneto Rie (japán) 2:22.96
5. Viktorija Szolnceva (ukrán) 2:23.01
6. Marina Garcia Urzanqui (spanyol) 2:23.55
7. Sally Foster (ausztrál) 2:24.01
8. Martha McCabe (kanadai) 2:25.21

Férfi 100 m pillangó döntő:

1. Ryan Lochte (amerikai) 51.48
2. Chad le Clos (dél-afrikai) 51.52
3. Konrad Czerniak (lengyel) 51.55
4. Jevgenyij Korotiskin (orosz) 51.60
5. Cseh László 51.61 (magyar csúcs)
6. Matteo Rivolta (olasz) 51.64
7. Steffen Deibler (német) 51.65
8. Jauhen Curkin (bolgár) 51.78 

Női 50 m pillangó középdöntő:

1. Jeanette Ottesen Gray (dán) 25.50 mp
2. Ranomi Kromowidjojo (holland) 25.68
3. Francesca Halsall (brit) 25.90
4. Melanie Henique (francia) 25.95
5. Dana Vollmer (amerikai) 26.06
6. Inge Dekker (holland) 26.11
7. Farida Oszman (egyiptomi) 26.12
7. Lu Jing (kínai) 26.12

Férfi 4×200 m gyorsváltó döntő:

1. Egyesült Államok 7:01.72 p
2. Oroszország 7:03.92
3. Kína 7:04.74
4. Franciaország 7:04.91
5. Japán 7:04.95
6. Németország 7:10.07
7. Belgium 7:11.15
8. Nagy-Britannia 7:12.00

Képek, eredmények és az interjúk forrása: Nso.hu/MTI/Parameter.sk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.