Főoldal » WTCC – Argentína: A Chevyk gyorsak, Michelisz jól kezdett

WTCC – Argentína: A Chevyk gyorsak, Michelisz jól kezdett

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ahogyan az-az előzetesben is említve lett, a Chevrolet-k nagyon gyorsak lehetnek ezen a pályán, mert bár 40 kiló plusz súllyal mennek, a pálya nagyon fekszik nekik. Ennek megfelelően (tehát ahogyan arra számítani lehetett), az RML-es kocsik nagyon jó tempót mentek. Ez olyannyira igaz, hogy Yvan Muller volt az egyedüli, aki 1:50 alatti időt tudott menni, így pedig megnyerte a pénteki tesztet a most bemutatkozó Termas de Río Hondo-n. Chilton a második, Tarquini pedig a harmadik. Bár nem a legjobb Hondás volt, de így is jól teljesített a Zengő Motorsport pilótája Michelisz Norbert. Norbi jól kezdett, miután az ötödik helyen zárta a pénteki napot. Jól áll egyenlőre a magyarok zászlója.

A péntek délutáni tesz, más néven a 0.szabadedzés helyi idő szerint még kora délután indult el. Ez magyar idő szerint fél hét körül volt. A nap sütött, a levegő hőfoka azonban hűvösebb volt, mivel hogy 17 fok volt. Ennyit az időjárás jelentésről, azonban ezen elmélkedni maximum csak az elején vagy éppen az edzés előtt volt, hiszen a pálya megismerése miatt (először járnak itt) minden egyes percet megpróbáltak kihasználni a csapatok. 

Ami Micheliszéknél a legfontosabb volt, hogy az a versenygép, mely Portóban még törött volt, itt már teljesen épp állapotban gurulhatott pályára. Ez egy jó hír volt, ezek után pedig már csak azt kellett megtudnunk, hogy az autó teljesítménye is olyan jó tud e lenni, mint előtte. Mint az később kiderült, igen! A félórás teszt első pár köre utánlátszott, hogy minden rendben van a magyar csapatnál, miután Norbi egy ideig vezette a tesztet. Az elején még két másodperccel is vezetett az akkor második Tom Coronel előtt. 

A Zengő Motorsport pilótája ennél nem állt meg, hiszen tovább javította az addigi legjobbját és továbbra is vezetett. Az hogy vezetett nem volt annyira meglepő, de az, hogy már több mint két másodperces előnnyel rendelkezett a mögötte álló BMW-kel szemben, elég feltűnő volt. Ez leginkább amiatt lehetett, hogy az él pilóták nagy része (és a gyári alakulatok) nem igazán mentek mérvadó kört. Ekkor még, de később ez is megtörtént, aminek viszont örülhettünk, hogy Norbi ezek után is az élmezőnyben volt! Jó előjelek így a hétvége elején. 

Michelisz a harmadik helyig csúszott vissza hírtelen, miután Yvan Muller egy igen erős kört futott, így az élre került, a hazai versenyző José María López pedig a második helyre ugrott fel ekkor. Norbi harmadik volt ugyebár, míg a negyedik helytől lefelé a következő volt az állás: Oriola, Tarquini, Nash, Nykjaer, Chilton, Thompson, MacDowall. Az első tizenöt percben nem sokat változott az előbb felsorolt top tíz mezőnye és állása, csak annyit, hogy Robert Huff bejött ebbe, méghozzá ötödiknek, míg MacDowell beleerősítve megelőzte Gabriele Tarquinit. A másik gyári Hondás Tiago Monteiro csak a 11.volt.


Ahogy telt-múlt az idő, úgy kezdett el egyre sűrűbben variálódni a top 10. Max Chilton is javított az idején, nem is akárhogyan. A brit pilóta a 3.helyet szerezte meg ekkor, ami azt jelentette, hogy Michelisz így a 4.volt, majd amikor már csak 10 perc maradt, akkor jött James Thompson (még egy brit aki megelőzte a magyar versenyzőt) és ő is a harmadik helyet szúrta ki magának. Mondjuk ez így frappáns egy mondat volt, de nem teljesen igaz, mert nyílván jobban örült volna Thompson is amennyiben esetleg az első két hely valamelyikére ugrik fel. Nem csak ő előzte meg, kicsit később Monteiro és Huff is elékerült. A Zengő versenyzője a 7.helyen tartózkodott és egyben a a boxban is. Mikor nem sokkal később kijött, akkor javítani tudott az idején, de előtte is volt mire figyelni, mikor is Pepe Oriola előzte meg Mullert az élen. A francia jó pár tizedet kapott a spanyol versenyzőtől.  

Következett az utolsó öt perc. MacDowell felugrott a második helyre, ami jól nézett ki az ő szempontjából is, miután három Chevy volt az élen, azonban érkezett a hazai pálya előnyét kihasználva López, aki megelőzte a britet és ezzel a második helyre jött fel. Ezek után Tiago Monteiro ment egy olyan időt, ami jelezte, a Hondákkal is abszolút számolni kell a hétvégén. Ő sem maradt sokáig az élen (jöttek itt fel-alá a helycserék), mert azok után, hogy Tom Coronel a harmadik helyre elegendő időt ment, míg Tarquini tempója az ötödik legjobb volt, érkezett az a Tom Chilton, aki olyan jó időt futott, hogy ekkor az élre került és a későbbiekben sem esett visszább a másodiknál. 


Úgy tűnt Chilton megfogja nyerni az edzést, de jött a csapattársa, aki egyedül tudott eddig az egész hétvégén (vagy mondjuk úgy, hogy az eddigi félóra után) 1:50 alattit menni. Ő ezzel meg is nyerte az edzést, de minket sokkal jobban érdekelt ami előtte történt nem sokkal. Michelisz Norbert kijött a pályára és egy nagyszerű körrel a második helyre jött fel! Nagyon jó körnek bizonyult, mert ezzel ott maradt az élmezőnyben, viszont hárman még elé tudtak kerülni. Előbb Gabriele Tarquini futotta meg végleges idejét, amivel ekkor második, később viszont a negyedik helyen zárt. Érkezett Muller, aki az élre került és ott is maradt, illetve az a Robert Huff, aki az első háromba már nem került be (erről, pontosabban az olaszról majdnem három tizeddel maradt le), viszont Norbinál még jobbat tudott menni, így lett a negyedik. 

Magyar idő szerint holnap 14:30-kor folytatódik a hétvége programja az első szabadedzéssel, de már addig is lehet egy néhány következtetést levonni. A Chevrolet-k ahogy az várható volt gyorsak és a későbbiekben ez csak még jobb lesz, viszont nem lesz egyszerű dolguk, mert úgy néz ki, hogy a Honda is ott lesz (vagy ha feltételes módban akarunk maradni, akkor csak lehet) a sarkukban. Ha jól eltalálja neki a csapat a beállításokat és továbbra is olyan ügyes lesz mint Pénteken, akkor josé María López is okozhat némi meglepetést, miután elég jól ismeri a hazai pályáját, a többiekkel szemben ez pedig szép kis előnyt jelenhet majd. Meglátjuk hogy alakul az ő sorsa. 

A Zengő Motorsportnak mindenesetre úgy tűnik jól indul a hétvége, mert az autónak semmi baja és az ötödik hely jó kezdésre és egyben erős folytatásra utalhat. Szurkolunk nekik!

Michelisz Norbert értékelése: http://www.youtube.com/watch?v=Vj9pSSwrbfo

Addig is mindenkinek jó szurkolást és jó szórakozást!

Eredmények:

Képforrás: P1race.hu/Facebook.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.