Főoldal » WTCC – Argentína: Ismét egy új pálya következik

WTCC – Argentína: Ismét egy új pálya következik

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tekintve, hogy ennek a cikknek a megírásakor augusztus 2 péntek van, így ez azt jelenti, hogy a mai nappal debütál az argentin versenypálya. Ez az aszfaltcsík az idén, a brazíliai Curitiba-ban található pályát váltja fel, így a 2013-as naptárban már a második új helyre látogat el a WTCC mezőnye, köztük a magyar Zengő Motorsport és pilótájuk Michelisz Norbert.

2008-ban épült az a pálya, melyen magyar idő szerint (ne feledjük az időeltolódást, hiszen dél-amerikai helyszínről beszélünk) 18:30-tól már megkezdődik a Túraautó Vb mezőnyének tesztje. Az aszfaltcsík elvileg ismeretlen, de ami jó jel lehet, hogy a karakterisztikáját tekintve hasonlít kicsit a Slovakiaringre, ahol a Zengő Motorsport Hondája nagyon jól muzsikált. Ez is egy elég jó jel így az elején, de ehhez hasonló lehet, hogy Norbi általában igen jól szokott szerepelni az új pályákon, melynek hossza 4.8 kilométer.

Már tudjuk azt, hogy milyen hosszú, hogy elvileg kedvezhet a mi magyar pilótánknak és csapatunknak és hogy leginkább a szlovákiai pályára hasonlít, ám még mindig nem mondtuk ki a nevét. Termas de Río Hondo. Ez a becsületes ég tisztességes neve az aszfaltcsíknak, mely Argentína fővárosától, Buenos Airestől 1300 kilométerre van, eddig pedig leginkább a helyi autó és természetesen motorversenyeknek adott otthont. A nemzeti bajnokságok persze mindig nagyon fontosak, de a létesítmény első igazi éles bevetése a nagy közönséggel szemben majd csak most jön el, hiszen ez lesz az első nemzetközi sportesemény. A tervek szerint egyébként nem csak WTCC futamokat rendeznének is, hanem 2014-től már a MotoGP-sek is ellátogatnának a dél-amerikaiakhoz. 

Mivel itt még nem volt verseny, így nem lehet sok mindent felidézni, ám nézzük inkább ki mire számíthat majd a hétvégén. Nagyon sok egyenes van itt és jobbára csak ezekből, illetve nagy sebességű nyújtott kanyarokból áll a pályacsík, így ezek alapján leginkább a Chevrolet fölényére lehet majd számítani. Az ilyen helyszíneken nagyon jól szoktak menni, ebben a tekintetben pedig simán elképzelhető az is, hogy a francia Yvan Muller jól elverje a mezőnyt. 


Ez egyébként igen fontos lehet számára és a csapata számára majd a hétvégén, mert amennyiben minden klappol és jól alakul, a következő versenyhétvégén már a világbajnoki címért is mehet! Ez persze csak egy előzetes esélylatolgatás, ami alapján erre is számolni lehet (mert a francia előnye már így is borzasztóan nagy a tabellán), tehát ha valaki esetleg nem nekik drukkol, akkor ettől még nem kell megijedni. Annál is inkább, hogy a súlykompenzációs rendszernek köszönhetően, erre a hétvégére kapnak egy kis nehezéket az autóba, ami azt jelenti, hogy jelen esetben 40 kilóval nehezebbek lesznek a többieknél, így viszont bár valószínűleg még mindig lesz egy fölényük, szorosabbak lehetnek majd a futamok, hiszen mindenki más a gyári alapértéken fog indulni, kivéve a Lada, mert ők a minimumsúlyon vannak. 

És akkor nézzük a magyarokat! A Zengő Motorsportnak nem volt egyszerű dolga, mert Michelisz Norbert autója a legutóbbi fordulóban (Portóban) csúnyán összetört, így volt a fiúknak bőven dolguk a versenygéppel kapcsolatban, aminek köszönhetően majdnem tökéletes állapotba tudták hozni a szállítás előtt. Remélhetőleg a hétvégén már semmi gond nem lesz vele.

Ha vissza gondol a kedves olvasó, akkor emlékezhet arra, hogy mintha nemrég azt olvasta volna, Norbi jól szokott menni az új pályákon. Ez így igaz, ráadásul a tények és a statisztikák is alátámasztják ezeket. Tavaly a Slovakiaring volt új, ott pedig a pole-ból indulhatott, de ugyanilyen új volt a majd most Argentína után következő sonomai versenypálya, ahol kétszer is dobogós volt 2012-ben. Az idén eddig csak Moszkvában tartottak premiert, de itt egy harmadik és egy ötödik helyet sikerült megkaparintani. Ezek is segíthetnek, ami pedig még jobban az a pálya vonalvezetése.  


Ezek és az idén eddig látott tempó tekintetében nem valószínű, hogy nagyon aggódnunk kellene a Zengőért, de mindenesetre nagyon szorítunk nekik itthonról is! Norbi egyébként jelenleg a pontverseny 8.helyén áll 92 ponttal.

Michelisz Norbert:

Ismét egy új pályára érkezik a WTCC mezőnye és ez számunkra eddig általában jót jelentett. Bízom benne, hogy az új pályákon mutatott formánkat hozni tudjuk majd Argentínában is. Alapvetően a legfontosabb az lenne, hogy azt a fejlődési ütemet fenntartsuk, amit mutattunk a szezon eleje óta. Szeretnék ismét a legjobb Hondás versenyző lenni a hétvégén és nagyon örülnék neki, ha összejönne egy dobogós helyezés. Nézve a pálya nyomvonalát én úgy érzem, hogy erre minden esélyünk megvan, mert a kanyarok típusai nagyon hasonlítanak arra, amit láthattunk a Slovakiaringen is. Ott az autónk nagyon versenyképes volt. Remélem, hogy hasonlóak lesznek az erőviszonyok, mint a szlovákiai vagy a magyarországi versenyhétvégén voltak.”

Nem csak nekünk lesz kiért szorítani, hiszen az argentin José María Lopez a Wiechers-Motorsport BMW-jével fog indulni, így a hazaiaknak lesz okuk bőven kilátogatni az eseményre. Bár nagy eredményre nem számíthatnak a pilótájuktól, köszönhetően a BMW eddigi eredményességét látva, de mivel jól ismeri a pályát, így szerezhet némi előnyt vetélytársaival szemben. Kíváncsiak leszünk ő rá is. 

Természetesen az F1 Total Blogban  részletesen beszámolunk majd az edzésekről és a futamokról egyaránt.

Addig is mindenkinek jó szurkolást és jó szórakozást!

A hétvége programja:

Augusztus 2., péntek:

18:30-19:00 teszt

Augusztus 3., szombat

14:30-15:00 Szabadedzés 1. Ultimate-Sport.hu

17:00-17:30 Szabadedzés 2. Ultimate-Sport.hu

20:45-21:30 Időmérő edzés Eurosport2

Augusztus 4., vasárnap

14:00-14:30             Bemelegítő edzés Eurosport

19:00 – 20:00         Futam 1. (11 kör) Eurosport 2, majd összefoglaló az Eurosporton 21:30-tól

21:00 – 22:00          Futam 2. (11 kör) Eurosport

Képforrás: Hatharom.com/Automobilsport.com/P1race.hu


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.