Főoldal » XXII. Téli Olimpia 2014 Szocsi: Hot. Cool. Yours. – jó volt az olimpia!

XXII. Téli Olimpia 2014 Szocsi: Hot. Cool. Yours. – jó volt az olimpia!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Messziről jött ember azt mond amit akar, szokták volt mondani, és ez abszolút igaz lehetett, főleg azok után, hogy oké, jöhetett itt bármi féle negatív kritika, annak az úgymond ijedségnek mely az olimpia előtti napokat és órákat jellemezte, egyszerűen nyoma sem volt a 16 nap végére, mi több már a közben sem. Látványos volt, szerethető és kár hogy vége van.


Valahogy a téli játékoknak mindig is volt állítólag egy egyfajta családias légköre, ez pedig az ember akkor is érzi ha mondjuk otthon nézi az eseményeket a TV-n. Még akkor is, ha egyesek szerint azzal a pompával s az arra is elköltött 50 milliárd dollárral (mekkora összeg Jézus) sikerült megszűntetni ezt. Itthonról ez nem volt érezhető, sőt mi egy ideig még nem is fogjuk érezni. Miért? Nos mivel a téli olimpián alapvetően sokkal jobban érvényesül az, hogy könnyű oly módon kedvencet választani és annak szorítani vagy azért az egy emberért megnézni egy-egy sportágat, akkor nem kell meglepődni ezen, főként azért mert ezen az olimpián bár magyar szempontból volt bőven alkalmunk arra, hogy meglepődjünk (no persze pozitív értelemben), lássuk be egyenlőre a pontszerzésnél vérmesebb reményeink nem nagyon lehetnek. Talán Pjongcsángban!

Na ott már ha hinni lehet a híreknek és az ígéreteknek lesz egy az élmezőnyben addigra már simán beletartozó Miklós Editünk aki lehet talán 2018-ban már az aranyéremért harcol (legalábbis ő ezzel számol) és lehet addigra a férfiak rendes nagypályás gyorskorcsolyázói közül is lesz egy olyan Nagy Konrádunk aki a pontszerzésért csatázik, lehet éremért és ha további fejlődések lesznek a rövidpályások között már nem csak a pontszerzés lehet az egyetlen célunk. Így legyen, hiszen februárban négy évenként mindig kicsit hiányérzete marad az embernek és ennek is köszönhető az sok országban (ahol hasonló helyzetben vannak), hogy a téli ötkarikás esemény elmarad nézettségben és rajongásban nyári nagy testvérétől.

Persze az nem meglepő, kicsit tovább tart, több sportág is van ott, meg hát ott – ha csak magunkra gondolunk – akkor sokkal több esélyünk van győzelmekre és az aranyérem nálunk Rióban is elvárás! Ja és nem csak egy arany, lehetőleg minél több, Londonban pl. nagyon szép sikereket értünk el és az egyetlen hiányérzetünk isten igazából maximum a vízilabdázók miatt lehetett. Szóval fejlődés van nálunk is még akkor is ha az kicsit botrányos helyzeteket szül, miután Miklós Edittel kapcsolatban korábbi országának, tehát Románia olimpiai bizottságának az elnöke mindenféle körülményeskedés nélkül megjegyezte, simán visszakérnék az Editre fordított összes pénzt amit 2010-ig beleinvesztáltak. Nos erre (és ez nagyon fontos) a mi versenyzőnk csak frappánsan közölte „Nem foglalkoztat mit mondanak a románok, Szocsiban pl. gratulált a síszövetség főtitkára és egyáltalán nem éreztem benne haragot. Véleményem szerint három-négy évvel ezelőtt kellett volna törődniük velem és nem csak akkor elkezdeni foglalkozni velem, mikor hozom az eredményeket. Erre csak azt tudom mondani, hogy késő bánat!” Ha ezzel le lehet zárni a történetet, akkor pedig ez egy nagyon jó végszó volt!

16 magyar képviselte tehát Magyarországot Szocsiban, ezek közül pedig tartva az elmúlt két olimpia szintjét a magyar női rövidpályás gyorskorcsolya váltó 6. helyen zárt és pontot szerzett! Ez fontos volt egyrészt azután a belviszály után ami a csapat összeállítása miatt keletkezett és ez nem csak házon belül jelent meg, de a sajtóban is, másrészt meg azért mert addig egy egység sem állt a nemzetünk mellett az éremtáblázatban. Ez félreértés ne essék, nem szemrehányás! Egyszerű aggódás volt, mert mind Torinóban (2006), mind pedig Vancoverben (2010) sikerült pontokat gyűjteni, ráadásul mindkét alkalommal a gyorskorisok.

És hogy ha pár mondatban kellene összefoglalni miből állt ez az olimpia, még mielőtt a további összefoglalót elkezdenék olvasni, melyben a legfontosabb pillanatokat tekintheti meg a kedves olvasó, akkor az így nézne ki: a Szocsi téli olimpián 2014-ben kaptunk hideget-meleget, de szó szerint! A szubtrópusi környezet adta időjárásnak köszönhetően ez egy kellemes tavaszias melegben megrendezett olimpia volt. Olyannyira hogy néha bőven 10 fok fölött volt a hőmérséklet, sokak szerint ez inkább egy tavaszi olimpia volt Szocsiban, ami csak egy újabb fricska volt azok után, hogy befélemlítettek mindenkit a megnyitó előtt, hogy nem lesznek készen a létesítmények, ha igen akkor azokkal mennyi gond lesz és bizony itt még terror cselekmény is lehet!

Ehhez képest gyakorlatilag megkaptuk a Hot. Cool. Yours. szlogenben foglaltakat. Forró, vagány és a tietek! Nos az biztos, hogy ha nem is volt forró, de egy téli olimpiához képest mindenképpen meleg volt, vagány volt mert jöttek itt nagyon látványos és igazán hamar az emberek szívébe magukat belopó sportágak, olyan versenyzők akiket már minimum hírből ismertünk, vagy nagy kedvenceink voltak, mintha csak egy autó vagy motorsport eseményről lenne szó (pl. Shaun White) és látványos, sőt hatalmas izgalmakkal tarkított döntőket kaptunk, melynek majdnem mindegyikében megdőlt valahol egy rekord. Vagy valaki gyorsan történelmet írt a maga szakmájában, vagy akár azon túl is, elég ha csak (de ő róla is lesz szó) Ole Einar Björndalenre gondolunk.

Ja és a magyarok! Az előbbiekben leírtak valószínűleg már előrevetítették (akárcsak az eredmények és minden más ezzel kapcsolatos hír a 16 nap alatt), hogy mi várható négy év múlva, na meg hogy igenis van potenciál bennünk még a téli sportágakat illetően is és megéri azokba beleinvesztálni. Ki tudja, úgy tűnik új távlatok nyílnak! 

Képforrás:  Origo.hu/MTI

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.