Főoldal » Afrika szarvának tragédiája

Afrika szarvának tragédiája

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nehéz leírni mindazokat a veszteségeket, amelyeket Szomália az utóbbi 20 évben elszenvedett. Nehéz összefoglalni egy olyan „ország” történetét, amely történelmi mértékben nézve fiatal, ugyanakkor évszázadnyi szenvedés van mögötte, és nehéz azt is megmagyarázni, hogy vajon miért kell zárójelbe tennem az ország szót, ha Szomáliát említem. A következőkben megpróbálom röviden összefoglalni az ország közelmúltját, hogy a szomorú események tükrében megértsük, vajon miért szorul ma is nemzetközi segítségre az ország.

Szomália a gyarmatosítás után

Szomália gyarmatosítás utáni élete is rendhagyó módon indult, hiszen több nemzet is birtokolta területét. Már ekkor regionális feszültségek voltak Észak- és Dél-Szomália között, de az országot valameddig még egyben tartotta a nemzetiségi kérdés, amely közös érdekük volt. Szomáliai kisebbségek voltak Etiópiában és Kenyában is, ami háborút jelentett ezekkel az országokkal. Az ország a szocializmus terjedésének sem tudott ellenállni, az 1969-ben hatalmat szerzett teljhatalmú vezető, Sziad Barre a Szovjetunió támogatását élvezte. Megpróbálta elnyomni a Szomáliában tevékenykedő klánokat, és eközben saját nacionalizmusát is el kellett árulnia, mert szövetséget kötött Etiópiával. Uralma 1991-ig tartott, kénytelen volt elhagyni az országot, és 1995-ben Nigériában halt meg.

A polgárháború

Az egyes klánok felfegyverkeztek az elhagyatott katonai raktárakból, és területileg kezdtek elkülönülni. A Szomáliai Nemzeti Mozgalom (SNM), amely főleg az északi területeken élő Isaaq-klán támogatását élvezte, 1991-ben függetlennek nyilvánította az ország északi területeit Szomáliföld néven. A saját elnökkel és parlamenttel rendelkező területet nemzetközileg még ma sem ismerték el.

1992 és 1995 között nemzetközi seregek tartózkodtak Szomália területén, akiknek végül is nem sikerült békét teremteni, és veszteségeik miatt kénytelenek voltak elhagyni az országot. Nemhogy a béketárgyalások nem sikerültek, de 1998-ban újabb terület szakadt ki Szomáliából. Az északkeleti területeken elhelyezkedő állam Puntföld néven vált ki Szomáliából, és szintén vitatott helyzetű a mai napokban is.

2002-ben Kenyában kezdődtek tárgyalások az ország helyzetének rendezésére, aminek eredményeképpen felállt az Átmeneti Szövetségi Kormány (TFG) parlamentje, és megválasztották Abdullah Yusuf Ahmed elnököt. Szomália azonban továbbra is veszélyes volt, ezért a kormány Kenyában maradt, 2006-ban sikerült Baidoa környékét is ellenőrzés alá vonni.

A szomáliai feszültség a közelmúltban sem csillapodott, mert 2006-ban egy iszlám szervezet vette át Mogadishu és Dél-Szomália irányítását. Az Iszlám Bíróságok Szövetsége (ICU) csak 2007 elejéig uralta a területet, ekkorra sikerült őket etiópiai segítséggel elűzni, de a gerillaháborút tovább folytatták. Az ICU mérsékelt elemeivel való megegyezést már sikerült elérni, Sharif Sheikh Ahmed, aki 2009-ben váltotta fel Abdullah Yusuf Ahmed elnököt a TFG élén, korábban az ICU vezetője is volt. Az ICU-ból azonban szélsőséges elemek is kiváltak, mint az Al-Shabaab, amely ma a legnagyobb akadálya a békés és egységes Szomália megteremtésének.

Az elmúlt néhány év eseményei, az Al-Shabaab

Az Al-Shabaab volt felelős 2010-ben az ugandai merényletekért, amelyekben 76 ember vesztette életét. A becslések szerint 7000 és 9000 közé tehető fegyvereseinek a száma, az iszlám jogot szélsőségesen értelmezik, megkövezik a házasságtörésen ért asszonyokat, és levágják a tolvajok kezét. Ez a szervezet tartja uralma alatt ma Szomália déli és középső részét, bár az elmúlt évben az Afrikai Unió csapatainak sikerült Mogadishu környékét felszabadítaniuk, most Kismayo kikötője az egyik bázisuk. Néhány hónappal ezelőtt arról lehetett hírt kapni, hogy az Al-Shabaab csatlakozott az Al-Kaidához, amely kezd fokozatosan kivonulni Pakisztánból és Afganisztánból Oszama bin Laden halála után, ezért lehetséges, hogy Szomália lesz a terrorszervezet új központja.

Szomália 20 év óta folyamatos háborúk és éhínségek szemtanúja. Az országnak ugyan van nemzetközileg elfogadott kormánya, a TFG azonban nem jut dűlőre a terroristákkal, akik nem mondanak le politikai és vallási szélsőségeikről. Szomália továbbra is csak a nemzetközi erőkben bízhat, az Afrikai Unió csapatai egyre jobban gyarapodnak, és komoly eredménynek kell tekintenünk Mogadishu környékének biztosítását is. Az utóbbi napokban arról olvashattunk a hírportálokon, hogy brit tanácsadók csatlakoztak az Afrikai Unió bázisához, valószínűleg stratégiai tanácsokkal igyekeznek majd megoldani a több mint húsz éve tartó problémát.

Kapcsolódó linkek:

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-18364762

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16970982

 http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-15336689

Szomália történével kapcsolatos könyvek:

Laitin, David D.; Samatar, Said S.: Somalia: Nation in Search of a State. 1987

Lewis, I. M.: A Modern History of Somalia: Nation and State in the Horn of Africa. 1988

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.