Főoldal » Családfelállítás Bert Hellinger terápiás módszerével

Családfelállítás Bert Hellinger terápiás módszerével

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Úgy tűnik,mára szárnyai nőttek az embernek. Olyan,mintha nem is léteznének már olyan akadályok,amelyeket a tudomány és a technika ne tudna legyőzni. Ugyanakkor egyre több a háború, a környezeti katasztrófa, és egyre nő a félelem az emberekben. A szárnyaink megvannak,de hiányoznak a gyökerek.

A család az az alap,amelyben gyökredzünk. Amíg ezeket a  gyökereket nem ismerjük fel,szárnyaink gyengék maradnak. A családfelállítás az egyik lehetséges módja annak,hogy felfedezzük ezeket a gyökereket, és megszabadítsuk őket mindattól,ami árt nekik és gyengíti őket. Akkor a gyökerekből a szárnyakba áradhat az erő. Bert Hellinger, aki a családfelállítást az itt leírt módon kifejlesztette,a következőféleképpen foglalja össze tapasztalatait:

„Ha a család rendjét ily módon helyreállítják, az egyén kiléphet a családból. Ilyenkor maga mögött érzi a család erejét. Csak ha elimeri a családhoz való kötődést, és tisztán látja saját felelősségét,illetve osztozik benne,akkor érezheti magát tehermentesítve,illetve akkor tud saját egyéni,különleges feladatainak eleget tenni anélkül,hogy a korábbi dolgok ránehezednének és kísértenék.”

Mielőtt részt veszünk egy ilyen foglalkozáson érdemes magunkban letisztázni a következő kérdéseket:

 • ·        Hogyan/Hány évesen ismerkedtek meg a szülők?
 • ·        Ha nem házasodtak össze vagy elváltak,mi volt ennek az oka?
 • ·        Voltak korábban fontos szerelmek,jegyesek az életében?
 • ·        Hány testvére van az apának, anyának?
 • ·        Van e aki a testvérei közül korán meghalt,halva született?
 • ·        Korán meghalt édesapja/édesanyja,mikor Ön még nem volt 15éves?
 • ·        Bármelyik testvérnek különös a sorsa?
 • ·        Vannak e  szülőknek korán elhunyt rokonaik?
 • ·        Van-e olyan nő a családban,aki szülés közben halt meg?
 • ·        Van e olyan családtag,aki olyan bűntényt követett el,mint gyilkosság vagy emberölés?
 • ·        Követett e el a család bármely tagja szexuális visszaélést?
 • ·        Kapcsolódott valaki szorosan a nemzetiszocializmushoz?
 • ·        Volt e aki jogtalanul örökített vagy örökölt?
 • ·        Követett e el valaki öngyilkosságot  a családban?
 • ·        Lett e valaki jogtalanul bűntény áldozata?
 • ·        Volt valaki testileg vagy szellemileg fogyatékos?
 • ·        Állt valaki pszichiátriai kezelés alatt?
 • ·        Volt valaki börtönben?
 • ·        Csődbe ment valaki?
 • ·        Volt homoszexuális a családban?
 • ·        Kirekesztődött e valaki bármilyen módon? (pl.kivándorlás)
 • ·        Született házasságon kívüli gyerek?
 • ·        Van e örökbefogadott a családban?
 • ·        Vannak e családi titkok?

 

 A családfelállítás lényege

 

A családfelállítások során láthatóvá a családon belüli feszültségek,konfliktusok. Ezekkel dolgozik a terapeuta és segít megtalálni a megoldásokat.

Bert Hellinger a családfelállítás új módját fejlesztette tovább: módszerében képviselők elevenítik meg és szemléltetik a  felállítást végző személy saját családjának érintettjeit.

Egyetlen pillantással érthetővé válnak a több generáció óta meglévő kapcsolatok és az eddig fel nem ismert kapcsolódások. Legjobban és legkönnyebben szemináriumon végezhető el a felállítás.

A szemináriumon olyan emberek találkoznak,akik valamennyien fel akarják állítani családjukat. Többnyire minden résztvevő egyedül jön,a család többi tagjára ehhez a feladathoz nincs szüksége. Aki a családfelállítást szeretné megcsinálni,annak kiindulópontként egy témára van szüksége,az ún. célra.  Például egy felnőtt nő újra és újra haragot érez az édesanyja iránt.

A felállítás során ennek a haragnak az okát keresi. A terapeuta először azokat a lényeges eseményeket kérdezi meg a pácienstől,amik a családjában történtek. Ezután a páciens kiválaszt a szűk család minden élő és minden elhunyt családtagja és önmaga helyére egy képviselőt.

Általában a férfi rokon helyére férfiakat,a nők helyére nőket. Ezután következik a családfelállítás,amelyhez a terem közepén vagy egy kis színpadon szükséges némi hely. A páciens most spontán minden képviselőt a helyére állít, és megadja hogy milyen irányba álljanak. Majd leül úgy, hogy jól átlássa  a képet. Ettől a perctől kezdve egészen a felállítás végéig csupán megfigyelő marad.

Ami a megdöbbentő,sőt rejtélyes ebben a módszerben,az az, hogy a felállított képviselők a számukra kiválasztott helyen hozzáférnek az adott családtag érzéseihez és kapcsolódásaihoz. Gyakran még testi elváltozásokat is érzékelnek,reszket a térdük,megszédülnek.

A képviselők érzik, hogy ebben a szerepben kit kedvelnek és nem,kire haragszanak, és kivel szeretnének kapcsolatban lenni. Általában a terapeuta egymás után megkérdezi a képviselőket,hogy hogyan érzik magukat a helyükön. Miután ily módon először is megismerik a szülő és a gyerekek közötti érzéseket és kapcsolatokat,a  terapeuta sokszor a korábbi generációkból is felállít családtagokat.

A felállítások azt mutatják: ha valaki belsőleg erősen kötődik valakihez,akkor saját életében gyakran hasonló érzéseket él meg,és hasonlóan alakul a sorsa,mint ennek az ősének. Valójában ez Hellinger egyik legjelentősebb felfedezése: a gyerekek átveszik a korábban élt családtagok érzéseit és vislekedését.

Ezekhez az érzésekhez és viselkedésmintákhoz egész életükön át ragaszkodnak. Sok olyan jelenség,mint a depresszió,a bűntudat,pszichés zavarok vagy öngyilkossági hajlam ezekre az összefonódásokra vezethető vissza. Az elhunytakkal való találkozás sok felállításban feloldozó hatású.

Ha tisztelik a halottakat,akkor azok barátságosabbak lesznek az élőkkel,és az élők viszonya is megváltozik a halottakhoz. Elsőként azt kérdezi a terapeuta a képviselőktől,hogy hogyan érzik magukat a helyükön.

Ezután sokszor egyszerű mondatokat javasol nekik,és megkéri őket,hogy mondják ki ezeket. Pl. „Dühös vagyok rád!/ Tisztellek!” Egy ilyen mondatnak azonban csak akkor van oldó ereje,ha megfelel az igazságnak. Az igaz mondatoknak pozitív hatásuk van. A jó hatás  a döntő.

Meglepő módon a felállítás során elfoglalt hely is nagyban befolyásolja az érzéseket. A megfelelő rendben a család minden tagja jól érzi magát a helyén. A felállítás végén a páciens beáll saját képviselője helyére.

Egészen eddig a pillanatig családja történetét egész idő alatt kívülről figyelte. Saját helyére állva most tudatosan érzékelheti és így építheti be magába családja új rendjét.

Egy felállítás időtartama általában 15 perc és egy óra között van. Nem az a cél, hogy a családban meglévő végtelen kapcsolódásokat feloldjuk,hanem csupán a legerősebb összefonódásokat,amelyek megkötik az illető erejét.

Ha felismerik és feloldják őket,lehetővé válik egy új,megfelelő rend,amelyben mindenki jól érzi magát,és így a felállítás véget ér. Gyakran akkor is befejezi a terapeuta  a felállítást,ha egy érzelmileg különösen intenzív családi szituáció derül ki, vagy ha a résztvevők figyelme lankad.

Ezek a felállítások is fontos ösztönzéseke adnak az érintett páciensnek,és jótékony hatásúak.


Tapasztalati beszámolók 

Ami a tudományos kutatást illeti, a családfelállítók a kezdeteknél tartanak. Ezért nem is lehet a hatékonyságról szóló adatokkal és statisztikákkal szolgálni. 39 megkérdezett szemináriumon részt vett személy közül arra  a kérdésre,hogy ajánlanák e a családfelállítást barátaiknak 37-en igennel és 2-en nemmel válaszoltak. A 39 résztvevőből 31 volt elégedett a szemináriummal,hatan részben elégedettek és egy ember volt elégedetlen. A résztvevők körül a későbbiekben 7cél tökéletesen teljesült,36 javult,15-nél semmi sem változott és egynél rosszabbodott. Ebből látható,hogy a családfelállítások eredményei összességében pozitívak,de nem „teljesítenek be minden vágyat”.

És végezetül néhány személyes vélemény:

„Számomra az a legfontosabb,hogy ez a módszer szereteten és tiszteleten alapul,hogy nagyon pozitív módon összeköt a családunkkal,és bennem is felébreszti és mozgásba hozza a szeretetet.”

„A szeminárium után kibékültünk a férjemmel. Hazafelé menet azt gondoltam,most már jó. Nem beszéltem vele róla,de eljutott hozzá,és jól alakult a továbbiakban. Mégis megmaradok a döntésem mellett,hogy elválok. De már nem kell olyan mérgesnek lennem rá”

                                                                                         (Feleség)

 

Az én személyes véleményem az olvasott könyvről teljes mértékben pozitív. Nagyon nagy hatással volt rám, a példákon keresztül számtalanszor magamra ismertem. Elhatároztam, hogy ha tehetem, én is ki fogom próbálni a Hellinger-féle családfelállítást. Sokat tanultam a könyvből, és mindenkinek csak ajánlani tudom!

szerző: Fejes Dóra

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.