Főoldal » Ghánai elnökváltás

Ghánai elnökváltás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Afrika egyik vezető államában erőszak nélküli elnökváltásra került sor, mert az előző elnök, John Atta Mills elhunyt betegsége következtében. Alelnöke, John Dramani Mahama 2012. július 24-én vette át a posztot. Atta Mills betegségét soha nem erősítették meg hivatalosan, talán ő maga sem számított rákja romlására, hiszen a 2009 óta hivatalban lévő politikus indulni akart a 2012. decemberi választásokon. Az afrikai állam demokráciája egyenlőre állja ezt a kihívást is.

Az ország rövid jelenkori története

Ghána volt az első szubszaharai állam, amely szétszakítva a gyarmati korlátokat, 1957-ben függetlenségre tett szert. Az ország önálló élete komolyabb problémák nélkül indult, Kwame Nkrumah nyerte az első választásokat, 1960 és 1966 között volt Ghána (korábban Aranypart) elnöke. Afrika legtöbb országához hasonlóan azonban Ghána sem tudta elkerülni a katonai rezsimek korszakát. 1966-tól kezdve egészen az 1990-es évekig polgári és katonai kormányok váltogatták egymást, ami nem tett jót az ország gazdaságának. A sok katonai vezető közül Jerry Rawlings emelkedett ki 1979-ben, aki először átadta a hatalmat egy polgári kormánynak, de miután az képtelen volt helyrehozni a gazdaságot, 1981-ben saját kezébe vette az irányítást.

Rawlings támogatottságát mutatja a tény, hogy 1982-ben és 1983-ban is képes volt leverni az ellenpuccsokat. Az 1980-as években az ország gazdasági mutatói javultak, a politikai helyzet konszolidálódott, ezért 1992-re megérett az ország a demokratikus választásokra. Ezen Rawlings is indult egy új párt, a Nemzeti Demokratikus Kongresszus (NDC) színeiben, és meg is nyerte a választásokat. 1996-ban szintén győzedelmeskedett, 2000-ben viszont már nem indulhatott az alkotmány értelmében. Az Új Hazafias Párt (NPP) vitte az országot 2008-ig, amikor is szoros választásokra került sor az NPP és az NDC között. A napokban elhunyt Atta Mills elnök (NDC) csak a második fordulóban tudott felülkerekedni az NPP-n, de akkor sem megbízó fölénnyel.

Az ország alkotmányos rendszere, és kilátásai

Az 1992-es alkotmány értelmében az elnököt négy évre választják, és összesen két ciklust tölthet be egy személy. Az elnök melletti két legfontosabb testület az egykamarás, 230 fős parlament, valamint az államtanács. Az elnök kabinetje általában 20-25 főből áll.

Ghána hiába volt az első függetlenedő szubszaharai állam, nem rendelkezik nagy köztársasági hagyományokkal. Gazdaságilag stabilnak látszik az ország, az elmúlt években több szerződést kötöttek a nagy pénzügyi szervezetekkel (IMF, Világbank), és enyhítették az ország adósságait is. Bár a legutóbbi évek elnökváltásai is nyugodtan zajlottak, egy katonai puccsal mindig számolni kell. Még a gyarmati korszakból maradt fenn az a politikai mentalitás, hogy az éppen regnáló központi kormányzattal szemben helyi kormányok szerveződnek, ahogy egy törzsi hagyományokkal rendelkező országban a tradicionális főnökségi hatalommal is számolni kell, ha nem is az ország egész életét befolyásoló minőségben. Mindenesetre a nemzetközi vélemény pozitív hanggal szól a békés elnökváltásról, ami lehet, hogy decemberben megismétlődik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.