Főoldal » Hajléktalan emberek kaptak szakmát a máltai szeretetszolgálat programjában

Hajléktalan emberek kaptak szakmát a máltai szeretetszolgálat programjában

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Budapest, 2012. április 23., hétfő (MTI) – Ötven fővárosi és Pest megyei hajléktalan ember kapott szakmát, majd a sikeres záróvizsgák után munkalehetőséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat április 20-án lezárult, pályázati forrásból finanszírozott programjában – tájékoztatta a szeretetszolgálat hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint hatvan emberrel kezdődött a program. A résztvevők piacképes – húszan elektronikai hulladékválogató-feldolgozó, húszan takarító és takarítógép-kezelő, húszan pedig betanított kőműves és akkreditált festő – szakmát tanulhattak, és aki sikeres vizsgát tett, munkalehetőséghez jutott.
A szeretetszolgálat célja az volt, hogy a pályázati időszak lejárta után is minél többen dolgozzanak, képesek legyenek önálló álláskeresésre, albérlet vagy megfelelő színvonalú szállás fenntartására – olvasható a közleményben.
Mint írták, a program előkészítése 2010 februárjában indult, és az első hajléktalan emberek decemberben kezdték az iskolát. A résztvevők a program alatt lakhatási támogatást, BKV-bérletet és pénzbeli támogatást kaptak, és tanulástechnikai, álláskereső és önismereti tréningen is részt vettek. A szeretetszolgálat hangsúlyozta: a támogatott időszak végén csak tizenheten kerültek vissza a hajléktalanellátás intézményeibe. A résztvevők közül 26-nak van bejelentett munkája, négyen pedig alkalmi munkát végeznek – zárul a közlemény.

A társadalmi, politikai körülmények úgy kedveztek a karitatív szolgálat szervezésének, hogy négy évtized után polgári szabadságjoggá vált Magyarországon a civil egyesületek, szervezetek alapítása. E lehetőség alapján a Szuverén Máltai Lovagrend kilenc évszázados eszméje – “A hit védelme és a szegények istápolása” – szellemében jöhetett létre a Szeretetszolgálat. 1988 decemberében alakult meg Németországban Csilla Frfr. von Boeselager vezetésével az Ungarischer Malteser Caritas-Dienst, majd 1989. február 10-én Magyarországon Kozma Imre atya vezetésével a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.