Főoldal » help! dzsumbuj!

help! dzsumbuj!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az író személye általában meghatározó. Az író jelen esetben önjelölt szocmunkás. Önjelölt, mert tulajdonképpen antropológus. Kulturális. Mármint kulturális antropológus.  Nézőpontom fontos. A kilencedik kerület halmozottan hátrányos helyzetű cigány családjaival dolgozunk. Többesszámban. Ferencvárosi Tanoda, Közért Ifjúsági Iroda, Ferencvárosi Biztos Kezdet Gyerekház és a Romani Platni is. 5-8 ember. Ugyanúgy járunk szórakozni, jó esetben még színházba, moziba is, mint mások. De van bennünk valami más. A Tűzoltó utca. Bennünk van. Identitásunk ( means önazonosság) része. Az lett, az évek során. Beszélünk egy másik nyelvet is. Nem, nem a cigányt (persze azért egy ‘so keres‘-től nem ijedünk meg). Értjük egy városi gettó lakóinak nyelvét. Loptak sajnos tőlünk is (én valahogy eddig még megúsztam), de ugyanakkor velünk beszélnek is. Beszélgetünk. Soha nem hittem volna, hogy ez lesz belőle.

Külső- és Belső-Ferencváros. Egyik bemutatkozását sem felejtem el.

A Lenhossék utcán egy csapat fiú rohant utánam az első napomon, hogy a fenekemre vágjanak, és kimondják, amire gondoltak. Nem tudtam mitévő legyek. Vágjak vissza, kiabáljak, tegyek úgy, mintha semmi sem történt volna? Kiakadtam, arra emlékszem, meg meg is ijedtem picit. De hazafelé átgondoltam. Határok feltérképezése. Meddig mehetünk el egymással szemben. Mára ugyanezekkel a fiúkkal másképp működik. A nemiség problémája megmaradt, de az esetek nagyrészében finomodott is. Kerültek mellé más dolgok is. Közös élmények, emlékek, szavak, könnyek. Önkéntelenül eufemizálok, de nem alaptalanul.

A Kén utcában egy férfi feküdt, fejéből egy legalább másfél méteres acélcső lógott ki. Folyt a vére, fetrengett, a lakótelep első háza mellett. Mentőt akartunk hívni, mikor megláttuk. A lakók finoman szóltak, hogy nem kéne. Mert ez okkal történt. A férfi előző éjjel egy öregasszonyt ölt meg, alig valamennyi pénzért. Ez volt a közösség válasza tettére. Nem a ‘kris‘, legalábbis nem hinném. Ők ettől már távol vannak. Ez a Dzsumbuj. Ami a lebontásra ítélt A, B, C házak után egy saroknyit arrébb költözött. Befalazott lakások, eldobált injekcióstűk, ablakból repülő emberi ürülék. Bizony. Ugyanakkor palacsinta, patyolattiszta szobabelső, száradó kis gyerekruhák, a rendezettség illúziója a falakon belül. Minden lakásban jártunk. A Kén utcai lakótelep minden lakásában.

Iszunk a kávéjukból, játszunk a gyerekeikkel, olvassuk a papírjaikat. Sorolhatnám. Mindig, ami épp adódik.

Hallatjuk a hangukat. Néha nem könnyű. A slumosodás, az életmód, a környezet hatással van a benne élőkre. Néha nem gondoljuk, hogy egy nyelvet beszélnénk. Néha viszont határozottan állítjuk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.