Főoldal » Ifjúsági magatartás-kockázat felmérés indul

Ifjúsági magatartás-kockázat felmérés indul

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az ifjúsági viselkedési és magatartás kockázatok feltárása és elemzése segíti a fiatalokkal foglalkozó szakembereket abban, hogy kialakítsák a tanulók konstruktív életvezetését, ha kell időben beavatkozzak vagy prevenciós programot dolgozzanak ki. Ennek most tovább bővül az eszköztára, mert az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet részben amerikai, részben pedig hazai támogatással, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma társfinanszírozásával Magyarországra adaptálhatja az ún. YRBSS (Youth Risk Behavior Surveillance Survey) módszert. 

Az YRBSS az egyik legkidolgozottabb ifjúsági magatartás-kockázat elemző módszer, melyet az Egyesült Államokban a National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion kormányintézet fejlesztette ki.

 A program során az Echo módszertani szakemberei adaptálják az YRBSS standardizált módszerét, mely egyrészt magát az indikátorok és a konkrét kérdőív adaptálását valamint a kapcsolódó módszertani útmutatók adaptálását jelenti, pre-teszt alkalmazásával és egy speciális célcsoporton éles kutatással validáljuk a módszert, másrészt elkészítjük azokat a módszertani útmutatókat melyek alapján bármely intézmény saját maga is el tudja végezni a kockázati csoportban a mérését. 

 Az amerikai módszer elsőként Székesfehérváron kerül tesztelésre a 9-10. évfolyamon, 2011-ben az alábbi hat kockázati dimenzióban:

1. azok a viselkedések, amelyek hozzájárulnak a véletlen sérülésekhez és az erőszakhoz,

2. dohányzás, alkohol és egyéb kábítószerek használata,

3. szexuális magatartások, amelyek hozzájárulnak a nem kívánt terhességhez és a szexuális úton terjedő betegségekhez,

4. az egészségtelen táplálkozási magatartás,

5. a fizikai aktivitás,

6. valamint az elhízás és az asztma.

 

A mai sajtótájékoztatón Östör Annamária, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának egészségügyi és sporttal kapcsolatos feladatköröket ellátó tanácsnoka elmondta, hogy az önkormányzat segít abban, hogy a felmérés minden középiskolába eljusson Fehérváron, minden gyerek megkapja és kitöltse a kérdőívet, s minden iskolára elkészüljön a fejlesztési munkát megalapozó helyzetkép.

Domokos Tamás, az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet módszertani igazgatója szerint a kutatási program lényege, hogy részben bizonyos időközönként nagy mintán próbálja bemérni a különböző egészséggel kapcsolatos jellemzőket, részben pedig az intézmények egyfajta öndiagnosztikai eszközt kapjanak a kezükbe az fiatalok egészségmagatartását veszélyeztető tényezők hatékony feltártására.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.