Főoldal » Magyar innovátor nyerte a 30.000 dolláros ösztöndíjat a NASA kutatóbázisára

Magyar innovátor nyerte a 30.000 dolláros ösztöndíjat a NASA kutatóbázisára

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Technológiai fejlődéssel a jobb életért –

Magyar innovátor nyerte a 30.000 dolláros ösztöndíjat a NASA kutatóbázisára

Budapest, 2012. május 4. – Várnagy Priszcilla és csapata Be-novative nevű projektje nyerte a szílicium-völgyi Singularity University által szervezett első közép, kelet és dél-európai Global Impact versenyt. A győztes projekt, melyet több mint 50 pályázat közül választott ki a nemzetközi zsűri, a közösségi portálok mintájára alapozva hoz létre egy olyan kiber-teret, amelyben a globális közösség együtt gondolkodva, “brainstormingolva”, játékos kereteken belül fejleszthet tovább ötleteket. 

Várnagy május 4-én Budapesten mutatta be tervét öt további, a régió országaiból érkezett pályázóval közösen a nemzetközi zsűri és a több mint 100 fős hallgatóság előtt. A nyertes, a fődíj részeként elutazhat a Singularity University 30.000 dollár értékű nyári programjára, melynek során minden költségét az egyetem fedezi. Ezen felül a győztes és a döntősök választhatnak az Autodesk szoftverei közül 10.000 dollár értékben. 

Várnagy Priszcilla számára a Singularity University nem ismeretlen intézmény, az egyetemre való kijutás volt a versenyen való részvétel egyik fő motivációja. “A Singularity University egy olyan intézmény, amely a környezetünk és az emberek életének javítását tűzte ki célul. Az ösztöndíj lehetőséget biztosít számomra, hogy a világ legnagyobb gondolkodóitól tanulhassak és a projektünkhöz együttműködőket, befektetőket találjak. Annak is örültem, hogy a döntősök közé bekerültem és nagyon lelkesítő, hogy itthon is helyet kapott egy ilyen innovációs fórum” –mondta Várnagy.

A nemzetközi zsűri, amelyben a Singularity University, a Cisco, a GE Healthcare és a Valley Connect vezetői is jelen voltak, több szempont alapján hozta meg döntését: az ötlet eredetisége, megvalósíthatósága, vagy az, hogy az alkalmazott technológia képes-e választ találni az emberiség jelentős problémáira, illetve tud-e rövid vagy hosszútávon milliók életminőségén javítani.

Benkő Vilmos, a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara igazgatótanácsi tagja kiemelte köszöntőjében, hogy “az AmCham az idei évben kiemelt fontosságú területként kezeli az innovációt, így a Global Impact versenyt fő partnerként támogatja.” Rob Nail, a Singularity Egyetem ügyvezetője és a zsűri elnöke röviden bemutatta a szilícium-völgyi egyetemet és bíztatta a döntősöket, hogy folytassák projektjeiket és fedezzenek fel újabb és újabb technológiákat akkor is, ha nem ők jutnak ki idén az egyetemre.

A döntős prezentációk után Rubik Ernő, a Rubik kocka feltalálója és a verseny fővédnöke köszöntötte a vendégeket és hangsúlyozta, a folyamatos techológia fejlődés és innováció a régió számára különleges és fontos kiugrási lehetőség.

Szabó Csaba, az Egyetem magyarországi nagykövete, a verseny házigazdája az eredményhirdetést követően bejelentette, hogy a versenyt 2013-ban is folytatják a régióban.

 

 

 

A hat döntős projektről

·         Gaczkowska  Agnieszka (Lengyelország):  Drug waste: a gyógyszerkészlet hiányát és az orvosságok helyét jelző web-alapú szolgáltatás

·         Haidegger Tamás (Magyarország): Kéz higiénia egy egészségesebb bolygóért – Digitális műszer, amely a személyi higiénia oktatását és objektív kontrollját valósítja meg

·         Plevka Vaclav (Cseh Köztársaság): Forgalom szabályzó algoritmussal a forgalmi dugók elkerülése az agglomerációk zavartalan működése érdekében

·         Rakova Bogdana (Bulgária): Graboo – Személyreszóló diétát segítő digitális vásárlási asszisztens

·         Rátai Dániel (Magyarország): Leonar3Do- Virtuális Valóság projekt, amely forradalmasítja az oktatást és a tanulást

·         Várnagy Priszcilla (Magyarország): Be-novative: globális közösségi brainstorming platform

 

A Singularity Egyetemről és a Global Impact versenyekről

A Szilícium Völgy legkiválóbb elméi, így például Peter Diamandis és Ray Kurzweil szerint a jelenkor dinamikus technológiai fejlődését (más szóval a szingularitást) a közeljövőben akár arra is használhatjuk, hogy az emberiség fő problémáira találjunk megoldást. Ezt felismerve 2008-ban a Google-al és a NASA-val közösen létrehozták a Singularity Egyetemet (SU), hogy a legelőremutatóbb projekteket és innovátorokat támogassák és ezzel potenciálisan milliók életminőségén javítsanak. Annak érdekében, hogy ez a törekvés világszerte teret nyerhessen, a SU útjára indította Global Impact versenyét, hogy a világ minden részéről bevonja az innovátorokat, kutatókat. 2012 áprilisában Közép és Kelet-Európa, valamint Dél-Európa is megkapták a lehetőséget, hogy bebizonyítsák, bennük is megvan a „szingularitás” potenciál. Ehhez a jelentkezőknek bizonyítani kellett, hogy projektjük legalább egy millió ember életét képes jobbá tenni a következő három évben bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia használatával.

Az első Global Impact verseny Közép, Kelet és Dél-Európában több ezer egyetemi hallgatót, fiatal vállalkozót és üzletembert ért el a régióban. Nyolc országból ötvennégy pályázó keresett válaszokat az egészségügy, az oktatás és a biztonság legfontosabb kérdéseire. A zsűri kiválasztotta a hat legkiválóbb pályázatot, amelyek Bulgáriából, Csehországból, Lengyelországból és Magyarországról érkeztek.

Az első közép, kelet és dél-európai Global Impact verseny főtámogatói az Autodesk és a Cisco. A versenyt támogatta a GE Healthcare, a PortfoLion és a Valley Connect. A verseny kiemelt partnere a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara. További partnerek többek között a European Entrepreneurship Foundation, a Startup Underground és a TedX Danubia.

További információért forduljon Nagy Andreához (0620 526 2223, press@sucee.eu) vagy Juhász Zsófiához (0630 837 6799, zsofia.juhasz@amcham.hu). 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.