Főoldal » Miért vált Európa iránt kétkedővé a magyar választó?

Miért vált Európa iránt kétkedővé a magyar választó?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Európa politikájában a választ meg kell adni a következő ciklusban a címben lévő kérdésre, mert a következő választás már egyes országokat teljesen leválaszthat Európáról, így Magyarország is ebben a veszélyes zónában van a választások tapasztalatai szerint.

3 fontos területet nem hagyhat figyelmen kívül a kérdéssel foglalkozó magyar, illetve európai politikusok vizsgálódása:

– Európai források elosztásának módja a tagállamokban.

– Civil diplomácia és független társadalmi részvétel helyzete a tagállamokban.

– Átláthatóság helyzete a kormányzati és parlamenti döntésekben a tagállamokban.


Ezekből eredő és visszaható legsúlyosabb jelenség a tagállamokban erős korrupció, itt Magyarország és Görögország a mezőny elején éktelenkedik.

Európa az új ciklusban várhatóan erős intézkedéseket tesz a tagállamok választóinak európai ellenérzése csökkentésére!

“A korrupció továbbra is kihívást jelent egész Európa számára, mely ellen határozottabban fel kell lépni.

Ez áll a héten megjelent első uniós korrupcióellenes jelentésben.

Korrupció Európa tagállamaiban http://ec.europa.eu/news/justice/140206_hu.htm

A korrupció, vagyis a hatáskörrel személyes haszon érdekében történő visszaélés – legyen az politikai korrupció, köztisztviselők megvesztegetése vagy tisztességtelen üzleti magatartás – minden európai országban létezik, és éves szinten mintegy 120 milliárd euró értékű gazdasági kárt okoz.

Ezt állapítja meg az EU első alkalommal közzétett korrupcióellenes jelentése.

A korrupció aláássa a polgárok demokratikus intézményekbe vetett bizalmát, és csökkenti a politikai vezetők elszámoltathatóságát.

Széles körű jelenség

A témában végzett Eurobarométer-felmérés szerint az európaiak háromnegyede úgy véli, hogy hazájában a korrupció széles körben elterjedt, és több mint 50 százalékuk szerint a politikai pártok körében is szokványos jelenségről van szó.

Tizenkét megkérdezett közül egy válaszadó állította, hogy az elmúlt évben tapasztalt korrupciót, vagy tanúja volt korrupciónak, 4 százalékuk pedig arról számolt be, hogy a felmérést megelőző 12 hónapban csúszópénzt kértek vagy vártak el tőle.

A polgárok leggyakrabban akkor szembesülnek korrupcióval, amikor egészségügyi szolgáltatásokat vesznek igénybe, magánvállalkozásokkal folytatnak valamilyen ügyletet, illetve ha a rendőrséggel vagy a vámhatósággal van dolguk.

Fellépés a korrupció ellen

Számos korrupcióellenes intézkedést hoztak az európai országokban az utóbbi néhány évben. Ezek egyebek mellett az összeférhetetlenségek kivizsgálását, az átláthatóság javítását és az etikai normák erősítését célozzák.

A korrupcióellenes intézkedések azonban EU-szerte különböznek, és az eredményességük sem mindenütt egyforma, hiszen a hatóságok sokszor nem hajtják végre vagy nem alkalmazzák következetesen a meghozott szabályokat.

Többet kell tenni a korrupt módszerek megelőzéséért és szankcionálásáért. A jelentésben javasoltak szerint például javítani kell a korrupciós ügyeket tárgyaló bíróságok hatékonyságát, gondoskodni kell a hivatali visszaélést vagy más korrupt magatartást jelentő személyek védelméről, és növelni kell a közkiadásokkal, közbeszerzésekkel kapcsolatos döntések átláthatóságát.

Ez utóbbi területen – főképp helyhatósági szinten – különösen fennáll a korrupció veszélye.

Az EU emellett olyan program létrehozását tervezi, amely segíteni hivatott az európai országokat, a civil szervezeteket és más érdekelteket abban, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, megállapítsák, milyen szakpolitikai eszközöket lehet bevetni a legeredményesebben a korrupció ellen, és hogy képzést nyújtsanak a témában.

A korrupció figyelemmel kísérése


A Bizottság még 2011-ben döntött arról, hogy rendszeres időközönként uniós jelentést készít a korrupció helyzetének figyelemmel kísérése érdekében.

 

E jelentéssel a Bizottság célja az, hogy segítse a döntéshozókat és az érdekelt szervezeteket a korrupció elleni küzdelemben, elősegítse a politikai kötelezettségvállalást, és azonosítsa azokat az eszközöket, amelyekkel az EU hozzá tud járulni a probléma kezeléséhez.

A Bizottság kétévente teszi majd közzé a jelentést, mely a polgárok személyes tapasztalatait és a korrupció felszámolását célzó erőfeszítéseket is számba fogja venni.

Uniós jelentés a korrupció elleni küzdelemről pdf - 613 KB [613 KB] Deutsch (de) English (en) français (fr)

Gyakori kérdések: korrupció az EU-ban English

Sajtóközlemény: Az első európai korrupcióellenes jelentés

( http://ec.europa.eu/news/justice/140206_hu.htm )

Korrupcióellenes jelentés: összefoglaló az egyes országokról” (Forrás: Brüsszeli Polgár Info)

English

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?