Főoldal » Nyugat-Afrika Afganisztánja

Nyugat-Afrika Afganisztánja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Száhel-övezetben elhelyezkedő Mali az utóbbi időkben vívta ki magának ezt a nem igazán megtisztelő címet. A közelmúlt eseményei miatt a szomszédos országok aggódnak, hogy Maliban elszabadulhat a pokol, és újabban az ENSZ segítségét kérték, hogy pacifikálja az ország északi részét, amely iszlám militaristák kezére került.

Az ország rövid története

Az afrikai országokhoz hasonlóan először a függetlenedési kísérletek kötötték le az ország életét, amely végül 1960-ban következett be. Az ország első elnöke, Modibo Keita egyfajta afrikai szocializmust akart megvalósítani, de ez nem sikerült a katonák közbelépése miatt. Moussa Trouré irányítása alá került az ország egészen 1991-ig, aki e periódusban ugyan nem katonai diktatúrával kormányozta az országot, de az 1979-ben megalakult párt (Mali Népi Demokratikus Unió) a katonaság támogatását élvezte, és rajta kívül nem is volt más párt, ahogy elnöknek is Trourét választották meg 1979-ben és 1985-ben is. Az 1990-es évek elején nemzetközi politikai eseményei lehetővé tették a változást Maliban is, és egy újabb katonai puccs következett be, amelynek ezúttal Amadou Toumani Touré lett a győztese. Ezúttal már kialakult a többpártrendszer, és az ország megindult az igazi demokratizálás útján. 2002-ben azonban az 1991-es puccs elindítója maga indult az elnöki székért, amit meg is nyert, ahogy 2007-ben is újraválasztották.

A tuareg-probléma

Touré elnököt idén márciusban távolították el szintén egy puccsal, és egy rövid átmeneti időszak után választották meg a mostani elnököt, Dioncounda Traorét. Őt májusban támadás érte, és sérülései következtében Párizsba kényszerült távozni. Július végén érkezett vissza Maliba, és ígéretet tett az ország stabilizálására.

A márciusi puccs következtében ugyanis a tuaregek és szélsőséges iszlámok vették át Észak-Mali három tartományának irányítását, köztük Timbuktut is, ahol felbecsülhetetlen értékű régészeti leletek találhatók. A két csoport együtt küzd, de egészen más céljai vannak. A Nemzeti Mozgalom Azawad Felszabadításáért (NMLA – angol rövidítés alapján) a tuareg területek felszabadításáért küzd, ez a terület az Azawad, amely a mostani országhatároktól függetlenül akar egy új államot létrehozni. Az Ansar Dine nevű iszlám mozgalom nem akar elszakadni Malitól, éppen ott akarja bevezetni az iszlám jog egy szélsőséges formáját.

Traore Párizsból való visszatérése után azonnal tárgyalásra hívta az északi területek iszlám vezetőit, akikkel igen nehéz lesz egy asztalhoz ülni. Egy olyan jogot kívánnak ugyanis bevezetni, ami minden demokratikus ország számára radikális lenne. Július végén arról lehetett olvasni az Afrikával foglalkozó hírportálokon, hogy Észak-Maliban halálra köveztek egy párt, mert házasságon kívüli szexuális kapcsolatuk volt. Ugyanakkor az Amnesty International nevű szervezet arról is meg van győződve, hogy a katonák által uralt területeken is csorbulnak az emberi jogok. Hiába van polgári kormánya Malinak, a katonaság továbbra is nagy befolyással bír, és egyre inkább túlkapásokról számolnak be.

Internetes források:

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-19046045

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-17582909

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-19053442

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-19064925

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-18870130

Mali történetével kapcsolatos könyvek:

Imperato, Pascal James: Mali: A Search for Direction. 1989.

Clark, Andrew F.: From Military Dictatorship to Democracy: The Democratization Process in Mali. In: Journal of Third World Studies. 1995, 1. sz., 201-222.

Bingen, James R.; Robinson, David; Staatz, John M.: Democracy and Development in Mali. 2000.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.