Főoldal » 145 éves a Budapesti Állatkert

145 éves a Budapesti Állatkert

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Idén, augusztus 9-én lesz 145 éves a Budapesti Állat- és Növénykert, ezért augusztus 8-10. között sok érdekes  bemutatóval, vezetett sétákkal várnak mindenkit a születésnapi programsorozat keretén belül (a 145 cm alattiaknak ezeken a napokon ingyenes a bemenet).

Programok augusztus 9-én:

Újbóli megnyitó ünnepély az Állatkert 145. születésnapján.

 11.00 A Pénzügyőr Zenekar hangulatteremtő előadása az Állatkert bejáratánál

11.30 Tarlós István főpolgármester, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár, Habsburg György és Dr. Persányi Miklós ünnepi beszéde

12.00 Jelképes újbóli megnyitás

 Vezetett séták
– 13.00 és 15.00 Ahol Pallasz Athéné kezéből nem lopják ki a lándzsát – Építészeti és kulturális körséta Ráday Mihály vezetésével

– 14.00 Ahol a műemlékvédelem partner – Séta Lamperth Rózsa, vezető felügyelővel

– 16.00 Egy százéves álom valóra válik – Különleges séta dr. Persányi Miklós főigazgatóval a Nagysziklában épülő Varázshegy kiállítótérben.

Programok augusztus 8-10-én:

 – Ujjé, a Ligetben nagyszerű! – Látványos és tartalmas programok korhű elemekkel. Tűzzsonglőrök, gólyalábasok, artisták és zsonglőrök mindhárom napon.

„Ünnepeljünk ezeren!” – Állatbemutatók, látványetetések, állatok testközelből. Tucatnyi izgalmas program minden félórában, minden nap.

Titkok és legendák – Vezetett séta Hanga Zoltánnal, az Állatkert szóvivőjével, hétfőn és szerdán 10 és 14 órától.

A vezetett sétákra korlátozott létszámmal, előzetes on-line regisztráció útján lehet jelentkezni!

Egy kis Állatkerti történet:

A budapesti volt az első Állatkert az országban (a Világon a 25.). Igaz, Magyarországon már Nagy Lajos királynak és Mátyás királynak is voltak oroszlánjai, az alcsúti arborétumban most is láthatók a régi medveketrecek maradványai és több vadaspark is létesült régen is, de kifejezetten állatkert az országban sokáig nem volt. A Világon legelső, újkori állatkertjének tartott Schönbrunni állatkert 1752-es megnyitása után merült fel egy fővárosi állatkert létrehozásának gondolata.

A terv lelkes fogadtatásra talált, de a ’48-as forradalom és az azt követő politikai helyzet miatt csak jóval később sikerült megvalósítani. Az alapítók, Szabó József, Xántus János és Kubinyi Ágoston többször is falba ütköztek az alapítás során, de segítségükre volt Gamperlt Alajos, az „országfejedelmi biztos”, akinek közbenjárására engedélyezték végül a Budapesti Állatkert létrehozását. Így történt,  hogy az akkori Városerdőben, a ami Városligetben 1866. augusztus 9-én, egy napsütéses csütörtöki napon megnyitotta kapuit az ország első állatkertje, a Budapesti Állatkert (a galériában a 2. képen az Állatkert akkori bejárata látható, 1895).

Ekkor már csaknem 500 állatot csodálhattak meg itt a látogatók: kilencféle majmot, többféle madarat (papagájokat, kakadukat, arákat), de persze őshonos állatokat is, mint rókát, borzot, farkast, őzet, gím- és dámszarvast. A legnépszerűbb Kristóf volt, a barnamedve. A leghíresebb látogató pedig maga Erzsébet királyné, Sisi volt, aki nagyon szerette a magyar állatkertet. Az ő közbenjárására került később az első zsiráf Budapestre a schönnbrunni állatkertből. Rá két évre ennek a zsiráfnak kiszsiráfja is lett, ami azért is nagy szó, mert így lett állatkertünk a sorban 3. világon, ahol kiszsiráf született, aki viszont az első állatkerti zsiráf volt, akinek már az anyja is fogságban született.

Később 1896 körül csőd szélére került az Állatkertet fenntartó Állat- és Növényhonosító Társaság és a Város átvette a működtetést. A Kertet újjáépítették és 1912. tavaszától volt újra látogatható (a galéria 4. képén az új bejárat, 1920). De utána komoly veszteségekkel és rombolásokkal jött a két világháború . A leromlott, lepusztult Állatkert ezek után viszont ismét jó kezekbe került: dr. Anghi Csaba vezetése alatt az  újra európai szintre emelkedett.

Az ő munkásságát folytatta dr. Persányi Miklós, aki 1994. márciusában lett az Állatkert igazgatója. Megkezdte a „rácsellenes” programot, továbbá ekkor kezdődött el a kert tervszerű rekonstrukciója is. A főigazgatói teendőket – míg dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter volt – dr. Bogsch Ilma látta el. Ekkor született újjá többek közt az Akvárium és a régi Majomház is, létesült egy új Papagájlak és felépült a Krokodilház is. Dr. Persányi Miklós 2007. ismét az Állatkert főigazgatója és az Kert fejlődése, épülése, bővülése azóta is töretlen.

A Budapesti Állat- és Növénykert tehát idén augusztus 9-én lesz 145 éves. De érdekes módon, egyre fiatalabbnak tűnik… :)

 

Források:

http://www.zoobudapest.com/unnepeljunk-ezeren

http://www.zoobudapest.com/konyvtar/tortenelmunk

Érdekes régi képek az Állatkertről:

http://egykor.hu/budapest-xiv–kerulet/fovarosi-allat–es-novenykert-fobejarata/654

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.