Főoldal » 260 éves a schönbrunni állatkert

260 éves a schönbrunni állatkert

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Néhány nappal ezelőtt ünnepelte fennállásának 260. évfordulóját a Schönbrunni Állatkert, mely 1752. júliusában nyitotta meg kapuit, így a világ legrégebbi újkori állatkertjének számít.

Eredetileg Mária Terézia férje, a természettudományos érdeklődésű Lotaringiai Ferenc István kezdeményezésére létesítették a Bécs melletti Schönbrunn császári kastélyának parkjában. A barokk királyi kastélyokhoz ugyanis rendszerint menazséria, állatsereglet is tartozott, és ezt a szokást követték Schönbrunn esetében is. Az állatseregletet eredetileg csak az uralkodócsalád tagjai, illetve az udvarba bejáratos előkelőségek látogathatták, a széles nagyközönség előtt csak 1778-ban nyitották meg a kapukat. Az állatgyűjteményt egészen a császárság megszűntéig menazsériának nevezték hivatalosan, a Schönbrunni Állatkert nevet 1926-ban kapta az intézmény.

Tekintélyes kora és műemléki környezete ellenére az idők során több alkalommal is sikerült bővíteni a kert területét. Ezért az épületek és létesítmények különböző történelmi időszakokból származnak. A kert legrégebbi részein azonban ma is állnak azok az eredeti barokk épületek, amelyek még a XVIII. században készültek. Ezek mindegyike jellegzetes sárga színű, amint maga a Schönbrunni kastély épülete is. Az állatkert közepén található nyolcszögletű pavilont, amelyben étterem működik, ma is „császári reggelizőpavilonnak” hívják, hiszen Mária Terézia annak idején itt, az állatsereglet közepén álló pavilonban fogyasztotta reggeli kávéját némi bécsi kuglóffal.

A Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-os megnyitása óta kiváló kapcsolatokat ápol a Schönbrunni Állatkertből. Az első pesti zsiráf is Schönbrunnból érkezett Ferenc József ajándékaként, Erzsébet királyné közbenjárására, még 1868-ban. Budapestről pedig számos víziló került annak idején a császárváros állatkertjébe.

Képek az ünnepségről itt tekinthetők meg

Ritkaságszámba megy, hogy itt látható óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca)(2007-ben egy kispanda is születette), valamint koala (Phascolarctos cinereus). A Schönnbrunni Állatkert nyitvatartási idejéről és a jegyárakról ezen az oldalon lehet tájékozódni.

(Forrás: http://www.zoobudapest.com/260-eves-baratunk)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.