Főoldal » 90 éves a Szegedi Füvészkert

90 éves a Szegedi Füvészkert

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az 1922-ben alapított Szegedi Füvészkert az elmúlt évtizedek alatt számos megpróbáltatáson ment keresztül, a világháborúk és ínséges idők nem kímélték a területét és a gyűjteményeket sem. A számos hátráltató tényező ellenére azonban elődeink töretlenül kitartottak és folyamatosan a gyűjtemények bővítésén munkálkodtak.

A Környezet és Energia Operatív Pályázaton két évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje 172 millió forintot nyert. A program arra szolgált, hogy a Füvészkertet alkalmassá tegyék a védett és veszélyeztetett növények eredeti termőhelyén kívüli megőrzésére és az ehhez kapcsolódó háttérkutatások elvégzésére, valamint a kert meglévő állományának hosszú távú fenntarthatóságának a biztonságát szolgálják a beruházások.
A beruházás 2009 szeptemberében kezdődött, a másfél év alatt megvalósított program csak megfeszített, rapid munkával történhetett meg. A projekt minden bizonnyal a 25 ezres látogatottságot is növeli majd, hiszen a védett és veszélyeztetett növényeket be tudják mutatni, ami újdonságot jelent a Füvészkert életében.

A szegedi füvészkertben felújították a fitotronnak nevezett épületet, ahol a növények megőrzésének háttérfolyamatait tudják vizsgálni. A ház alapvetően az alkalmazott kutatást szolgálja, amely közvetlenül felhasználható a természetvédelemben. Az itt nevelődő növények megsokszorozását szaporító üvegházban végzik.

Teljesen újjáépítettük az üvegházunkat, ami enyhén szólva nem volt európai és messze nem volt ideális munkahely. A téglák között fütyült a szél, nem lehetett télen szellőztetni. A növények számára még éppen elfogadható volt az üvegház, illetve azokat az egyedeket tudtuk felszaporítani, amelyek éppen kibírták a mostoha körülményeket” – mondta Mihalik Erzsébet, a Szegedi Füvészkert igazgatója. Hozzátette: az új szaporítóház minden igényt kielégít. Szabályozható az árnyékolás, a hőmérséklet és a páratartalom. Kiemelte, télen a páratartalom alacsonyan tartható, ami eddig nem volt megoldott.

A projekt arra is módot adott, hogy a vizes élőhelyeket felújítsák. Ez azért jelentős, mert Közép-Európában egyedülálló indiai lótuszállománnyal rendelkezik a füvészkert, ami a 20-21 fokos termálvíznek köszönhető. Az növények a legnagyobb fagyban is kint telelnek, ezt más magyarországi kert nem tudja megoldani.

A lótusz nagy gyakorlati jelentőséggel bír, hiszen a felületkezelő anyagok a lótuszeffektus elvén működnek. Ez a növény ugyanis lepergeti magáról a vizet” – említette az igazgató.
Hiába rendelkezik termálvízzel a Füvészkert, a fűtés továbbra is gázzal és olajjal történik. Mihalik Erzsébet szerint mivel az elhasznált termálvizet az uniós szabályok szerint vissza kell sajtolni a földbe, ezért nem tudják megoldani az alternatív fűtési rendszert.
A visszasajtolási kötelezettség miatt a termálfűtés megfizethetetlen. Megpróbálunk olyan pályázaton részt venni, ahol a fosszilis energiahordozókon alapuló fűtést és az alternatív energiát – gondolok itt napra és a föld hőjére – együttesen lehet alkalmazni” – jelentette ki az igazgató.

Munkájuk gyümölcsét napjainkban az árnyas, idős fák árnyékában sétáló, vagy éppen az üvegházi termetes fákra, kaktuszokra rácsodálkozó látogatók élvezhetik és értékelhetik igazán. A gyűjtemények fejlesztése és a kert korszerűsítése továbbra sem áll meg. Az üvegházak mögötti melegházak több mint 50 éves növényei idén kaptak korszerű üvegborítást.

Szegedi Füvészkerti Programok 2012. októberben:

2012. 10. 27-én nyitja me kapuit a Füvészkert új üvegháza. Ezen a napon további programokkal várják kicsiket és nagyokat:

10-15 óráig

Növénybarátoknak, családoknak: Látogatókat ezen a napon kerti sétára invitálják, ahol az őszi színekbe öltözött, színpompás terméseket érlelő szabadföldi növények mellett, első ízben, szakmai vezetéssel az új üvegházba is betekintést nyerhetnek.

 9-11 óráig:

 iskolás és óvodás csoportok foglalkoztatása: A délelőtt folyamán óvodás és iskolás csoportok előtt is feltárulnak az új üvegház kapui. A gyerekeket az őszi idő dacára, sivatagi és mediterrán területek növényei között sétálhatnak, és számos érdekességet tudhatnak meg róluk. A füvészkert kincseit felhasználva kézműveskedésre is lehetőségük lesz.

Belépőjegyáraink: ovisoknak 300 Ft, iskolásoknak 400 Ft.

A foglalkozáson a gyerekek ingyenesen vehetnek részt!

A foglalkozásra előzetes bejelentkezés az alábbi telefonszámon: 30/549-23-75

A program egyúttal a 17. Őszi Kulturális Fesztivál része!

Szeretettel várják a csoportokat és látogatókat!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.