Főoldal » A Balaton északi partján egy Szépkilátóban

A Balaton északi partján egy Szépkilátóban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Különleges bejegyzés. Volt egyszer (hol nem) egy harmadik blogom itt felsőfokon, ám azt a blogot töröltem, a postok viszont megmaradtak. Ezeket a kis írásaimat szeretném veletek megosztani néhanap az Útilapu(m) blogomban. A postok kiegészítésül “Különleges bejegyzés” címkét kapnak majd – jelezve, hogy itt most másról lesz szó. Remélem tetszenek majd ezek az írások és fotók (is), kedvet kaptok felkerekedni, megnézni az én járt útjaimat.

Keszthelyről a 71 -es úton Szigliget felé haladva, Balatongyörök határában álljatok meg, ha arrafelé visz az utatok. A hely neve Szépkilátó, és valóban kifejezője annak a csodálatos természeti képnek, mely az itt megálló vendég szeme elé tárul. A látvány számos költőt, festőt megihletett. (Telepy Károly is innen festhette ezt a képét…)

[token node title-raw]

Előtted a Tapolcai-medence tanuhegyei és Szigliget öble, vulkáni hegyével, rajta újraépülő várával. A Badacsony vonalától délre hosszan ellátni a néha kék, néha zöld, de sosem egyforma színű Balaton vizén talán Siófokig. No és délre Fonyód, meg a somogyi lapos part, sok nádassal és mögötte csak a felsejlő Somogyorország képével. Mind-mind felfedezésre váró szép vidék. 

[token node title-raw]

A Szépkilátót egykor Kápolna-dombnak hívták, mert aljában a domonkos rendiek kolostora állt. Az 1940-es években kezdték feltárni a domb alján található II. századból származó római villát, a hozzá tartozó fürdőt valamint a fürdőt vízzel ellátó Római-forrást. A Szépkilátó tövében fakadó forrás szolgáltatta a hajdani római villa fürdőépületének vízellátását. Később Kápolna-kútnak is hívták. 2001-ben újította föl a Balatongyöröki Ifjúságért Egyesület.  (forrás: balcsi.net) A romok jelenleg a Zala Megyei Gyermek és Ifjúsági Alapítvány által üzemeltetett tábor területén láthatók.

[token node title-raw]

A szelíd lejtőjű dombon a tengerszintből csak 140 m-re kiemelkedő kilátó környékén feketefenyők állnak, dacolva az idővel. Ezeket még Hamilton Mária, Festetics Tasziló felesége ültette.

[token node title-raw]

Picasa képgaléria – további fotók —-> ITT ! 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.