Főoldal » A “bigfoot” növény

A “bigfoot” növény

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Cucurbitaceae család az ismertebb tökfélék (Cucurbita, Cucumis) mellett sok érdekes alkatú fajt tartalmaz. Cikkemben egy pozsgás növényként termesztett, kúszó növekedésű növényt szeretnék bemutatni a Gerrardanthus macrorhizus-t. Neve a görög „nagy láb” szóból származik, angol elnevezése is ezt tükrözi: Bigfoot. Magyar elnevezése nem ismert, a szakirodalomban további latin szinonim elnevezései: G. mogarhiza, G. macrorrhizus.

A család Afrikai származású. A Gerrardanthus macrorhizus törzse a szár alapjánál megvastagszik, ez az úgynevezett caudex 1,5 méteresre is megnőhet, de ahány egyed alakja annyiféle lehet, ennek változatossága a galéria: 1.-4. képein megcsodálható. A caudex-ből fejlődő indái a 10 méteres hosszúságot is elérhetik, kacsokkal kapaszkodik. Virágai egyivarúak, a hím és a női virág színe egyaránt barnás (galéria: 5.-6. kép). Termése a galéria: 7.-9. képein látható.

A Bigfoot Gondozása
Jó vízelvezetésű talajt kíván, érzékeny a pangó vízre, kaktuszföldbe vagy homokkal kevert általános virágföldbe ültessük. Napos helyen neveljük, nyáron széltől védett helyen a szabadban is állhat. Előfordulhat, hogy lehullatja a lombját, ez még nem jelenti a növény pusztulását, ha újra kedvező körülmények közé kerül, könnyen kihajt. Ha indái túl hosszúra nőttek, visszavághatjuk.

További Gerrardanthus fajok
Gerrardanthus aethiopicus, Gerrardanthus grandiflorus, Gerrardanthus lobatus, Gerrardanthus nigericus, Gerrardanthus paniculatus, Gerrardanthus parviflorus, Gerrardanthus portentosus, Gerrardanthus tomentosus, Gerrardanthus trimenii, Gerrardanthus zenkeri.

A caudex-es növények megvastagodott szárat és vagy gyökeret fejlesztenek, tápanyag- és vízraktározás céljából, hogy könnyen átvészeljék a mostohább körülményeket. Alapszöveteikben nagy mennyiségű nyálka található,a víz megkötésére. Előfordulnak a trópusi, szubtrópusi, sivatagi és fél-sivatagos tájakon egyaránt. A latin caudex szó eredetileg fatörzset jelent.
Ha valaki kedvet kapott a megvastagodott szárú tökfélék gyűjtéséhez, néhány további caudex-es faj a cucurbitaceae családból: Apodanthera, Coccinia, Corallocarpus, Cyclantheopsis, Kedrostis, Xerosicyos.

Egyéb caudex-es (caudiciform, ha valaki angol nyelven szeretne rákeresni a webes szakirodalomban) növénycsaládok: Aizoaceae, Apocynaceae, Passifloraceae, Asteraceae, Euphorbiaceae, Crassulaceae, Malvaceae. Két honlap, amely szerintem teljességre törekedve ír ezekről a növényekről, sok fényképpel: www.caudexmania.com, www.bihrmann.com/caudiciforms/.

A képek forrása
vezérkép: http://winjames.blog.co.uk/2010/10/23/gerrardanthus-macrorhizus-9743225/, galéria: 1. kép: www.en.wikipedia.org, 2. kép: www.public.fotki.com, 3. kép: www.rare-succulents.com, 4. kép: www.cact.cz, 5.-9. kép: www.bihrmann.com/caudiciforms.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.