Főoldal » A csigalakó Dischidia

A csigalakó Dischidia

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Dischidia nemzetség a trópusi Ázsiában őshonos, epifita (fán lakó) növényeket foglal magába. Az Asclepiadaceae (selyemkórófélék) családba tartoznak, a Hoya-k (viaszvirágok) közeli rokonai. 80 fajuk ismert. A Dischidia-k több fajával hazánkban is találkozhatunk a virágüzletekben. A dán és a holland kertészek leleményességének köszönhetően újabban nagyméretű csigaházakba ültetve hozzák a forgalomba (galéria 1.-2. kép) a Dischidia pectenoides fajt. Ritkábban, de kapható még a Dischidia ruscifolia  a Dischidia nummularia és a Dischidia rafflesiana.

Dischidia pectenoides
Ez a faj a Fülöp-szigetek lakója, hazájában gyógynövény. Az összezúzott leveleit külsőleg golyva kezelésére használják. Szára több méter hosszúra is megnőhet, fákra kapaszkodva él, főként a fák magasabbra nyúló ágain. Egyik típusú levele kisméretű, tojásdad alakú, 1,5-2,5 cm hosszúra nő meg, a másik típusú levele azonban igen érdekes sajátságú. Ezek a levelek felfújt tömlők, 4-6 cm hosszúak (de akár a 10 cm-t is elérhetik), belsejüket gyökerek szövik át, és egy kisebb részükben, a belső ascidiumban (tömlő) hangyák raktározzák a táplálékukat (galéria: vezérkép és 3. kép). Angol elnevezése ennek megfelelően Ant Plant (hangya növény), németül pedig Urnenpflanze (urna növény), hivatalos magyar elnevezése nincs, néhol a csiganövény fantázianévvel találkozhatunk, a divatos ültetési mód miatt. A tömlő alakú levelek a vízellátást segítik, mert a növény gyökerei nem érintkeznek a talajjal. A levéltömlőben lévő járulékos gyökerek a levél által felfogott esővizet veszik fel. Virágai kétivarúak, aprók, piros színűek, kultúrában általában tavasszal virágzik, 3-8 virág fejlődik egy csoportban. A csészelevelei zöld színűek, az öt kis sziromlevele hengeres formájú, 8mm hosszú (galéria: 4. kép). Termése 5-7 cm-es keskeny tüsző.

Gondozása
A növény páraigénye magas, ezért gyakran permetezzük. Melegigényes, télen is tartsuk meleg helyiségben, minimum 18ºC-on. Ha lehet, lágy vízzel öntözzük és kerüljük a pangó vizet, mert erre nagyon érzékeny. Kéreggel lazított tőzeges földkeverékbe ültessük. Tőosztással szaporíthatjuk. Támaszték mellett vagy talajtakaróként neveljük. Tápoldatozni havonta egyszer lehet a nyár folyamán, de nem szükséges.

A www.dischidia.com oldalon fényképeket találhatunk a különféle Dischidia fajokról. Fajlista pedig a http://en.wikipedia.org/wiki/Dischidia oldalon olvasható.

A cikkemben található képek forrása:
vezérkép: http://fern72.free.fr/siteweb/asclep.html
1. és 4. kép: http://floradania.dk
2. kép: http://www.bakker-holland.hu
3. kép: http://www.biologie.uni-osnabrueck.de

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.