Főoldal » A fenékpusztai énekesmadarak reakciója a Balaton vízszintváltozására

A fenékpusztai énekesmadarak reakciója a Balaton vízszintváltozására

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Diplomadolgozatom témájában a fenékpusztai nádas énekesmadár közösségeinek vizsgálatával foglalkoztunk a Balaton vízállásának függvényében.

A 10 legjellemzőbb nádi énekesmadár faj gyűrűzési adatait 2004-2010-ig terjedő időszakban dolgoztam fel. CES (állandó ráfordítású gyűrűzés) program 2004-től indult, így az adatfeldolgozás is. Ez csak a költési időszakot fedi le, mely IV.15-VII.13-ig tart. Előnyei: európai szinten összehasonlíthatók a mérések más országokkal (mivel egy standard módszerről van szó), humánerőforrás igénye csekély, a költést nem befolyásolja. 

A vizsgálati terület egy másodrendű heterogén nádast fed le. Azaz a cserjés, bokorfüzestől a hálóállás a nyílt vízig lefedi a partot.

Az eredmények érdekesnek bizonyultak etológiai szempontból. Mint kiderült vannak madarak, melyek a környezet változására rosszul reagálnak. Ilyen volt a nádi tücsökmadár is, így a költés nem bizonyult túl sikeresnek 2010-ben, mivel a Balaton vízszintje hirtelen megemelkedett.

A csatolt publikáció az LIII. Georgikon Napok Konferencia adatbázisában megtalálható, továbbá a Google is kiadja a keresőben, s a NyME-Erdőmérnöki Kar TDK-n különdíjal ismerték el a kutatást (http://vadgazdalkodas.emk.nyme.hu/tdk2011.htm). Felhasználás esetén kérem hivatkozza le!

Fotó: Saját készítésű, Helye: Fenékpuszta, Ideje: 2011.09.16.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.