Főoldal » A Föld legmagasabb vízesése

A Föld legmagasabb vízesése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Földünk legmagasabb vízesése a venezuelai Angel vízesés, mely majd’ 1 kilométerről, 979 méter magasról  zuhan a mélybe – ebből 807 métert megszakítás nélkül.

Nevét nem az angyal név angol változatából kapta, hanem a hivatalosan elismert felfedezőjéről, az amerikai James Angel-ről, aki 1933-ban fedezte fel. Azért ő a hivatalosan elismert felfedezője, mert a venezuelai Ernesto Sánchez la Cruz már 1912-be rátalált erre a vízesésre, de nem publikálta azt, így ez nem bizonyítható.

Angel kétfedeles repülőgépével egy gazdag aranytartalmáról híres folyót keresett épp a területen, mikor megpillantott egy kisebb, a térképen nem jelölt folyót és azt kezdte el követni a folyás irányával visszafelé. Így jutott el az Ördög-hegycsoporthoz (mely a helyi indiánok szent hegye) ahol, a folyó szurdokából kijutva megpillantotta ezt a csodálatos vízesést, melyet később róla neveztek el. Halála után hamvait a vízesés felett szórták szét.

A vízesés a Churum folyóból ered és ömlik le az Ördög-szurdokba, majd onnan tovább a Carraóba folyik. A hatalmas magasság miatt a víz nagy része ne ér le már, hanem páraként terjed szét az őserdő felett és szép időben csodálatos szivárvánnyal örvendezteti meg az arra járó turistákat (a vízesés környékét lásd. a galéria 1. képén).

A vízesést az őslakosok Kerekupai-Merú nevezik, ami körülbelül annyit jelent, hogy „a legmélyebb hely vízesése”.

A világ legnagyobb rágcsálója, a vízidisznó az Angel-vízesés környékén él.

Magyarország legnagyobb vízesése pedig a Lillafüredi vízesés, mely 20 méter magasból esik le. A vízesést a Palotaszálló építésekor hozták létre a mellette futó Szinva patak folyásának megváltoztatásával 1927-’28 táján (eredetileg a patak a Hámori-tóba torkollott). (Lillafüredi vízesés a galériában a 2. képen látható)

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Angel-v%C3%ADzes%C3%A9s

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lillaf%C3%BCredi_v%C3%ADzes%C3%A9s

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.