Főoldal » A görögöknél dögkeselyűket mérgeztek

A görögöknél dögkeselyűket mérgeztek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nálunk a sasokat, Görögországban a keselyűket mérgezik…No comment. 

Cikk itt olvasható:

“Két veszélyeztetett dögkeselyű (Neophron percnopterus) tetemére bukkantak Görögországban – jelentette a Hellén Madártani Társaság (Hellenic Ornithological Society (HOS), a BirdLife görög társszervezete).

Rókák és farkasok elejtésére illegálisan kihelyezett mérgezett csalétek ölte meg őket. A madarakra Görögország északi részén, Amfipoli közelében bukkantak, ahová a szokásos afrikai telelésük után tértek vissza. A kutatók műhold segítségével derítették fel őket a veszélyeztetett fajok védelmére bevezetett „LIFE project”-nek köszönhetően.

Az utóbbi években jelentősen emelkedett Görögország vidéki térségeiben a mérgezett csalétek illegális alkalmazása, ami számos madárfaj kipusztulásához vezetett. Bár a környezetvédő szervezetek igyekeztek felmérni a helyzetet és javaslatokat is tettek, a helyi hatóságok azonban még nem találtak megfelelő megoldást a problémára. A környezetvédők egyelőre sikertelenül kértek erőteljesebb védelmet és őrzést; a kormányzatot arra is felszólították, hogy jelöljön ki laboratóriumot a toxikológiai vizsgálatok elvégzésére, annak érdekében, hogy meglehessen állapítani a madarak elpusztulásának okát.

Thanos Kastritis, a HOS természetvédelemmel foglalkozó vezetője szerint „Minden egyes madár elvesztése közelebb hozza a dögkeselyűkihalását Görögországban.”, és a társadalom és a hatóságok közönye „a kukába dobja mindazt a pénzt, amit az Európai Unió és más formációk a biológiai változatosság megőrzésére fordítottak.” Görögországban mostanáig mintegy húsz pár keselyű pusztulását okozta mérgezett csalétek.”

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/04/23/gorogorszagban-dogkeselyuket-mergeztek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.