Főoldal » A harasztok rendszerének története

A harasztok rendszerének története

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Carl Linné (1707-1778) a virágos növények 23 osztályát különböztette meg, a virágtalanokat pedig 1 osztályba sorolta, ez magába foglalta az algákat, a gombákat, a harasztokat, és a mohákat is. Antoine Laurent de Jussieu (1748-1836) a sziklevelek alapján csoportosította a növényeket, a sziklevél nélküliek (Acotyledones) közé sorolta a moszatokat, a zuzmókat, a gombákat, a mohákat, és a harasztokat. De Candolle (1778-1841) rendszerének két fő csoportja az edényes növények (Plantae vasculares) és a sejtes növények (Plantae cellulares) voltak. A Plantae vasculares-en belüli egyik csoport az Endogenae (az edénynyalábok szórtan helyezkednek el) volt, ide sorolta az edényes virágtalanokat (Cryptogamae) és az egyszikűeket (Phanerogamae). Endlicher (1804-1849) két nagy csoportja a telepes növények (Thallophyta) és a száras növények (Cormophyta), ez utóbbi csoport további felosztása a szár növekedésén alapult. Az Acrobrya-ba (a szár csak a csúcsán nő) sorolta a mohákat, a harasztokat és a cikászokat. Eichler (1839-1887) rendszere már fejlődéstörténeti rendszer volt. A virágtalanokon belül több phylum-ot különített el, külön phylum-ba sorolta a harasztokat és ezt további classis-okra bontotta: Equisetinae (zsurlók), Lycopodinae (korpafüvek), Filicinae (páfrányok). Eichler rendszeréből fejlődött ki Engleré (1844-1930), aki a virágtalanokat már 12 csoportra osztotta fel, a XII. divisio-n belül két subdivisio-t különített el a Bryophyta-t (mohák), és a Pteridophyta-t (harasztok). Jött Wettstein (1895-1945), az ő rendszere Engler-éből fejlődött tovább. A száras növények (Cormophyta) egyik divisio-ja az Archegoniatae, ennek subdivisio-i: Bryophyta és Pteridophyta. A Pteridophyta-n belüli classis-ok: Psilophytinae, Lycopodiinae, Psilotinae, Articulatae, Filicianae. Soó Rezső (1903-1980) rendszerében a regnum Plantae 14. csoportja a Pteridophyta divisio (harasztok törzse).

A klasszikus haraszt rendszertan (még én is ezt tanultam 2000/01-es tanévben), a harasztok főtörzsét, a korpafüvek, a zsurlók, és a páfrányok törzsére osztotta fel (lásd csatolva az 1. számú mellékletben). Azonban ma már tudjuk, hogy a korpafüvek elváltak a többi harasztcsoporttól. ennek következtében a harasztok rendszere a következő két csoportra osztható: korpafűfélék és a zsurlók-páfrányok csoportja. A Pteridophyta, Pteridobionta (harasztok) elnevezés, mint törzs vagy főtörzs már nem naprakész.
A harasztok mai elfogadott rendszerét nagyrészt Smith és munkatársai alkották meg, 2006-ban (2.-3. számú melléklet). Podani János, „A szárazföldi növények evolúciója és rendszertana” című könyvében már ezt és a későbbi kutatások eredményeit írja le (ELTE Eötvös Kiadó, 2007). Ez a haraszt rendszer már a molekuláris biológia eredményeit és a morfológiai adatokat egyaránt felhasználja.

Rövid összefoglalás a harasztok rendszeréről, ha valaki a további „Levélcsodák” cikkek olvasása során, gyorsan vissza szeretné keresni, hogy hová is tartozik az a faj, amelyről épp olvas. Egyfajta tartalomjegyzékként is használható, bár a cikkek sorrendje nem fogja szigorúan követni a harasztok fejlődéstörténetét.

Korpafüvek törzse:
Durdafüvek (Isoetes fajok)
Csipkeharasztok (Selaginella fajok)
Korpafüvek (Lycopodium fajok)
Zsurlók és páfrányok törzse:
Zsurlók (Equisetum fajok)
Kígyónyelvpáfrányok (Ophioglossum fajok) és holdruták (Botrychium fajok)
Marattia fajok
Valódi páfrányok:
Osmunda fajok (királyharaszt)
Vízipáfrányok (Marsilea, Salvinia, Azolla fajok)
Páfrányfák (Cyathea és Dicksonia fajok)
Saspáfrány (Pteridium fajok)
Vénuszhajak (Adiantum, Hemionitis, Pelleae és Pteris fajok, csellingek)
Fodorkák (Asplenium fajok)
Tőzegpáfrány (Thelypteris)
Woodsia és Athyrium fajok
Bordapáfrányok (Blechnum)
Struccpáfrány
Pajzsikák (Cyrtomium, Dydimochlaena, Dryopteris, Polystichum, Rumohra)
Nephrolepis-ek
Davallia-k
Polypodiaceae (Microsorum, Phlebodium, Platycerium, Polypodium fajok)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.