Főoldal » A “kigyóbőrű” páfrány

A “kigyóbőrű” páfrány

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nemrég, hosszúkás, keskeny, sötétzöld színű, fényes levelekkel megjelent egy új páfrány a kertészetekben. Rövid kutatás után beazonosítottam az új jövevényt, az Aglaomorpha coronans ’Snake Leaf’-ként (vezérkép és galéria: 1.-5. kép). Az Aglaomorpha-k angol elnevezése Crown Fern, sem az alapfajnak, sem az új fajtájának a ’Snake Leaf’-nek még nincs magyar elnevezése. Az Aglaomorpha nemzetség a Polypodiaceae családba tartozik, több faját, fajtáját is termesztik. Fajlistát itt találtam.

A ’Snake Leaf’ fajta levelei akár 1m hosszúra is megnőhetnek, olvashatjuk a neten fellelhető angol vagy német nyelvű cikkekben, nevét pedig kígyóbőrre emlékeztető leveleiről kapta. Közép- és Dél-Amerikában őshonos, epifita páfrány. Pára- és melegigényes. Szerintem könnyen tartható, mert nálam már pár hete remekül érzi magát, hagyományos, páfrányos körülmények között. Ez félárnyékos helyet, és állandóan nyirkos talajt jelent. Aránylag gyors növekedésű, erre abból következtetek, hogy már három új levelet fejlesztett, három hét leforgása alatt. Kígyót, békát tartó embereknek ideális, mert terráriumban is könnyen tartható, dekoratív növény.

A galéria 6. képén egy másik kertészeti fajta az Aglaomorpha coronans ’Jims’ látható, a 7. képen pedig egy másik faj az Aglaomorpha meyeniana. A 8.-10. képeken a spóratartók változatossága más-más Aglaomorpha fajokon.

Végül egy meglepetés, hogy kit-mit hívnak még Aglaomorpha-nak, katt ide.

Képek forrása: vezérkép: www.floraholland.com, 1.-3. kép: saját fotók, 4. kép: www.plantes-et-jardins.com, 5. és 7. kép: www.phytoimages.siu.edu, 6. kép: www.oglesbytc.com, 8. kép: www.nopanoniwa.jp, 9. kép: www.rbg-web2.rbge.org.uk, 10. kép: www.plantsystematics.org.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.