Főoldal » A klasszikus zöld fal

A klasszikus zöld fal

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A külső és a belső terekben egyaránt terjedőben vannak az úgynevezett zöld falak. Cikkem első részében az egyik régi nagy klasszikust szeretném bemutatni, a borostyánt. A második részben pedig a vadszőlő fajok birodalmába nyerhetünk majd betekintést. A borostyán fajok fő elterjedési területe Dél-Európa és Észak-Afrika valamint Közép –és Kelet-Ázsia vidékei. Közép-Európa erdeiben, így nálunk is egy faj őshonos a közönséges vagy erdei borostyán. Az Alföldön csak ültetve fordul elő, a domb –és hegyvidékek erdeiben természetes állományait láthatjuk. Tudományos nevén Hedera helix. Angol elnevezése: Common Ivy, English Ivy. A Hedera-k az Araliaceae (borostyánfélék) családba tartoznak. Közeli rokonai az Aralia (arália) és a Fatsia (szobaarália) fajok. A Fatsedera x lizei (borostyánarália) a Fatsia és a Hedera kertészeti hibridje.

A Hedera fajok kúszó növekedésű, örökzöld növények, a természetben a talajon kúszva, és a fákra felfutva növekednek. A Hedera helix akár 10-15m hosszúra is megnőhet. Léggyökerekkel kapaszkodnak, így ha a kertben neveljük, sem igényelnek támasztékhoz kötözést, képesek erősen megkapaszkodni (galéria: 1. kép). Jól szemügyre vehetjük a borostyánoknál a heterofília (felemás levelűség) jelenségét. A talajon kúszó meddő hajtások levelei kisebbek, karéjosabbak, mint a felkapaszkodó, termő hajtások levelei (galéria: 2. kép).

Halványszínű, sárgászöld virágai ernyős virágzatba tömörülnek. Nyár végén, ősszel virágzik, a virágokat általában legyek porozzák be. Kékesfekete bogyói tavaszra érnek be (galéria: 3.-5. kép).

A borostyán, mint gyógynövény
Augusztus-szeptemberben gyűjtik még virágzás előtt a fiatalabb leveleket, de a késő ősszel gyűjtött virágos-leveles hajtásvégek is kiválóan alkalmasak drog előállítására. Köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatású légúti megbetegedések esetén. Teaként, köhögés elleni szirupként és oldatként (Hedelix cseppek) hozzák forgalomba. Levelei és termése szaponint tartalmaz, a termés mérgező, ezt ne fogyasszuk el, (forrás: Hieronymus Bock Hagyományos Gyógynövény Ismereti Iskola Faismeret című tankönyve).

A borostyán gondozása
A virágüzletekben kapható cserepes borostyánok szobában és kertben is nevelhetőek. Fantáziánk segítségével formára is alakíthatjuk (galéria 6.-8. kép), vagy bonsait is nevelhetünk belőle (galéria 9. kép). Belső terek elválasztására, boltívek kialakítására is alkalmas. Bátran metszhető, ha kordában akarjuk tartani tavasszal vágjuk vissza. Szaporítását zölddugványokkal és bújtással végezhetjük. Lassan telepszik meg a kertben, de miután begyökeresedett gyorsan növekszik. A tarka levelű fajták fényigénye nagyobb, ezek kevésbé alkalmasak az árnyékos területek növényesítésére. A közönséges borostyán árnyékos, száraz kertrészekben kiváló gyeppótló is lehet. A közönséges borostyánnak vannak több száz éves, 1-2 méteres törzskerületű példányai is. Már a középkorban is kultúrnövény volt.

Hedera fajok és fajták
A Hedera helix ’Arborescens’ fajta úgy jön létre, hogy a közönséges borostyán termő ágait gyökereztetik meg és cserepes növényként árusítják. Kevésbé erőteljes a növekedése, és fényigényesebb, mint az alapfaj. Falak, oszlopok, kerítések befutattására kiválóan alkalmas, virágzó és termő borostyán (galéria: 10.-11. kép).
A Hedera helix ’Erecta’ egy tömött növekedésű fajta, szárai mereven felfelé állnak, nem terül el a talajon. Sziklakerti kiültetésre is alkalmas (galéria: 12. kép). A galéria 13.-15. képén különböző Hedera helix fajták láthatóak, továbbiak itt.
A Hedera hibernica, magyar nevén ír borostyán, régebbi nevén Hedera helix ssp. hibernica vagy Hedera helix var. hibernica volt. Nyugat-Európában őshonos, nálunk a természetben kivadult példányaival találkozhatunk. Levelei nagyméretűek, erőteljes növekedésű növény. Tarka levelű fajtái is vannak, sárga-tarka fajta például a ’Sulphurea’. Kertészetekben nálunk is beszerezhető. Kevésbé fagytűrő, mint a közönséges borostyán, előfordulhat, hogy hidegebb teleken a levelei elfagynak, de tavasszal jól regenerálódik (galéria: 16.-17. kép).
A Hedera colchica vagy kaukázusi borostyán nálunk is áttelelő, kerti borostyán faj, de termőkori alakja csak enyhe telű vidékeken fejlődik ki. Tarka levelű fajtája a ’Sulphur Heart’ nálunk is kapható (galéria: 18. kép).
Szobai nevelésre alkalmas a Hedera canariensis, magyar nevén szobaborostyán vagy Kanári-borostyán. Régebbi elnevezése a Hedera algerensis. Védett, déli fekvésű kertekben nálunk is áttelelhet, de elvileg csak 5ºC-ig bírja a hideget. Nyáron tarthatjuk a szabadban, dézsás nevelésre kiválóan alkalmas, de nyáron fontos a rendszeres öntözése. Levelei nagyméretűek. Fehér-tarka fajtáját a ’Gloire de Marengo’-t, mediterrán kertekben gyakran ültetik. Mindenképpen világosabb helyen neveljük, mert árnyékban elveszíti levelének szép tarkázottságát (galéria: 19. kép).
A Hedera maderensis Madeira szigetén honos borostyán faj, nálunk nem télálló, csak cserepes növényként tarthatjuk. További borostyán fajok itt.

A képek forrása
Vezérkép: www.abloomsburylife.blogspot.com, galéria: 1. kép: www.visualsunlimited.photoshelter.com, 2. kép: www.biolib.cz, 3. kép: www.luirig.altervista.org, 4.-5. és a 13.-15. kép: saját fotó, 6.-8. kép: www.quakelplant.nl, 9. kép: www.artofbonsai.org, 10. kép: www.xl-green.com, 11. kép: www.mygarden.org, 12. és 17.kép: www.esveld.nl, 16. kép: www.terra.hu, 18. kép: www.plant-pictures.net, 19. kép: www.vrtnarija-rast.si.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.