Főoldal » A “Kopački rit”

A “Kopački rit”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hely amiről írok, Baranyában található – igaz ma már nem Magyarországon – de azért Baranyában, a horvát oldalon. 

Horvátország észak-keleti részében, Baranyában, ott ahol a Dráva a Dunába ömlik, helyezkedik el a híres Kopácsi Rét. A pleisztocén korban történt földmozgások következtében keletkezett, érdekes réti-mocsári vegetációval és sajátos állatvilággal, különböző mocsári madárfajtákkal és nagytestű emlősökkel (egyedülálló bellyei szarvas) – a régmúlt időből való Pannon-síkság egyedülálló darabját képezi. A 229 km2 területű Kopácsi Rét kitüntetett helyet foglal el az európai, sőt a világ hasonlóan védett területeinek listáján. A világ víz borította lápok–nádasok védelmét, megőrzését kezdeményező Ramsari Konvenció jegyzékén szerepel és előjegyezték az UNESCO kulturális és természeti örökség listájára is.

[token node title-raw]

A Pélmonostor – Eszék (Beli Manastir – Osijek) útról letérve – a sok helyütt jól kitáblázott és könnyen megtalálható Kopács falu szélén elhaladva rendezett parkolóba érsz a Kopacki rit -en. Majd a talpas ház recepcióján a tisztesség kedvéért akár belépőjegyet is vásárolhatsz az itt található kis kanális megnézéséhez. Aminek mentén ezerszám békák, vizimadarak no meg a közeli házakból idetotyogó libák és kacsák között sétálgatva igazi mocsári rét világot láthatunk.

[token node title-raw]

Az előző helyről kicsit továbbautózva a töltésen lévő műúton újabb parkoló következik egy felirattal: BROD. Itt megállva lesétálhatsz a holtág mellé, ahol rendezett kikötő és jó esetben két kikötött sétahajó fogad, ám menetrend, vagy információ ezek indulásáról sehol. 

[token node title-raw]

[token node title-raw]

A hely valóban szép, de valahogy többet vártam tőle az internetes honlapja alapján http://www.kopacki-rit.com/.  

Persze azért pár tájékoztató tábla (szigorúan horvát nyelven) jelzi , hogy ez tulajdonképpen Prirodna park, horgászterület, és madár rezervátum.

[token node title-raw]

/A képek a szerző saját fotói. Továbbiak a képgalériában/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.