Főoldal » A léggömbvirág

A léggömbvirág

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amit a hagyományos kínai orvoslás is kedvel

A Platycodon a harangvirágok közeli rokona, a Campanulaceae családba tartozó évelő növény, a nemzetség egyetlen faja. Hazája Kelet-Ázsia, nálunk kerti dísznövény. Magyar elnevezései: léggömbvirág, ballonnövény, hírharang. Előbbieket a felfúvódott virágbimbójáról kapta. Angol és német elnevezései is ezt tükrözik (Balloonflower, Ballonblume). Angolul még kínai (Chinese bellflower), vagy japán harangvirágnak is hívják (Japanese bellflower), attól függően, hogy melyik területről származik. Koreai megnevezése: doraji. Tudományos, latin fajneve: Platycodon grandiflorum syn. P. grandiflorus.


Húsos karógyökere van . Laza, jó vízelvezetésű, tápanyagban dús talajba ültessük, de nyáron öntözést kíván. Ne bolygassuk, mert a gyökérzet nem viseli el a tőosztást és az átültetést. A talajba visszahúzódva telel át, késő tavasszal hajt ki. A répagyökérben sok az inulin. A hagyományos kínai gyógyászatban gyakran alkalmazott drog. Leginkább légúti megbetegedésekben használják nyákoldó hatása miatt. Koreában gyakran használták kezelésére. Gyógyászati alkalmazása mellett a konyhaművészetben is felhasználják saláták készítésére. Magas szénhidrát, kálcium és vastartalmú táplálék. A 2-3 éves gyökereket szedik, fel tavasztól-őszig gyűjthető. Főzés előtt hideg vízbe kell áztatni, hogy csökkenjen a kesernyés íze. Ezután megpirítják, hideg vízzel leöblítik, majd fűszerezik. Hagyományosan ecet, cukor, só és bors a fűszere, de szójaszósszal  vagy chili-vel is elkészíthető.

A hajtás felfelé törő, az alapfaj 40-70cm magas. A kertészeti fajták közül a Japán nemesítésű Astra sorozat tagjai , alacsony, tömött, bokros növekedésűek. Leveleik általában tojásdadok, fűrészes szélűek, kékeszöld színűek. A csigák kedvelt tápláléka. Vegetatív szerveikben tagolt tejcsövek vannak, a tejnedve fehér színű.

Nyáron hozza fehér, kék, vagy rózsaszín virágait. Az alapfaj virága kék, ritkábban fehér, a kertészeti fajták rózsaszínűek is lehetnek. Virágait a szárak végén és a felsőbb levelek hónaljában hozza. A kinyílt virágok átmérője eléri az 5-8cm-t. A bibeszálon pollengyűjtő szőrök vannak. A magháza rekeszes, 2-5 termőlevélből fejlődik ki a sokmagvú toktermés . A magvakat március-áprilisban vessük el vagy nyáron alapi dugványozással szaporíthatjuk.

A Platycodon gyógyhatásai és felhasználása
Gyulladáscsökkentő, nyákoldó, vércukorszint csökkentő. Kutatják immunerősítő és tumorellenes hatásait is. Felhasználják asztma, gyomorfájdalom, furunkulus (leveleit használják), hasmenés (a megsütött gyökeret olajjal fogyasztják), szülés utáni regeneráció, menstruációs fájdalom, höröghurut, álmatlanság és fogfájás gyógyítására.
Gyógynövényként legrégebben Koreában használják, a kínai orvoslásban később terjedt el. Kínában a  népdalok szövegében is gyakran találkozhatunk a hírharang nevével. Japánban pedig egyes klánok címerében is megtalálható.

Fajták, változatok
Platycodon grandiflorum var. mariesii: kék, ritkábban fehér virágú változat.
Platycodon garndiflorum var. apoyama: törpe növekedésű, kék virágú .
’Astra Blue’, ’Astra White’, ’Astra Pink’: 15-20cm magasak, virágaik 4-5cm átmérőjűek.
Kétkörös virágtakarójú fajták: Astra sorozatban: ’Semi-Double Lavender’, ’Semi-Double Blue’, ’Semi-Double White’, ’Double Blue’, ’Double Pink’; Hakone sorozatban: ’Blue’, ’White’ .
Magasabb növekedésűek: ’Alba’ (szimpla virágú, 60-90cm magas, fehér vagy krémfehér színű), ’Fuji Blue’, ’Fuji Pink’, ’Fuji White’, ’Komachi’ (kék virágú).
Magyarországon leginkább az Astra sorozat tagjai szerezhetőek be kertészetekben, virágüzletekben.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.