Főoldal » A légtisztító szobanövények – Air So Pure

A légtisztító szobanövények – Air So Pure

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A légtisztító szobanövények karrierje a NASA kutatólaboratóriumaiban kezdődött el. A tudósok azzal a szándékkal kezdtek a kutatásokba, hogy kiderítsék, miként tudnának jobb légkört biztosítani az asztronautáknak az űrutazások alkalmával. Kutatásaik vezettek arra a felismerésre, hogy a körülöttünk lévő levegőből belélegzett káros anyagok lehetnek a hátterében több betegségnek. Például a légutak nyálkahártyáinak gyulladása, az asztma, a fejfájás, és a köhögés.

Több növényfajnak felfedezték azt a tulajdonságát, hogy a szén-dioxid megkötésén túl, egyéb káros anyagokat is képesek megkötni a levegőből, nagy mennyiségű benzolt, formaldehidet, triklóretilént. A légtisztító növények listáját több magyar nyelvű oldalon is megtaláljuk, ha a keresőoldalakon beírjuk a légtisztító növények kifejezést.

Ezt a hosszú növénylistát és ezeket a tulajdonságokat vette alapul egy másik kutatócsoport, hogy kiszelektálják közülük a leghatékonyabb légtisztítókat, majd marketing stratégiát építettek e növények köré. Így jött létre Hollandiában az ’Air So Pure’ növények csoportja. Amely csoportba tehát olyan szobanövények tartoznak, amelyekről tudományosan bizonyították, hogy az egészségre pozitív hatásuk van, azáltal hogy természetes légtisztítók.

Az ’Air So Pure’ fajok: Nephrolepis exaltata fajták – szobapáfrány, Spatiphyllum sp.– vitorlavirág, Hedera helix fajták- borostyán, Phlebodium aureum – narancspöttyöspáfrány, Chrysolidocarpus lutescens  – aranygyümölcspálma, Calathea sp.– zebralevél fajták (fotókat ebben a sorrendben lásd a galériában).

Hollandiában a további kutatásokat (2010-2011-ben) iskolákban folytatták, Dr. John Klein Hesselink (TNO kutatócsoport) és Prof. Dr. Bert van Duijn (Fytagoras Plant Science csoport) vezetésével. Kezdetben 12 osztályban végezték el a kísérleteket, több héten át. Megállapították, hogy a légtisztító növényekkel benépesített terekben nőtt a diákok koncentráló képessége, többet és hatékonyabban tudtak dolgozni és jobb volt a közérzetük, mint a növények nélküli osztályokban.

A képek forrása
Vezérkép: www.wonenwonen.nl/bloemen-en-planten/air-so-pure-kamerplanten, galéria képei: www.airsopure.nl.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.