Főoldal » A mexikói narancsvirág

A mexikói narancsvirág

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ismerkedjünk meg a Rutaceae család egy újabb, kedves fajával, a Choisya ternata-val. A rutafélékhez tartoznak a Citrus fajok is, így nem véletlen, hogy sok más ide tartozó fajnak a virága illatában hasonlít a citromhoz vagy a narancshoz. Egyik előző cikkemben írtam a narancsvirágfáról, most a mexikói narancsvirágot szeretném bemutatni. Latin nevét Jacques Denis Choisy, svájci botanikusról kapta, angolul pedig Mexican Orange Blossom-nak vagy Mock Orange-nak nevezik.
Mexikó, Texas és Arizona vidékeiről származik. Örökzöld kistermetű cserje, 1-3 méter magasra nő meg, népszerű kerti növény, hazájában gyakran ültetik nyírott sövényként (galéria: 1. kép).

Fehér, illatos virágai május-júniusban nyílnak. A virágoknak 4-7 sziromlevele, 8-15 porzószála van, a bibe zöld színű. A méhek előszeretettel fogyasztják a nektárját (galéria: 2.-3. kép). A kis cserje levelei fényesek, illatosak, három hosszúkás levélkéből állnak. Leveleiből kinolin alkaloidokat izoláltak, ezek heterociklusos aromás vegyületek. A C. ternata-ból izolálták a ternanthranin nevű illóolajat, amely antinociceptív hatású (a fájdalomérző receptorokat gátolja).

Gondozása:
-napos vagy félárnyékos helyre ültessük
-az elnyílt virágokat vágjuk le, ősszel másodvirágzásra számíthatunk
-az elfagyott részeket májusban vágjuk vissza, akár 25-30 cm-re is visszavághatjuk, de virágozni csak a következő évben fog. Így nem csak az elfagyott részeket távolíthatjuk el, hanem a bokrunkat meg is fiatalíthatjuk.
-augusztusban dugványozással szaporíthatjuk

Fajtái:

’Aztec Pearl’: C. arizonica x C. ternata hibridje
’Goldfinger’
’Sundance’, lombja sárgás színű (vezérkép és galéria: 4. kép)

További Choisya fajok: C. dumosa, C. katherinae
Képek: www.primerplants.com.au, www.nzplantpics.com, www.gardenaction.co.uk,
www.oregonstate.edu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.