Főoldal » A narancsvirágfa

A narancsvirágfa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A narancsvirágfa a karilevél rokona, latin neve Murraya paniculata, régebben a Chalcas nemzetségbe sorolták. Egyéb magyar nevei: narancsjázmin, kínaimirtusz. A narancs és a jázmin nevek illatos virágaira utalnak, a mirtusz elnevezés pedig a mirtuszhoz hasonlító leveleire. Bár a mirtusz (Myrtus communis) levelei kihegyesedők, míg a narancsvirágfa levélcsúcsai lekerekítettek.

A rutaceae családba tartozik, a citrusfélék rokona. Ázsiában és Ausztráliában őshonos és az USA déli részén meghonosodott. Hazájában kisebb termetű fa vagy cserje, örökzöld, nálunk a szobában tartva nem nő túl nagyra. Apró, illatos, fehér virágai egész évben nyílnak, méhek porozzák be. Termései aprók, tojásdadok, piros színűek, a gyümölcsevő madarak előszeretettel fogyasztják.

Gondozása:
Ügyeljünk rá, hogy a talaja ne száradjon ki, tavasztól-őszig rendszeresen öntözzük, télen viszont kevesebb vizet kapjon, ekkor elegendő heti egy öntözés. Világos, félárnyékos helyen tartsuk, nyáron a szabadban is állhat. Márciustól-októberig kéthetente tápoldatozhatjuk. Levelei ehetőek, hazájában gyógynövényként is felhasználják. Bonsai is nevelhető belőle, angol nyelvű bonsai-os oldalakon erről bővebben tájékozódhatunk.

Egyik másik faj a Murraya exotica (syn. Chalcas exotica, Murraya paniculta ’Exotica’), nálunk ritkábban beszerezhető, az előző fajtól abban tér el, hogy levelei nagyobbak, és nem őshonos Ausztráliában.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.