Főoldal » A “pajzán” orchidea

A “pajzán” orchidea

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az orchidea, és a szinonimája a kosbor név eredete is elég pajzán történetekre vezethető vissza.

Az orchidea név eredeténeknek két változata van: Az egyik, hogy a növény neve a görög, illetve az hasonló orvosi latin „orchis” szóból származik, melynek jelentése „here”. Ennek magyarázata pedig az, hogy egyes európai orchidea fajnak a gyökerei ikergumók, melyek nagyon hasonlítanak a férfiak páros szervére.

A másik magyarázat egy görög mítosz, melyben az Orchis névre hallgató ifjú egy bacchanália (a bor- és a mámor istenének Bacchusnak tiszteletére tartott, nem éppen az erkölcsösségről híres ünnep) alkalmával beleszeretett egy szűz Bacchus papnőbe és magáévá akarta tenni. Hogy a koitusz megtörtént-e, vagy sem, arról megoszlanak a fennmaradt mondák, ám a lényeg az, hogy az emberek és a többi papnő emiatt nekiestek Orchis-nak, és testének darabjait szétszórták a közeli mezőn. A fiú apja visszakövetelte gyermekét az istenektől, de azok nem teljesítették kérését, viszont úgy rendelkeztek, hogy Orchis darabjai minden évben tavasszal virág formájában visszatérhetnek a földre, s ez a virág lett az orchidea.


A kosbor név pedig onnan eredhet, hogy a középkorban a kosok porrá tört heréjét is alkalmazták a nemi vágy serkentésére.  De akár orchideának, akár kosbornak nevezzük, máshol is szexuális jellegű gyógyhatást tulajdonítottak neki:

Az ókorban az ochideagumókkal még a születendő gyermek nemét is befolyásolni próbálták – a friss, duzzadó gumó kisfiú, a száraz, összeaszott gumó lányutód születésének kedvezett hitük szerint.

Az ókori görög ifjak kosborból font koszorút viseltek a föld termékenységének ünnepén, Démétér napján és azt tartották, hogy a gumók fogyasztása lehetővé teszi az erőteljes és egészséges nemi életet, és fogyásztásával minden férfi Priaposzhoz, a férfiasság és az emberi termékenység mitológiai alakjához válik hasonlóvá.


Egy másik legenda szerint Szíria királyára, Antiochusra olyan erővel hatott a vörös színű orchidea gyökeréből főzött serkentőszer, hogy egymás után hetven nőt elégített ki (valószínűsíthető, hogy a vörös színű orchidea virág (lásd lent) kinézte is megihlette a szíriai király fantáziáját.)


Angliában és Törökországba is a XIX. század közepéig a bíbor kosbor gyökerének felhasználásával készült, salep elnevezésű szer hétköznapi italnak számított, és a a vágykeltők kategóriájába tartozott. De ugyanígy kedvelték Indiában, Afganisztánban, Németországban és Görögországban is. (A kelet európai országban tapasztalható népszerűségét feltehetőleg nagyrészt a hatásával kapcsolatos hiedelmek tartják életben máig is).


Kínában a legkívánatosabb nőket orchidea illatúnak nevezték.   

Az orchideák közé tartozik a közismert fűszer, a vanília növény is. A vanília orchidea (Vanilla planifolia lásd lent) története maya eredetű, és ebben is található egy kis erotika: az szép maya istennő, Xanath (aki híres volt arról, hogy nem vetette meg a halandó férfiak társaságát) beleszeretett egy izmos, ifjú totokán indián harcosba. Az istenek tanácsa viszont nem megtiltotta nekik, hogy viszonyuk legyen, ezért Xanath, isteni erejét felhasználva, csodálatos virággá változott, mely erőt és áldást hozott a totokán népre. Manapság az orchideát, amivé az istennő változott – vaníliának nevezzük, kinek/minek értékét már az aztékok is felismerték és a spanyolok számára az adót is többek közt orchideában fizették.


Az orchideák ekkortájt, a 18. században kerültek Európába. Linné az 1753-ban megjelent Species plantarum-ban (az első növényismereti nevezéktan) már 16 orchidea fajt írt le. Magyarországra az első trópusi, szubtrópus fajok (mert endemikus, azaz bennszülött kosborok vannak egyébként nálunk) 1820-ban kerültek gróf  Forgách Ferenc birtokába, többek közt egy vanília faj (Vanilla aromatica), de Széchnyi Istvánnak is volt pár csónakorchideája (Cymbicium).


És végezetük, hogy legyen tudományos érdekesség is az orchidea nevéről: az 1080 Orchis (ideiglenes jelöléssel 1927 QB) a Naprendszer kisbolygóövében található aszteroida, amit Karl Wilhelm Reinmuth fedezett fel 1927. augusztus 30-án.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.