Főoldal » A rovarokkal táplálkozó kancsóka

A rovarokkal táplálkozó kancsóka

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Nepenthaceae családba egyetlen nemzetség, a Nepenthes, azaz kancsóka tartozik, amely közel 80 fajt foglal magába. Legközelebbi rokonai a harmatfűfélék (Drosera sp.), és a légycsapófélék (Dionaea sp., Aldrovanda sp.). A Nepenthes fajok főként Délkelet-Ázsiában őshonos kúszónövények.

A kancsókák, a harmatfüvek és a légycsapófélék egyaránt a rovaremésztő növények közé tartoznak, ez annyit jelent, hogy a növekedésükhöz szükséges nitrogénmennyiséget rovarok megemésztéséből fedezik. A rovarok elfogására általában különféle levélmódosulások alakulnak ki, ez a kancsókák esetében egy kancsószerű képződmény a levelek végén, amely emésztőnedvet tartalmaz (ez a gyomornedvhez hasonló folyadék).

A kancsók mérete és alakja fajtára jellemző bélyeg, a különféle Nepenthes fajoknál más és más. A kereskedelemben leggyakrabban két faj kapható. Gyűjtőktől azonban ennél több is beszerezhető.

Szobai tartásra is alkalmas növény, nem feltétlenül kell üvegházzal rendelkeznünk, ahhoz, hogy kancsókát sikeresen neveljünk. Az, hogy a magas páratartalmú helyet kedveli, általában annyit jelent, hogy a talaját soha ne szárítsuk ki teljesen, ne tegyük tűző napra (déli fekvésű ablak közelébe), és lehetőleg más növények társaságában tartsuk, néha vízzel permetezhetjük az egész növényt. Tápoldatozni nem szükséges, de néha adhatunk kancsóiba egy-egy nagyobb legyet vagy tücsköt, ha feltétlenül etetni szeretnénk, a húsipari termékeket mellőzzük. A talaját ne tápoldatozzuk, táprúdakat semmi esetre se szúrjunk a talajba, lombtrágyával azonban permetezhetjük, körülbelül kétheti (októbertől márciusig), heti (márciustól októberig) gyakorisággal. Ültetőközegnek legalkalmasabb a savanyú pH-jú, laza, tőzeges talaj, vagy tőzeg. Szaporításával mi is könnyedén próbálkozhatunk, a túl magasra nőtt hajtásokat visszavághatjuk és vízben vagy tőzegben könnyen meggyökereztethetjük, a visszavágott növényünk pedig elágazik, és kancsókat fejleszt.

Előfordulhat, hogy növényünk minden igyekezetünk ellenére sem növeszt kancsókat, ez akkor fordul elő, ha túl sok táplálékot kap, csökkentenünk kell illetve egy időre be is szüntethetjük a lombtrágyázást. Az elszárad kancsókat vágjuk le. Gyakoribb permetezéssel biztosítsunk számára magasabb páratartalmat és talaját ne szárítsuk ki, azonban nem vízinövény, ezt ne felejtsük el. A növény díszítőértékét a változatos kancsói adják, ritkán virágzik. Egész évben meleg, inkább félárnyékos, mint napos helyen tartsuk, nyugati illetve északi fekvésű ablakok ideális növénye. Ha túl erős fény éri levelei vörösre színeződnek, ez nem betegség, csak egy élettani jelenség.

A képeken a kancsóka virágzata, rovarcsalogató nyílása és annak fedele látható.
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.