Főoldal » A szellőrózsákról

A szellőrózsákról

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szellőrózsák, a Ranunculaceae családba tartozó, gumós vagy rizómás évelő növények. Tavasszal, nyáron vagy ősszel virágoznak. Magyarországon négy, tavasszal virágzó fajuk őshonos. Az Anemone nemorosa, az Anemone trifolia, az Anemone ranunculoides és az Anemone sylvestris.

Kertekbe ültetve vagy vágott virágként találkozhatunk még több szellőrózsa fajjal: Anemone blanda, Anemone coronaria, Anemone hupehensis, Anemone hupehensis var. japonica, Anemone pavonina.

Anemone nemorosa – berki szellőrózsa

Fehér virágai kora tavasszal nyílnak. Lomberdőkben él, a bogláros szellőrózsához hasonló körülmények között. A talajban vízszintesen kúszó rizómái vannak. A bükk és gyertyánelegyes erdőket kedveli a leginkább és az égerligeteket. Galéria 1. kép.

Anemone trifolia – hármaslevelű szellőrózsa

Virágai a nemorosa fajhoz hasonlóan fehér színűek. Leveleiről azonban könnyen felismerhető, mert azok három levélkéből állnak. Kora tavaszi virág és szintén lomberdőkben él. Galéria 2. kép.

Anemone ranunculoides – bogláros szellőrózsa

Virágai sárgák, kora tavasszal nyílnak. A természetben szintén a lomberdőkben találkozhatsz vele. A bogláros szellőrózsának is, a talajban vízszintesen kúszó rizómái vannak. Levelei tenyeresen összetettek. Kedveli a napos, száraz területeket.

Kertészetekben is kapható faj. Kertedbe lombos fák alá ültesd, még lombfakadás előtt virágzik, így a fa nem árnyékolja. Vezérkép és galéria 3. kép.

Anemone sylvestris – erdei szellőrózsa

Erről a gyönyörű fehér virágú évelő növényről a Bangabotanika oldalamon írtam részletesebben. Galéria 4. kép.

Anemone blanda – csinos szellőrózsa

Ezt a fajt tavasszal vásárolhatod meg hajtatott, cserepes növényként a virágüzletekben. Vékony szirmú, kisméretű, kék virágai vannak. Nagyon kedves növény. Ősszel gumókkal szaporíthatod, a sziklakerted árnyékosabb, hűvösebb helyén is jól érzi magát, bár ott tavasszal később hajt ki, mint a meleg, szárazabb helyeken. Kisebb csoportokba ültetve mutat a legszebben. Galéria 5. kép.

Anemone coronaria – koronás szellőrózsa

Vágott virágként a leggyakoribb szellőrózsa faj. Ha teljesen bimbós állapotban látod az üzletekben, azt is nyugodtan megvásárolhatod, mert a vázában szépen kinyílik. Tartós vágott virág. Telt virágú fajtái is vannak. Galéria 6.-8. képén szép szellőrózsa csokrokat láthatsz.

Anemone hupehensis – kínai szellőrózsa

Virágai nagyok, fehérek vagy halvány rózsaszínűek. A nyár végén és kora ősszel virágzik. Kerti évelő növény. Hajtásai elágaznak, akár a 90 cm magasságot is elérhetik. Kedvelt kerti dísznövény, évelőágyakba és önállóan ültetve is szépen mutat. Galéria 9. kép.

Anemone hupehensis var. japonica – japán szellőrózsa

A japán szellőrózsa a kínai szellőrózsának egy változata. Szinonim elnevezései: Anemone japonica, vagy Anemone x hybrida. Az alapfajhoz hasonlóan elágazó virágszárai vannak.150 cm magasra is megnőhet. Nagyon dekoratív növény, nálunk is teljesen télálló.

Anemone pavonina – pávafoltos szellőrózsa

Kerti dísznövény, gumós évelő. Virágai piros, bordó színűek vagy rózsaszínűek, a porzótáj sötét színű. Tavasszal virágzik, 30-40 cm magasra nő meg. Galéria 10. kép.

Nálunk az Eustoma vagy Lysianthus-t is gyakran szellőrózsának nevezik. De ez egy másik növény, az Anemona fajokkal csak távolabbi rokonságban van. Vágott virágként vagy cserepes virágzóként árusítják. Fehér, rózsaszín, pink, világos- és sötétlila, illetve cirmos virágszínű fajtáit termesztik. Galéria: 11. kép.

Képek forrása: vezérkép és galéria 3.- 4., 9, és 11. kép saját fotóim. Galéria 1. kép: www.pottertons.co.uk, Galéria 2. kép: www.luontoportti.com, Galéria 5. kép: www.rhs.org.uk, Galéria 6. kép: www.bouquetweddingflower.com, Galéria 7. kép: www.weddingwindow.com, Galéria 8. kép: flowerhomes.blogspot.com, Galéria 10. kép: www.visoflora.com.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.