Főoldal » A szemérmes mimóza

A szemérmes mimóza

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szemérmes szobanövényünk a Brazíliából származó szemérmes mimóza, latin nevén Mimosa pudica (vezérkép és 1. kép). Vadon ma már Dél-Amerikán kívül más földrészek trópusi területein is meghonosodott. Nálunk cserepes növényként, fiatal magoncokat árusítanak, több kis növény van egy cserépbe ültetve.
A mimóza érdekessége, hogy levélkéi érintésre és éjszaka összecsukódnak illetve a levélnyél lehajlik, erről a mozgásról a Növénytitkok blogomban írtam bővebben. Virágaik kicsik, a hosszú porzószálak lilásak, rózsaszínűek, a virágok fejecskevirágzatba tömörülnek, július-augusztusban nyílnak.

Nem túl könnyű feladat a mimóza nevelése, leginkább a rendszeres öntözésre kell odafigyelnünk. Világos, meleg helyen neveljük, ősszel visszavághatjuk. Azonban nehéz átteleltetni, mert kevésbé kedveli a téli fényszegény időszakot. Magról könnyen szaporítható, így minden tavasszal nevelhetünk új mimózát magunknak. Már februárban elvethetjük a magvakat, cserépbe, általános virágföldbe. A kikelt magvakat ritkíthatjuk, hogy legyen elég hely a magoncok növekedésre, később 2-4 kis növényt ültessünk át egy cserépbe. Fontos, hogy a fiatal növénykék hajtáscsúcsait ne csípjük ki.

A Mimosa nemzetségnek több száz faja ismert, mind Dél-Amerikából származnak. Fák, cserjék vagy évelő lágyszárú növények. Mimózaként Acacia fajokat is árusítnak, az Acacia nemzetségbe fagytűrő vagy fagyérzékeny fák és cserjék tartoznak. Porzószálaik sárga színűek.

Mimózaként árusított fajok listája, és felhasználásuk:
Mimosa pudica – szemérmes mimóza, valódi mimóza; cserepes szobanövény
Mimosa floribunda syn. Acacia floribunda, Acacia retinoides, vágott virág
Acacia dealbata és fajtái – ezüst akácia; dézsás növény (2.-4. kép)
Acacia longifolia – füzéres akácia; dézsás növény; vágott virág
Acacia armata syn, A. paradoxa – szúrós akácia, kengurutövis; dézsás növény
Acacia baileyana, dézsás növény

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.