Főoldal » A titokzatos külsejű denevérvirág

A titokzatos külsejű denevérvirág

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sokan orchideának vélik ezt az igen érdekes virágfelépítésű növényt. A Tacca fajok régebben önálló családba tartoztak. Az APGII rendszer (2003-ban) azonban a Taccaceae (kócóshagymafélék) családot összevonta a Dioscoreaceae családdal. A Tacca-k az esőerdők aljnövényzetében élő, egyszikű, lágyszárú, rizómás, évelő növények, pántrópusi elterjedésűek. Nálunk cserepes virágzó dísznövényként árusítják a virágüzletekben, a Tacca chantrieri egy fajtáját. Áprilistól egészen december-januárig vásárolhatunk virágzó egyedeket.
Virágaik harang alakúak, bókolók, kétivarúak, hat lepellevelük van, és álernyővirágzatba tömörülnek. Rovarbeporzásúak, legyek a beporzóik. Fellevelei zöldek vagy bíborszínűek, fehérek, barnák vagy feketék, murvalevelei fonalasak, lecsüngők (bajusz). Egy virágzatban általában 6-12 virág található. A virágok a murvalevelek hónaljából erednek. Termésük bogyó vagy tok. Leveleik tőlevélrózsát alkotnak, általában egy-két virágszár (80-120cm-es) emelkedik ki a levelek közül. A levelek erezete hálózatos.

Tacca chantrieri ’Aameyri’: magyar elnevezése fekete denevérvirág vagy macskabajusz. Angol elnevezései: Black Bat Flower, Bat-head Lily, Devil Flower, Cat’s Whiskers.
A denevérvirág Kínában őshonos, Yunnan tartományban. Virágai, fellevelei és a bajusz feketék.
Gondozása: tőzeges talajt és a növekedési időszakban (februártól-októberig) állandó vízellátást igényel, havonta tápoldatozhatjuk (orchideatáppal), nagyon érzékeny a kiszáradásra, ha állandóan melegben és nedvesen tartjuk, számíthatunk az újravirágzásra. A szakirodalomban azt találjuk, hogy nem kedveli a pangó vizet, de én a Tacca-mat a vízipálmához hasonlóan öntözöm, mindig hagyom egy kis vízben állni és remekül érzi magát. Kivéve a téli pihenési időszakában, ekkor egy kicsit szárazabban kell tartani. Amire nagyon érzékeny, az a tűző napsütés, mindenképpen árnyékos helyen tartsuk. Egész évben meleg helyet kíván, min.18°C-os hőmérsékletet, langyos, mészmentes vízzel öntözzük. Félárnyékos védett helyre, nyáron a szabadba is kitehetjük. A virágbimbó megjelenésétől 1-2 hónapig tart a virágzás. Ha elnyílt a virág, vágjuk le a virágszárat. Tavasszal tőosztással, magvetéssel szaporíthatjuk.

Tacca integrifolia: fehér denevérvirág, angol elnevezései: Purrple Bat Flower, White Bat Flower.
Hazája Északkelet-India, Malajzia, Szumátra, Borneó, Jáva, Thaiföld. A fellevelek színe fehér vagy barna, a bajusz fekete. Kultúrában tavasszal virágzik, ritkábban kapható faj. Gondozása ugyanaz, mint a Tacca chantrieri-nek.

Egyes Tacca fajokat (T. leontopetaloides, T. cristata) tápláléknövényként termesztenek a trópusokon, magas keményítőtartalmú rizómáit fogyasztják (tacca keményítő). Ázsiában kedvelt eledel.

Tacca fajok:
Tacca ankaranensis
Tacca arctocarpifolia
Tacca chantrieri
Tacca chantrieri ‘Aameyri’
Tacca cristata
Tacca esquirolii
Tacca gaogao
Tacca hawaiiensis
Tacca integrifolia
Tacca laevis
Tacca leontopetaloides
Tacca minor
Tacca multifida
Tacca palmata
Tacca paxiana
Tacca pinnatifida
Tacca pinnatifida subsp. involucrata
Tacca plantaginea
Tacca subflabellata

A fotókon a Tacca chantrieri látható.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.