Főoldal » A város madarai….

A város madarai….

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az 1970 -es évek végén, a ’80 -as évek eljén létezett egy Panta Rhei nevű zenekar. Debrecenben alakultak meg 1974 -ben, vidéki együttes lévén nem igazán kerültek be az akkor igencsak Budapest centrikus zenei világba. Érdekes hangzású, igényes zenét játszottak, az elektronikus hangzást keverve folkkal, talán így jellemezném én. De mi köze ennek a zenekarnak a madarakhoz? A kérdés jogos…. Egyik daluk (fekete lemezen jelent meg anno) az Ősz címet kapta, abban énekelnek – zenélnek a ‘Város madarairól’ – “odalent a tereken, szürkén – kormosan, a város madarai élnek csapatosan”…..

A város madarai nekem a pécsi galambokon kívül mindig is az uránvárosi (Pécs) nyárfákon tömegesen fészkelő vetési varjak volt. Nem szép madarak, csúnya hanggal, lomha röptével, kicsit az elmúlást és talán a halált juttatta eszembe mindig is népes kolóniájuk. De hozzátartozott a városképhez, itt éltek, kinek bosszúságot, kinek közönyt, kinek némi örömet okozva talán.

A múlt év tavasszán aztán kivágták a Megyeri utca melletti kiserdőt, az egyik fészkelőhelyet, és ezzel elindult egy érdekes lavina.

Ezt a cikket tegnap olvastam a bama.hu – n. Szeretném teljes terjedelmében közreadni, érdekes és talán tanulságos cikk.

“Rossz döntés volt a varjúfészkek eltávolítása”

 2012. március 5. 10:49 Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportja

“Láncfűrésszel vágták le a szakemberek a varjúfészkeket tartó ágakat Pécsen a Berek utcában, a természetvédők szerint rossz döntést hozott az önkormányzat.

Levágták a fészkeket tartó ágakat

Február 29-én a pécsi önkormányzat megbízásából a BIOKOM Kft. munkatársai a Berek utcai platánfákról eltávolították a vetésivarjú-fészkeket. Az értelmetlen fészekleverések a Zöldhatóság előzetes engedélyével történtek. A BIOKOM Kft. honlapján az szerepel, hogy széleskörű egyeztetést követően jártak el, csupán azt nem tudni, hogy mit értenek ez alatt – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportja.

Az egyesületet decemberben hívták meg egy tárgyalásra, mely során kiderült, hogy az önkormányzat már beadta a fészkek leverésére vonatkozó kérelmét a Zöldhatóságnak. A kérelem beadása előtt a megye legnagyobb taglétszámú, és a varjak állományára vonatkozóan is pontos felmérési adatokkal rendelkező természetvédelmi szervezetének véleményét ki sem kérték. Igaz, ez nem volt kötelező – olvasható hírlevelükben.

A tárgyaláson az egyesület képviselőjének érvelésére az önkormányzat és a BIOKOM Kft. képviselője is belátta, hogy a fészekleverés nem a megfelelő módszer a probléma megoldására. Sokkal inkább az érintett lakossági rétegek felé irányuló megfelelő kommunikáció oldhatja fel a konfliktust. Ehhez fel is ajánlotta az egyesület segítségüket. A város döntéshozói azonban másként ítélték meg a helyzetet, és a fészkek leverése mellett döntöttek.

Szentlőrincen nem vált be a fészkek eltávolítása

A Zöldhatóság a varjak fészkeinek eltávolítására néhány évvel ezelőtt Szentlőrincen is engedélyt adott. A dolog azonban rosszul sült el. A varjak szétszóródtak a város területén, fészkeiket sokkal frekventáltabb helyeken, közoktatási intézmények parkjaiban és a vasútállomás közelében építették meg, ahol sokkal több problémát okoznak, mint az eredeti fészkelőhelyen.

Varjak Pécsen

A hatóság tavaly hozzájárult Pécsett, a Nagy Imre utcai kiserdő letermeléséhez (némi korlátozással) is, ami a megye legnagyobb varjúkolóniájának adott otthont. A varjak ezt követően költöztek be nagyobb számban a Berek utcába és a környező területekre. A hatóság azonban nem tanult ebből az esetből sem. Most ismét a fészkek eltávolítását engedélyezte. Nem nehéz megjósolni, hogy ezzel sem old meg semmilyen problémát, sőt biztosan újakat fog generálni.

Védett madárfaj a vetési varjú

1980-ban még közel 19 ezer pár vetési varjú fészkelt Baranyában. Számuk tavaly mindössze 448 pár volt, tehát az eredeti állományból alig 2,3%-nyi maradt. Ez az állomány nagyrészt Pécs és Szentlőrinc belterületében fészkel, tehát e két város polgárainak toleranciáján múlik elsősorban, hogy mint fészkelő, kipusztul-e a megyéből. Úgy látszik azonban, hogy sem az érintett lakossági rétegek, sem a döntéshozók részéről nincs semmilyen tolerancia, holott a varjúproblémát nem a varjak, hanem a sorozatos rossz emberi döntések idézték elő. A vetési varjú egyébként védett madárfaj, természetvédelmi értéke 10 000 forint.”

_________________________________________

felhasznált források:

http://www.allmusic.hu/index.php?SID=&oldal=eloadolista&h_id=2407

http://qltura.blog.hu/2011/06/09/zene_panta_rhei_panta_rhei

http://madarlatta.freeblog.hu/archives/2009/01/

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/lancfuresszel-a-varjak-ellen-levagtak-a-feszkeket-tarto-agakat-pecsen-430369

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/rossz-dontes-volt-a-varjufeszkek-eltavolitasa-431126

               

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.