Főoldal » A világegyetem sötét oldala

A világegyetem sötét oldala

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Laikusként rettenetes módon izgatnak a fizika világának érdekességei. Ilyen a sötét anyag is, ami nem keverendő a hasonló című filmmel. Mindig örülök, ha olyan cikkel vagy tanulmánnyal találkozom, ami fogyasztható módon képes megértetni – vagy kísérletet tenni rá -, “külsős” emberek is megértsék, miből épül fel világunk. A sötét anyaggal együtt szokás tárgyalni a sötét energiát is.

De mi is a sötét anyag?

A sötét anyag olyan anyagfajta, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk. Az Univerzum tömegének csupán 4,6%-át alkotja a megfigyelhető anyag, 23% a sötét anyag aránya, és 72% a sötét energia. – fog bele a Wikipedia.

És a sötét energia?

A kozmológiában a sötét energia az a feltételezett energiaforma, mely az egész Világegyetemben jelen van, erős antigravitációs hatást, más szóval negatív nyomást fejt ki. Az általános relativitáselmélet szerint a negatív nyomás nagy távolságokon a gravitációs vonzást semlegesíti. Ez jelenleg a legelfogadottabb elmélet annak a megfigyelésnek a magyarázatára, hogy a világegyetem gyorsulva tágul. – áll ez ugyanott.

Az origo 2007-ben háromrészes cikken (1, 2, 3) keresztül eredt a sötét anyag nyomába, de a fizikusokat azóta is változatlanul izgatja ez az anyagfajta. Mi lehet ez? Léetzik egyáltalán vagy megmarad puszta elméletlen? Ha mégis létezik, mire jó? Mennyire van hatással az életünkre? Van egyáltalán? Kell vele foglalkoznunk?

A világegyetemen anyagi összetételét sokan, sokféle képpen próbálják modellezni, leírni s az a tudományban a legszebb, hogy sosem érik be – vagy próbálják nem beérni – egyfajta igazsággal, hanem folyton folyvást kutatják, hátha a növekvő ismeret, technikai fejlődés olyan megoldásokat, felfedezéseket is kínál, amire korábban nem is gondoltunk.

Még 2008-ban is kételkedtek a sötét anyag létezésében . A Hubble-állandó mérésekor több minden is utalt, nem csak légből kapott hipotézis ez, de a Fermilab tudósai két olyan eseményt is észleltek, ami karakterisztikáit tekintve “egybeesik” a rejtélyes anyagéval.

Igen ám, de ha van, miért van? Talán az univerzum hajtóereje? Mért szövi át hatalmas szálként a világegyetemet? Igaz, hogy minket is átjár? Vagy a végén kiderül, felesleges a fizikusoknak időt és pénzt nem kímélő kutatásokba bonyolódniuk? Hiszen idén áprilisban a Tejutat fürkésző Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai nem találták meg a titokzatos sötét anyagot a Nap mellett ott, ahol a jelenleg elfogadott modell szerint lennie kellene. Mivel egyértelmű bizonyítékot még senki sem tudott prezentálni, érthető, hogy amennyi pártoló, annyi kételkedő is figyeli a sötét anyag körüli eseményeket.

A HVG számos cikket soroltat fel ellene és mellette, így fordulhat elő, egyazon nap támasztják alá és kérdőjelezik meg létét.

Az érdeklődőknek figyelmébe ajánlom még a témában az angol Wikipediát, a NASA tudományos asztrofizikai portálját, és a mellékelt pdf dokumentumokat.

A sötét energia tekintetében sem elhanyagolhatóak a hírek. 2006-ban a Hubble-űrtávcső legújabb megfigyelései is megerősítették az elgondolást, amely szerint gyorsuló ütemben tágul a Világegyetem. Az eredmények alapján a gyorsuló tágulást okozó láthatatlan energia legalább 9 milliárd éve jelen van az Univerzumban, és 5-6 milliárd éve vette át az uralmat.

2008-ban egy tanulmány szerint elképzelhető volt, hogy a modern asztrofizika és kozmológia jelenlegi “Szent Grálja” egyáltalán nem is létezik. A sötét energia nélküli világhoz azonban az alapokat kell megbolygatni. A sötét energia körüli rejtély még 2010-ben sem oszlott el, és még rá egy évvel is csak ott tartottak, valósságát erősítsék meg. Az Index.hu szerint még mindig itt tartunk:

A korai univerzum eddigi legpontosabb térképét megrajzoló nemzetközi kutatócsoport szerint mindössze öt-hétmilliárd éve jelent meg a sötét energia, amely a világegyetem gyorsuló ütemű tágulását okozza. A feltételezések szerint a sötét energia teszi ki a világegyetem 74 százalékát. Bár a létét sohasem sikerült közvetlenül bizonyítani, ennek hatásával magyarázzák, hogy miért távolodnak egymástól egyre nagyobb sebességgel a galaxisok.

Vajon kerül-e birtokunkba valaha olyan bizonyíték, ami eldönti a kérdést, létezik vagy nem létezik akár a sötét anyag, akár a sötét energia vagy esetleg mindkettő vagy egyik sem?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.